Kiss FM şi Magic FM renunţă la programul local în localităţile mici şi îl reduc în restul oraşelor

Posturile de radio Kiss FM şi Magic FM renunţă la difuzarea de program local în localităţile cu mai puţin de 50.000 de locuitori şi reduc programul local în restul oraşelor în care emit, potrivit unor decizii luate, în şedinţa de marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

308 afișări
Imaginea articolului Kiss FM şi Magic FM renunţă la programul local în localităţile mici şi îl reduc în restul oraşelor

Kiss FM şi Magic FM renunţă la programul local în localităţile mici şi îl reduc în restul oraşelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

CNA a analizat, marţi, o serie de solicitări ale societăţii AG Radio Holding SRL pentru prelungirea cu nouă ani a licenţelor audiovizuale ale Kiss FM din Galaţi, Târgu-Bujor, Reşiţa, Hârlău şi Sulina, care urmau să expire pe 12 mai (cea din Galaţi), 22 mai (Târgu-Bujor), 5 iunie (Reşiţa şi Hârlău) şi 6 iunie (Sulina).

De asemenea, AG Radio Holding SRL a solicitat CNA modificarea a 34 de licenţe audiovizuale pentru Kiss FM şi a 20 de licenţe audiovizuale pentru Magic FM, în sensul reducerii programului local în localităţile cu peste 50.000 de locuitori şi în sensul renunţării la programul local în localităţile cu sub 50.000 de locuitori, în conformitate cu legislaţia audiovizualului.

Astfel, în localităţile cu peste 50.000 de locuitori, Kiss FM va difuza 72 de minute de program local pe săptămână (faţă de 210 minute până în prezent). De asemenea, Kiss FM va difuza în aceste localităţi publicitate - 6 minute pe oră (faţă de 8 minute pe oră până în prezent).

În localităţile cu sub 50.000 de locuitori în care emite, Kiss FM va retransmite, în general, programul staţiei centrale, Kiss FM Bucureşti.

O situaţie similară se întâmplă şi în cazul staţiilor de radio ale Magic FM.

Pe de altă parte, societatea AG Radio Holding SRL, care este controlată de grupul grec Antenna, a informat CNA privind modificarea sediului social al firmelor asociate acestui grup din Irlanda în Luxemburg.

"Procentajul ştirilor locale se modifică insignifiant. E mai mult o rearanjare a ştirilor locale", a explicat Romeo Repta, director de reţea la Kiss FM şi Magic FM.

Membrul CNA Gabriel Tufeanu a spus că aceste radiouri solicită să nu difuzeze deloc program local în unele oraşe.

"Solicităm în oraşele de sub 50.000 de locuitori", a spus Repta, precizând că solicitarea este făcută în conformitate cu legislaţia audiovizualului.

Însă Gabriel Tufeanu a spus că societatea AG Radio Holding SRL nu doreşte să ia o licenţă naţională pentru Kiss FM, care, în prezent, deţine multe licenţe locale, întrucât doreşte să poată difuza în continuare publicitate locală. "Nu înţeleg de ce nu vor să-şi ia o licenţă naţională. De fapt, înţeleg, pentru acea publicitate locală (....) Mie nu mi se pare normal să omoare radiourile mici, locale (...) Nu mi se pare normal să fie un post local cu 10 minute de program local pe zi, dar, în schimb, să aibă 6 sau 8 minute de publicitate în ora respectivă. Nu mi se pare normal nici că în oraşele mai mici de 50.000 de locuitori să aibă zero program local", a mai spus Tufeanu.

De altfel, Gabriel Tufeanu a votat "împotriva" modificării structurii de programe a celor 34 de licenţe ale Kiss FM şi a structurii de programe a celor 20 de licenţe ale Magic FM. În schimb, restul membrilor CNA prezenţi la şedinţa de marţi (Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu) au votat "pentru" modificare.

Pe de altă parte, membrii CNA prezenţi la şedinţa de marţi au votat în unanimitate prelungirea cu nouă ani a licenţelor Kiss FM din Galaţi, Târgu-Bujor, Reşiţa, Hârlău şi Sulina, fapt care presupune că aceste staţii de radio pot funcţiona în continuare.

Grupul german de media ProSiebenSat.1 a anunţat, pe 23 decembrie 2013, că a vândut televiziunea Kiss TV şi radiourile Kiss FM, Magic FM, One FM şi Rock FM companiei Antenna Group din Grecia.

Odată cu achiziţia acestor staţii din România, Antenna Group din Grecia a intrat pe piaţa audiovizualului din România. Achiziţia acestor operaţiuni face parte din strategia Antenna Group de intrare şi de dezvoltare pe noi pieţe din sud-estul Europei, după cum a declarat la momentul respectiv Theo Kyriakou, CEO al Antena Group, citat de broadbandtvnews.com.

Însă, potrivit unor documente prezentate în şedinţa CNA din 16 octombrie 2014, grupul de media Antenna din Grecia, deţinut de familia Kyriakou, a început să opereze oficial licenţele posturilor de radio Kiss FM, Magic FM, One FM şi Rock FM şi a televiziunii Kiss TV, prin intermediul a trei societăţi, la aproape un an de la anunţul oficial privind achiziţia acestor staţii.

Asociaţii societăţii A.G. Radio Holding SRL sunt Nova Music New Media SRL - 99,999% şi Antenna Group BV (Olanda) - 0,001%.

La rândul său, societatea Nova Music New Media SRL are ca asociaţi două societăţi înregistrate în Olanda, respectiv Antena Romania 1 BV (85%) şi Antena Romania 2BV (15%), potrivit documentelor depuse la CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici