Lăzescu: Am decis încetarea mandatului Rodicăi Culcer în urma unei presiuni juridice, nu politice

Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al TVR, spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că se delimitează de hotărârea CA, care prevede încetarea mandatului Rodicăi Culcer la Ştirile TVR, precizând că a pus în aplicare decizia din cauza unei presiuni juridice, nu a unor presiuni politice.

316 afișări
Imaginea articolului Lăzescu: Am decis încetarea mandatului Rodicăi Culcer în urma unei presiuni juridice, nu politice

Alexandru Lăzescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax foto)

Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al Televiziunii Române, a pus, miercuri, în aplicare hotărârea Consiliului de Administraţie, care prevede încetarea contractului de director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS) al Rodicăi Culcer.

Joi dimineaţa, într-o postare pe blogul personal, intitulată "Good-bye, Stalin!", Rodica Culcer a spus că a intrat în TVR printr-un concurs profesional şi pleacă în urma unei epurări politice, precizând că a hotărât să părăsească şi postul de realizator, ca urmare a deciziei lui Alexandru Lăzescu de a ceda în faţa presiunilor politice din partea USL. "Am schimbat «adrisantul» din titlul consacrat, pentru că Stalin, nu Lenin, este spiritus rector care bântuie astăzi prin ungherele TVR. La el te gândeşti în primul rând când asişti la o execuţie politică, sau faci obiectul ei. În sfârşit, nu aceasta este ştirea ci următoarea: deoarece preşedintele-director general al SRTV a decis să pună imediat în aplicare o decizie a Consiliului de Administraţie despre care el însuşi a scris că «nu se încadrează în prevederile legale»; deoarece această decizie este o cedare în faţa presiunilor politice din partea USL, exercitate direct de liderii politici, de reprezentanţii lor în CA, de toate organizaţiile media stăpânite de Dan Voiculescu, de «sindicatele» afiliate domnului Voiculescu şi de diferite persoane cu dosare penale şi pretenţii de revoluţionari - am decis să demisionez din TVR, părăsind şi postul de realizator", a scris Rodica Culcer, pe blogul său.

În urma declaraţiilor Rodicăi Culcer, TVR a transmis MEDIAFAX un comunicat cu precizări referitoare la punerea în aplicare a hotărârii CA al TVR, din 31 ianuarie, care prevede încetarea contractului de director interimar al DEIS al Rodicăi Culcer.

"După cum TVR a comunicat deja, aprobarea «angajării şi concedierii personalului societăţii» este atribuţia exclusivă a directorului general al TVR (Alexandru Lăzescu, n.r.), potrivit art. 28 lit. d) din Legea nr. 41/1994. Juriştii consultaţi de TVR - interni şi externi - şi-au exprimat rezerve cu privire la temeiul legal al hotărârii CA în discuţie, însă stabilirea legalităţii deciziilor CA intră în responsabilitatea organismelor abilitate, nu a preşedintelui-director general, care este obligat să le aplice", se arată în comunicatul TVR, în care se precizează că, potrivit Legii nr. 41/1994, preşedintele-director general al TVR are obligaţia de a lua toate măsurile ce se impun pentru punerea în execuţie a deciziilor CA, în temeiul art. 28 lit. b) al legii deja citate şi a Regulamentulului privind Organizarea şi Funcţionarea Consiliului de Administraţie al SRTV (ROF-CA).

Totodată, în comunicatul remis MEDIAFAX, Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, declară: "Mă delimitez de această hotărâre pe care, iată, legea mă obligă să o pun în aplicare. E vorba de o presiune juridică, nu de «cedarea la presiuni politice». Consider că este o practică periculoasă ca un consiliu de administraţie, indiferent de culoarea lui politică, să forţeze în această manieră schimbarea unor persoane care fac parte din structura de management editorial al televiziunii publice".

"Regret ceea ce s-a întâmplat, cu atât mai mult cu cât chestiunea interimatului directorului DEIS, creată prin pensionarea, în iunie 2010, a doamnei Rodica Culcer, s-ar fi tranşat oricum în următoarele săptămâni, printr-o soluţie firească, legitimă, corectă din punct de vedere juridic: organizarea unui concurs de ocupare a postului. Chiar la şedinţa CA din 31 ianuarie 2012 am prezentat membrilor Consiliului propunerea de organizare a concursului de ocupare a postului. Cu toate acestea, CA al TVR a decis totuşi să voteze, pentru a doua oară - şi în ciuda opiniilor juridice care le-au fost puse la dispoziţie - încetarea contractului de director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS) al doamnei Rodica Culcer", mai spune Alexandru Lăzescu.

El precizează că are încredere că hotărârea CA, privind încetarea mandatului Rodicăi Culcer, nu va avea nicio influenţă editorială.

"În ceea ce priveşte efectele acestei decizii în plan editorial, am încredere că echipa de la Ştiri, condusă în calitate de interimar - până la finalizarea concursului de ocupare a postului - de Anca Lăzărescu, director al Departamentului Emisiuni Informative, începând cu data de 7 decembrie 2010, va asigura echilibrul şi independenţa editorială a emisiunilor informative ale televiziunii publice. Am convingerea, deci, că decizia CA nu va avea nicio influenţă editorială. Îi invit pe telespectatori să-şi formeze propria opinie, urmărindu-ne în continuare", mai spune Lăzescu.

Rodica Culcer a condus Ştirile TVR din 2005. Ea a fost desemnată câştigătoare a concursului organizat în august 2005 de Televiziunea Română pentru ocuparea postului de director la Ştirile TVR. Postul de director al Ştirilor TVR a fost scos la concurs în 18 iulie 2005, după ce rămăsese vacant ca urmare a demisiei lui Lucian Sârb.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie 2011. Rodica Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

Consiliul de Administraţie al TVR a votat, marţi, 31 ianuarie 2012, din nou, încetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegată să conducă Ştirile TVR, însă unii membri ai CA, printre care şi Ada Meseşan, spun că votul este "nul", ca şi cel dat cu două săptămâni în urmă.

Consiliul de Administraţie al TVR a votat, şi în 18 ianuarie, încetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegată să conducă Ştirile TVR, iar unii membri ai CA, printre care şi Ada Meseşan, au spus atunci că reprezentanţii PSD în consiliu "au forţat un vot, care juridic şi legal este nul de drept".

De asemenea, Rodica Culcer a declarat în 18 ianurie, pentru MEDIAFAX, referitor la hotărârea CA de încetare a mandatului său la conducerea Ştirilor TVR, că membrii CA nu au nicio atribuţie în privinţa angajaţilor Televiziunii Române, potrivit legii de funcţionare a instituţiei.

Ulterior, TVR a anulat concursul deja demarat pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, pentru că etapa finală a competiţiei (interviul) - care ar fi trebuit să se desfăşoare în 19 ianuarie - nu s-a putut ţine, au declarat, la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX reprezentanţii Televiziunii Publice. Potrivit acestora, conducerea TVR va scoate din nou la concurs postul de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici