Lăzescu: Reforma TVR începe în ianuarie şi presupune reducerea cu 25% a cheltuielilor cu personalul

Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, a declarat, miercuri seară, că reforma Televiziunii Române va începe în luna ianuarie şi presupune reducerea cu 25% a cheltuielilor cu personalul, fapt care va implica şi reducerea numărului angajaţilor instituţiei cu circa 10%.

206 afișări
Imaginea articolului Lăzescu: Reforma TVR începe în ianuarie şi presupune reducerea cu 25% a cheltuielilor cu personalul

Lăzescu: Reforma TVR începe în ianuarie şi presupune reducerea cu 25% a cheltuielilor cu personalul (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

TVR se află în prezent "exact în situaţia Greciei". Începând din 2006, an de an, TVR a acumulat pierderi, iar datoriile s-au propagat, fapt ce a dus la situaţia în care, în prezent, instituţia are pierderi cumulate de 100 de milioane de euro, a declarat Alexandru Lăzescu, miercuri seara, la rubrica "Tema zilei", din cadrul "Telejurnalului" de la TVR 1.

Lăzescu a precizat însă că această cifră nu reprezintă "nimic nou", întrucât a făcut publică situaţia financiară grea a TVR încă din septembrie 2010, după preluarea mandatului de preşedinte-director general al Televiziunii publice.

Acesta a mai spus că pierderea fiscală cumulată în perioada 2006 - iunie 2010, la preluarea mandatului de către noul Consiliu de Administraţie (30 iunie 2010), era de circa 61 de milioane de euro. La această sumă s-au adăugat alte obligaţii contractuale antamate de fostele conduceri ale Televiziunii Române, care au condus la deficitul din prezent şi continuă să îl adâncească, întrucât cele mai multe dintre aceste contracte sunt scadente în perioada 2010-2012.

În acest context, Lăzescu a făcut referire la contractul cu UEFA Champions League, din 2008, care, potrivit informaţiilor furnizate presei de către TVR, are o rată de recuperare de numai 4,3%, restul de aproximativ 96% fiind pierdere (echivalentul a câteva zeci de milioane de euro).

"Sunt datorii care s-au propagat. Această sumă este rezultatul unor acţiuni de dinainte de preluarea mandatului", a spus Lăzescu, precizând că, în primul semestru din acest an, pierderile TVR au scăzut cu 34%, raportat la aceeaşi perioadă din 2010, însă "sunt tot pierderi".

"Problema este că suntem cumva cu mâinile legate. Pe de o parte, avem aceste contracte în derulare (...) care nu pot fi denunţate. Cum spuneam, în cea mai mare parte sunt nerecuperabile. Din publicitate nu poţi scoate sumele imense care au fost investite. Pe de altă parte, avem un contract colectiv de muncă, dar sunt şi cauze obiective, a crescut TVA-ul de la 19 la 24% (...) Taxa TV din România este cea mai mică din Europa. Sigur că sunt şi alte cauze care ţin de contextul general, televiziunea a fost permanent, în această ultimă decadă, într-o instabilitate politică. Intrumentul respingerii raportului de activitate a făcut ca niciunul dintre ultimele trei consilii de administraţie să-şi termine mandatul", a spus Alexandru Lăzescu, precizând că, în ciuda acestei instabilităţi, actuala conducere este hotărâtă şi se zbate să facă ceva pentru televiziune.

"Dar e foarte greu să îţi faci un plan pe termen lung, în condiţiile în care permanent există acest cadru instabil. Nu este normal", a mai spus el.

De asemenea, Alexandru Lăzescu s-a referit la "constrângerile legate de contractul colectiv de muncă", pe care l-a găsit atunci când a preluat conducerea TVR.

"Noi putem acţiona asupra a aproximativ a 15% din costuri", a atras atenţia Lăzescu, precizând că restul sunt chestiuni "bătute în cuie" prin contractul colectiv de muncă, dar şi lucruri prevăzute în contracte semnate înaintea mandatului său.

El a adus "un reproş" şi fostei administraţii a TVR (Alexandru Sassu, n.r.), care, în plină criză şi în condiţiile în care altor angajaţi din media le-au fost reduse salariile cu 20-30%, a fost de acord ca, în aprilie 2010, să se semneze un contract colectiv de muncă care, între altele, prevedea acordarea unor prime de vacanţă de 85% din salariu. "E ca şi cum am da încă un salariu în plus fiecărui angajat în anul respectiv", a spus Lăzescu, precizând că această primă era obligatorie indiferent de posibilităţile financiare ale instituţiei. "Este un tip de decizie iresponsabilă", a mai spus Lăzescu.

În ceea ce priveşte planul de reformă, care a fost deja aprobat la sfârşitul lunii noiembrie de Consiliul de Administraţie al TVR şi care ar urma să fie pus în aplicare din ianuarie 2012, Alexandru Lăzescu a spus că el prevede mai multe elemente.

"Acest plan prevede, între altele, o scădere a cheltuielilor cu personalul de 25%. Pe de altă parte, prevede o reducere a producţiei cu circa 30%, tocmai ca să limităm aceste costuri", a mai spus Alexandru Lăzescu, precizând că este necesară "o echilibrare a costurilor şi veniturilor".

Planul de reformă prevede şi "renunţarea la sporuri", "scăderea costurilor legate de orele suplimentare". "Avem în plan şi disponibilizări, o reducere pe care noi o evaluăm undeva la în jur de 10%", a spus Alexandru Lăzescu.

El a mai spus că există "multe frustrări" în TVR, din cauză că unii angajaţi au salarii mult prea mici faţă de ceea ce fac, iar alţii, prea mari, fapt care trebuie reglat.

În ceea ce priveşte taxa TV, Alexandru Lăzescu a spus că aceasta este cea mai mică din Europa şi are aceealaşi nivel, sub un euro, ca acum zece ani, nefiind indexată niciodată în această perioadă.

În acest context, Alexandru Lăzescu a mai spus că el nu a cerut mărirea taxei TV, însă ea ar trebui să rămână constantă: "Dacă taxa nu a fost indexată, evident că veniturile noastre scad an de an", a explicat acesta.

De asemenea, Lăzescu a spus că, pe lângă planul de reformă, TVR are nevoie de o "viziune strategică" şi în prezent se lucrează la "flexibilizarea instituţiei".

Alexandru Lăzescu a mai vorbit despre campania dusă în ultima perioadă împotriva Televiziunii publice. "Este limpede că lucrul acesta se întâmplă şi are o anumită ţintă şi într-un fel sunt uşor mirat că unii dintre colegii noştri care sunt foarte vehemenţi luau până la o mie de euro pe o ediţie săptămânală, cu doar câţiva ani în urmă, la Televiziunea publică", a precizat Lăzescu.

Societatea Română de Televiziune are în prezent şapte canale, cinci studiouri teritoriale şi 3.300 de angajaţi.

Reacţia lui Alexandru Lăzescu vine în contextul în care senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, luni, la Craiova, că a sesizat Curtea de Conturi şi solicită DNA să se autosesizeze în cazul TVR, ale cărei datorii au ajuns la 100 de milioane de euro, susţinând că este vorba despre mai multe infracţiuni, printre care stopaj la sursă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici