"Kean", o pledoarie despre condiţia actorului şi efemeritatea artei sale, joi, la Teatrul Mignon

Spectacolul "Kean", o pledoarie despre condiţia actorului şi efemeritatea artei sale, cu Iulia Verdeş, Mihai Niţu şi Vladimir Albu în distribuţie, va fi prezentat joi, de la ora 19.30, la Teatrul Mignon din Bucureşti.

194 afișări
Imaginea articolului "Kean", o pledoarie despre condiţia actorului şi efemeritatea artei sale, joi, la Teatrul Mignon

"Kean", o pledoarie despre condiţia actorului şi efemeritatea artei sale, joi, la Teatrul Mignon (Imagine: Facebook)

"În realitate, un tânăr de condiţie modestă poate fi rege, doar devenind actor - alegând «calea regală» drept raţiune de a fiinţa. Această obsesie care l-a urmărit toată viaţa pe Kean, care i-a conferit integritate şi demnitate umană, credinţă şi dedicaţie faţă de profesie, dar totodată şi o viaţă plină de lipsuri şi suferinţă - sunt premisele de la care a pornit construcţia acestui spectacol", se arată în descrierea de pe pagina de Facebook a evenimentului.

Marele shakespearean Edmund Kean, în plină glorie, descoperă că lumea îl apreciază şi îl "iubeşte" nu pentru cine este el cu adevărat, ci pentru personajele pe care le-a întruchipat, că va fi dat uitării imediat ce succesul îl va părăsi. Soluţia este "anestezia percepţiei realităţii" prin viciu - doar aşa viaţa poate deveni suportabilă pentru sensibilitatea şi histrionismul artistului de geniu, doar aşa poate rezista în scenă simultaneităţii de a fii om, actor şi personaj, se mai arată în descriera spectacolului.

Rămas singur, abandonat de oamenii care odinioară îl adulau, Kean o descoperă pe Anna - fiinţă naivă, absorbită de mirajul scenei, dar nu din dorinţa de a deveni celebră, ci din fascinaţia şi dragostea autentică şi dedicată pe care o are faţă de personalitatea artistului şi omului Kean, cu voinţa de neclintit de a pune ordine în viaţa acestuia.

Salomon, devotatul său sufleor şi, în acelaşi timp, cel mai bun prieten, personaj lucid şi profund ancorat în realitate, este antipod şi, paradoxal, busola, punctul de reper la care "Marele Actor" se va întoarce mereu pentru a-şi recăpăta echilibrul.

Toate deciziile lui Kean sunt luate sub semnul credinţei în arta sa - de la care nu se va abate niciodată, indiferent de conjuncturile create.

Regia acestui spectacol este semnată de Adrian Titieni, scenografia îi aparţine Andreei Negrilă, de costume s-a ocupat Ilona Lorincz, iar de ilustraţia muzicală, Alexandru Pavel.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Mihai Nițu (Kean), Iulia Verdeş (Anna) şi Vladimir Albu (Salomon).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici