Kanal D, amendat de CNA pentru încălcarea vieţii private a lui Cătălin Botezatu

CNA a amendat Kanal D cu 25.000 de lei pentru emisiunile "Drept la ţintă" şi "Ştirile Kanal D" în care s-a încălcat dreptul la viaţă privată al lui Cătălin Botezatu şi în care atât designerul, cât şi moderatorul au folosit un limbaj care încalcă legislaţia audiovizuală privind protecţia minorilor.

454 afișări
Imaginea articolului Kanal D, amendat de CNA pentru încălcarea vieţii private a lui Cătălin Botezatu

Kanal D, amendat de CNA pentru încălcarea vieţii private a lui Cătălin Botezatu (Imagine: Emil Badea/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, programele "Drept la ţintă" şi "Ştirile Kanal D", difuzate pe 4, 5, 8 şi 15 noiembrie la Kanal D.

Potrivit CNA, unul dintre subiectele abordate în aceste emisiuni a fost legat de o înregistrare în care Cătălin Botezatu apărea pe stradă împreună cu şoferul lui. În deschiderea emisiunii din 4 noiembrie, moderatorul Mădălin Ionescu a prezentat subiectele spunând: "Veţi vedea cu cine sau cine are grijă de Cătălin Botezatu, uneori, noaptea".

La un moment dat, în emisiune a intervenit telefonic Cătălin Botezatu, care s-a arătat foarte supărat, folosind un limbaj violent şi vulgar. "Nu vă permit să vă mai băgaţi în viaţa mea", a spus printre altele Cătălin Botezatu. După ce l-a rugat în mai multe rânduri pe Botezatu să nu mai folosească un limbaj vulgar, Mădălin Ionescu a avut o răbufnire, folosind la rândul său un limbaj nepotrivit, potrivit CNA.

Înregistrarea cu Cătălin Botezatu a fost difuzată şi la "Ştirile Kanal D", fiind eliminate momentele în care designerul folosea un limbaj vulgar.

În urma acestor emisiuni, CNA a primit cinci reclamaţii de la telespectatori.

Cătălin Băleanu, reprezentantul Kanal D, a spus că emisiunea "Drept la ţintă", în care i s-a permis dreptul la opinie lui Cătălin Botezatu, a fost difuzată în direct.

"Moderatorul emisiunii a avut încercări repetate de a-i spune că nu este în regulă limbajul folosit. Limbajul nepotrivit a fost folosit de Cătălin Botezatu şi, în cinci momente repetate, Mădălin Ionescu a încercat să îl oprească pe Cătălin Botezatu (...) A fost o surpriză pentru toată lumea că un om cult a folosit un asemenea limbaj, altfel nu i s-ar fi permis accesul în emisiune. Este regretabil limbajul folosit de domnul Cătălin Botezatu", a spus Cătălin Băleanu. În ceea ce priveşte răbufnirea lui Mădălin Ionescu, Cătălin Băleanu a fost că este "regretabilă". "Acceptase foarte multe acuze fără temei. A avut o răbufnire pe care şi el o regretă", a spus Băleanu. Totodată, Băleanu a spus că în emisiune nu s-au făcut aluzii explicite la viaţa privată a lui Cătălin Botezatu, ci a fost prezentată o înregistrare.

"A fost imposibil de oprit pentru că a fost ticluită emisiunea", a spus Christian Mititelu, membru CNA. "După ce aţi avut şocul de a vedea ce vorbeşte, aţi reluat-o, aţi mai pus un bip, ca să nu se piardă valoarea acestei intervenţii". "Producătorul trebuia să oprească imediat linia telefonică în situaţia asta", a mai spus Mititelu. El a făcut referire la faptul că emisiunile difuzate trebuie să ţină cont de "psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor" şi "calitatea şi tipologia limbajului".

"Astfel de programe nu trebuie să mai existe (...) Ce face omul ăsta (Mădălin Ionescu, n.r.) în audiovizual este impardonabil. A făcut-o la Antena 1, v-aţi asigurat riscul de a-l angaja", a spus Mititelu. El a precizat că, dacă va mai fi o încălcare a audiovizualului la emisiunea lui Mădălin Ionescu, difuzată pe Kanal D, va solicita întreruperea emisiei televiziunii.

Attila Szasz, membru CNA, a făcut referire şi la faptul că, la un moment dat, Cătălin Botezatu şi-a expus viaţa privată. "Ar merita să ne uităm şi la ora difuzării şi la tronsonul orar, ce alte emisiuni sunt în concurenţă", a spus Attila Szasz, făcând referire la "lupta pentru rating" dintre televiziuni.

În urma discuţiilor, Gelu Trandafir, membru al Consiliului, a propus amendarea Kanal D cu 25.000 de lei. Propunerea a fost adoptată în unanimitate de membrii CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici