Kelemen şi-a preluat mandatul de ministru al Culturii de la Paleologu, în prezenţa premierului

Kelemen Hunor şi-a preluat, miercuri, mandatul de ministru al Culturii de la Theodor Paleologu, la sediul ministerului, la eveniment fiind prezent şi premierul Emil Boc.

31 afișări
Imaginea articolului Kelemen şi-a preluat mandatul de ministru al Culturii de la Paleologu, în prezenţa premierului

Kelemen şi-a preluat mandatul de ministru al Culturii de la Paleologu, în prezenţa premierului (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a sosit la Ministerul Culturii, miercuri, după ora 18.00, urmat la scurt timp de premierul Emil Boc, căruia Theodor Paleologu i-a prezentat o parte din echipa cu care a lucrat la minister. Printre cei prezenţi s-a aflat şi consilierul Demeter Andras, Paleologu spunându-i în glumă premierului Emil Boc: "Unii colegi din PDL mă înjurau că am păstrat un UDMR-ist".

Fostul ministru Theodor Paleologu a declarat că prezenţa premierului Emil Boc la Ministerul Culturii este "un semn bun pentru mandatul succesorului" său, exprimându-şi speranţa că domeniului Culturii i se va acorda atenţia cuvenită, fiind, în opinia lui, "un domeniu care de multă vreme a fost neglijat".

Paleologu a repetat ce a spus la audierea lui Kelemen Hunor, marţi, de către comisiile de specialitate din Parlament, şi anume că se bucură că succesorul său "este numărul doi în propriul partid", aceasta însemnând că va beneficia de sprijin politic. Kelemen Hunor este preşedinte executiv al UDMR.

"Este un mare avantaj, pe care sper să-l folosiţi din plin pentru a asigura continuitatea pe marile proiecte", i s-a adresat Paleologu noului ministru. Totodată, Paleologu şi-a exprimat convingerea că succesorul său are "viziunea, dar mai cu seamă caracterul necesar unei asemenea funcţii". "Şi insist asupra caracterului, pentru că am ajuns la convingerea că poate cea mai mare calitate a unui ministru al Culturii este să fie absolut incoruptibil şi chiar încăpăţânat în a se opune anumitor interese", a adăugat acesta.

Paleologu a mai spus că are sentimente amestecate. "Pe de o parte îmi pare rău că nu voi vedea cu ochii mei rezultatele unor eforturi pe care le-am depus, pe de altă parte ştiu câte belele vă aşteaptă", i-a spus acesta succesorului său. El a repetat ce a afirmat cu alte ocazii, că ministerul Culturii este "hamacul cu grenade din curtea Guvernului".

Totuşi, Paleologu şi-a exprimat convingerea că Kelemen Hunor "nu va strica, ci va îmbunătăţi ce a făcut el".

Kelemen Hunor a luat cuvântul, mulţumindu-i la rândul său premierului Emil Boc pentru prezenţă, dar şi lui Paleologu, pentru ajutorul pe care i l-a acordat în ultimele zile. El a spus că speră să aibă sprijinul Guvernului, al Ministerului de Finanţe, într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi că, în opinia sa, ministerul Culturii trebuie să creeze condiţii pentru creatori şi să aibă grijă de patrimoniul naţional.

"În cultură, mai ales în domeniul patrimoniului naţional, dacă amâni ceva s-ar putea să nu mai reuşeşti să recuperezi. (Patrimoniul, n.r.) este o sursă de bogăţie, o moştenire de care trebuie să avem grijă", a spus Kelemen, asigurându-l pe fostul ministru că va continua tot ceea ce acesta a moştenit şi a dus mai departe.

"Nu sunt un om care renunţă foarte uşor, sunt un om încăpăţânat, echilibrat, caut dialogul tot timpul şi sunt convins că, în politică, fără dialog şi fără a căuta soluţii comune nu vei reuşi", a adăugat Kelemen.

Premierul Emil Boc a spus mai întâi că vrea să-i mulţumească public lui Theodor Paleologu pentru colaborarea pe care au avut-o, "o colaborare foarte bună şi care a fost într-un an extrem de dificil". Premierul şi-a exprimat încrederea că obiectivele acestuia vor fi preluate de Kelemen Hunor.

"Am în faţă doi intelectuali de marcă, doi oameni cu viziune europeană (...) Nu reprezintă niciun cutremur schimbarea de la Ministerul Culturii", a spus Emil Boc.

"Paradoxal, domnul Paleologu devine stăpânul nostru", a spus Emil Boc, precizând că acesta va fi deputat în Comisia de Cultură şi că va lucra "sub cenzura lui". El a cerut fostului ministru o continuare a colaborării şi să susţină iniţiativele pe care le va prelua Kelemen Hunor.

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, fost candidat la Preşedinţia României, la alegerile din noiembrie 2009, a fost ales ministru al Culturii, fiind prima persoană de etnie maghiară care ocupă această funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici