Lars Von Trier: Îl înţeleg pe Hitler, chiar dacă nu era un tip curajos

Regizorul Lars Von Trier a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, că îl "înţelege pe Hitler", chiar dacă el "nu era cu adevărat un tip curajos", această declaraţie declanşând o anumită nemulţumire în rândul spectatorilor.

812 afișări
Imaginea articolului Lars Von Trier: Îl înţeleg pe Hitler, chiar dacă nu era un tip curajos

Lars Von Trier: Îl înţeleg pe Hitler, chiar dacă nu era un tip curajos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îl înţeleg pe Hitler. Consider că a făcut lucruri rele, cu siguranţă, însă pot să mi-l imaginez aşezat pe scaun în buncărul lui, la sfârşit", a declarat cineastul danez, al cărui film "Melancholia" a fost prezentat miercuri seară în competiţia oficială.

"Spun doar că îl înţeleg ca om. Nu era cu adevărat un tip curajos, însă înţeleg multe lucruri din personalitatea lui şi îl simpatizez puţin. Însă, bineînţeles, nu sunt pentru declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, nu sunt contra evreilor", a adăugat Lars Von Trier, care a rămas fidel reputaţiei sale de cineast provocator.

"Bineînţeles că sunt alături de evrei, dar nu prea mult, pentru că Israelul te scoate într-adevăr din sărite", a continuat regizorul danez, în faţa unei asistenţe împărţite între râsete şi tăceri jenate.

Alături de el, principala actriţă din film, Kirsten Dunst, evident jenată de comentariile regizorului danez, a murmurat la un moment dat "Oh my God!" ("O, Dumnezeule!"), întorcându-se spre partenera ei din film, actriţa franceză Charlotte Gainsbourg, al cărei tată, Serge Gainsbourg, era evreu de origine rusă.

Lars Von Trier a făcut aceste comentarii în timp ce a răspuns unei întrebări a jurnaliştilor despre originile sale germane, pe care le-a descoperit în 1989, după moartea mamei sale, dar şi în legătură cu declaraţiile lui recente pentru o revistă daneză, referitoare la "gustul său pentru estetica nazistă".

"Ceea ce vreau să spun cu aceste cuvinte este faptul că îmi place cu adevărat foarte mult Speer (Albert Speer, arhitectul lui Hitler, n.r.)", a adăugat cineastul danez. "Îmi place mult Albert Speer. Chiar dacă el nu a fost una dintre cele mai bune creaţii ale lui Dumnezeu, el a avut acel talent pe care a putut să îl exerseze" în timpul regimului nazist, a adăugat Lars Von Trier.

Lars Von Trier şi-a încheiat acest interviu stânjenit şi râzând cu stângăcie: "Ok, sunt un nazist".

Născut pe 30 aprilie 1956, în Danemarca, Lars von Trier este unul din regizorii ale căror creaţii au influenţat semnificativ cinematografia europeană. Absolvent al Şcolii de Film Naţionale Daneze, Von Trier a debutat în lungmetraj în 1984, cu "The Element of Crime", pentru care a obţinut, la Festivalul de la Cannes, marele premiu pentru tehnică.

Cariera regizorului mai include titluri celebre, precum "Abisul sufletului/ Breaking the Waves", distins cu marele premiu al juriului la Cannes (1996), "Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark", câştigător al trofeului Palme d'Or, "Dogville" (2003), premiat cu European Film Award, "Manderlay" (2005) şi "Şeful şefilor/ The Boss Of It All" (2006).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici