Les Films de Cannes à Bucarest: Actriţa Jacqueline Bisset se va întâlni vineri cu publicul

Actriţa Jacqueline Bisset, care joacă rolul soţiei fostului şef al FMI Dominique Strauss-Kahn în controversatul "Welcome to New York", de Abel Ferrara, se va întâlni cu publicul Les Films de Cannes à Bucarest după proiecţia specială a filmului, de vineri, de la ora 22.00, la Sala Elvira Popescu.

180 afișări
Imaginea articolului Les Films de Cannes à Bucarest: Actriţa Jacqueline Bisset se va întâlni vineri cu publicul

Jacqueline Bisset (Imagine: Raul Stef/ Mediafax Foto)

Festivalul începe vineri, la cinematografele Patria, Studio şi Elvira Popescu, peste 3.000 de bilete fiind vândute deja. Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, spectatorii sunt invitaţi să-şi rezerve locurile din timp, în aşa fel încât, dacă cererea depăşeşte numărul locurilor disponibile, să poată fi organizate proiecţii suplimentare.

Studenţii şi elevii au intrare liberă, pe baza carnetului, la toate cele opt filme din retrospectiva dedicată regizorului Bertrand Tavernier şi la comedia lui Michel Hazanavicius "OSS 117: Cairo, Nest of Spies". Copiii cu vârsta de până la 12 ani au intrare gratuită sâmbătă, de la 11.00, la Cinema Patria, la celebra animaţie japoneză "Călătoria lui Chihiro/ Spirited Away", în regia lui Hayao Miyazaki. Banii încasaţi din biletele cumpărate de părinţii lor vor fi donaţi programului "Fiecare copil în grădiniţă" al Asociaţiei OvidiuRo.

Actriţa Jaqueline Bisset va povesti, vineri, la Bucureşti, după proiecţia de la ora 22.00, la Sala Elvira Popescu, despre experienţa de a juca alături de Gérard Depardieu în filmul care a făcut vâlvă anul acesta la Cannes şi în lumea politicii, "Welcome to New York", în regia lui Abel Ferrara.

Contestat puternic de cei din vieţile cărora se inspiră - fostul şef al FMI Dominique Strauss-Kahn şi soţia sa, Anne Sinclair -, filmul a fost lansat într-un cort pe plajă, la Cannes, iar apoi direct pe VoD, fiind vizionat de peste 120.000 de utilizatori, în primele zile.

"Welcome to New York" are la bază scandalul în care DSK a fost acuzat de abuz sexual de o cameristă a unui hotel din New York şi reţinut pe aeroport. În urma presiunii publice, acesta a demisionat, în 2011.

Depardieu îl interpretează pe Devereaux, un personaj grobian, dependent de sex şi de droguri. Simone, soţia sa, înfruntă alături de el presiunea politică şi o presă extrem de agresivă. "Adevărata revelaţia a filmului este interpretarea feroce a lui Jacqueline Bisset în rolul soţiei lui Deveareaux, Simone. Prima ei scenă importantă cu Depardieu, în casa lor luxoasă închiriată în Manhattan, e teatrală şi claustrofobică, însă extraordinar de intensă", afirma publicaţia The Guardian.

Anne Sinclair, o jurnalistă şi realizatoare de emisiuni cunoscută în Franţa, a atacat dur filmul, iar Dominique Strauss-Kahn a anunţat că îi va da în judecată pe realizatori.

"Welcome to New York", distribuit de Independenţa Film, va avea doar alte două proiecţii exclusive pe ecranele din România, ambele la Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, de la 20.00, la Cinema Patria, şi duminică, de la 13.00, la Cinema Studio.

Jacqueline Bisset este una dintre cele mai îndrăgite actriţe britanice. În 2010, a fost distinsă cu ordinul Legiunea de Onoare de statul francez. A obţinut cinci nominalizări la Globurile de Aur şi a câştigat trofeul anul trecut, cu rolul secundar din miniseria BBC "Dancing with the Stars".

Cariera ei impresionantă cuprinde peste 80 de apariţii în filme de cinema şi producţii TV. Star al marelui ecran încă din anii '60, Bisset a debutat în "Cul-de-sac", regizat de Roman Polanski, şi a jucat în "Bullitt" (1968), alături de Steve McQueen, în "Noaptea americană" (1973). I-a avut parteneri de platou pe Paul Newman, Albert Finney, Mickey Rourke, Anthony Perkins şi Michael York şi a colaborat cu regizori precum François Truffaut, Claude Chabrol, John Huston, Stanley Donen, Sidney Lumet şi George Cukor.

Intrarea este liberă la masterclass-uri şi workshopuri, la toate proiecţiile de scurtmetraje, la filmul "The Artist" şi la documentarele "Bucureşti, unde eşti?, Piaţa Universităţii - România" şi "Videograme dintr-o revoluţie".

Încasările din seara de închidere a festivalului, cu proiecţia filmului "Oraşul câinilor/ White God", la care stăpânii vor avea acces împreună cu câinii lor, vor fi donate proiectelor de adopţie la distanţă a animalelor fără stăpân.

Programul complet al celei de-a cincea ediţii a festivalului poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete şi de pe www.eventbook.ro, în cazul cinematografelor Patria şi Elvira Popescu, şi de la casierie, pentru Cinema Studio.

Ediţia a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 şi al Institutului Cultural Român (ICR). Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films, Filminute, iar NexT prezintă selecţia de scurtmetraje Semaine de la Critique.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici