Liviu Mihaiu, despre decizia instanţei privind Guerrilla: Binili Învingi! Ne vom lua licenţele înapoi

Liviu Mihaiu a declarat, pentru MEDIAFAX, comentând decizia de vineri a instanţei prin care Realitatea Media a pierdut definitiv licenţele Radio Guerrilla, că va strânge echipa Guerrilla şi va merge la Consiliul Naţional al Audiovizualului cu cel mai bun proiect, pentru a lua înapoi frecvenţele.

662 afișări
Imaginea articolului Liviu Mihaiu, despre decizia instanţei privind Guerrilla: Binili Învingi! Ne vom lua licenţele înapoi

Liviu Mihaiu, despre decizia instanţei privind Guerrilla: Binili Învingi! Ne vom lua licenţele înapoi (Imagine: Theodor Pană/Mediafax Foto)

"Cred că 'Binili Învingi!' în cazul Guerrilla şi de acum o să strângem oastea împrăştiată pe diferite metereze şi vom veni cu caietul de sarcini cel mai potrivit pentru a ne lua licenţele şi eterul înapoi. Guerrilla nu moare şi nu se predă!", a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Liviu Mihaiu, realizator la Radio Guerrilla.

Societatea Realitatea Media a pierdut, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), procesul în care cerea anularea Deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) prin care au fost retrase licenţele Radio Guerilla, hotărârea instanţei fiind definitivă.

CNA a retras toate licenţele Radio Guerrilla pe 19 septembrie 2013, din cauză că acestea nu mai erau operate de societatea care le deţinea oficial - Realitatea Media SA -, ci de o altă societate - Expresiv SA. Legea audiovizualului prevede că CNA retrage licenţa audiovizuală dacă se încalcă normele privind regimul proprietăţii.

În 7 octombrie 2013, Realitatea Media SA a dat în judecată Consiliul şi a cerut anularea Deciziei CNA numărul 500 din 2013 prin care au fost retrase licenţele Guerrilla. Decizia CNA a fost atacată cu o acţiune în contencios administrativ, care a fost respinsă în primă instanţă (la Curtea de Apel Bucureşti), însă Realitatea Media a făcut recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ultimul termen în acest proces s-a judecat, vineri, la ICCJ, iar instanţa supremă a respins recursul declarat de Realitatea Media SA, prin administratorul judiciar Cenţu SPRL, împotriva sentinţei civile din 18 decembrie 2013 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Decizia ICCJ, pronunţată vineri, este definitivă.

Odată cu încheierea acestui litigiu este de aşteptat ca licenţele pe care a emis Guerrilla să fie scoase la concurs de Consiliul Naţional al Audiovizualului, existând posibilitatea ca cel puţin o parte dintre acestea să revină, în mod direct, la fosta echipă a Guerrilla, dacă aceasta se va înscrie la respectiva competiţie.

De altfel, după retragerea licenţelor, echipa Radio Guerrilla a publicat pe contul oficial de Facebook al postului un mesaj în care şi-a exprimat intenţia de a participa la un eventual concurs organizat de CNA pentru a prelua licenţele pe care a emis Guerrilla.

Totodată, CNA plănuieşte să organizeze, în luna septembrie, un concurs pentru atribuirea unor frecvenţe radio, potrivit unei decizii luate în şedinţa din 12 mai de membrii Consiliului. Este de aşteptat ca atunci să fie scoase la concurs şi licenţele pe care a emis Radio Guerrilla.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a retras toate licenţele Radio Guerrilla pe 19 septembrie 2013, din cauză că acestea nu mai erau operate de societatea care le deţinea oficial - Realitatea Media SA -, ci de o altă societatea - Expresiv SA.

Legislaţia audiovizualului interzice ca o licenţă deţinută de o societate să fie exploatată de către o altă societate. Acesta a fost motivul pentru care CNA a retras licenţele Radio Guerrilla: faptul că frecvenţele au început să fie exploatate, fără acordul CNA, de către Expresiv SA şi nu de către deţinătorul legal, Realitatea Media.

Decizia CNA luată pe 19 septembrie 2013 a implicat toate cele 24 de licenţe audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licenţe terestre şi o licenţă de satelit), pe care Realitatea Media SA le deţinea.

Decizia a fost luată de CNA după ce, pe 16 septembrie 2013, societatea Realitatea Media SA, aflată în insolvenţă, a anunţat că va vinde la licitaţie, prin administratorul său judiciar de la momentul respectiv, HM Expert IPURL, licenţele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla. Ulterior, membrii CNA au anunţat că vânzarea la licitaţie de către Realitatea Media a licenţelor audiovizuale ale Radio Guerrilla este ilegală.

Pe de altă parte, în şedinţa CNA din 19 septembrie 2013, Andrei Ţîru, avocatul Realitatea Media SA, a spus că membrii comitetului creditorilor de la Realitatea Media doar şi-au exprimat intenţia de a încheia contracte de management pentru exploatarea Radio Guerrilla. Astfel, a fost încheiat un contract între Realitatea Media SA şi Expresiv SA, pentru exploatarea licenţelor Radio Guerrilla de către societatea Expresiv, pentru o sumă de 6.500 de euro pe lună, dar contractul nu a fost avizat de judecătorul sindic, fapt pentru care nu şi-ar fi produs efectele, potrivit avocatului Realitatea Media.

În schimb, la momentul respectiv, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că acest contract era datat 14 august 2013 şi îşi producea deja efectele. "Deja Realitatea Media a dat în exploatare, contra 6.500 de euro pe lună, Radio Guerrilla (...) Noi apărăm interesul public, care doreşte Radio Guerrilla, apărăm interesul realizatorilor (...) CNA îi va apăra ca să nu îi jecmăniţi de bani şi vor rămâne cu Radio Guerrilla pe piaţă", le-a spus Laura Georgescu, atunci, reprezentanţilor Realitatea Media.

Ulterior, CNA a scos la concurs cele 23 de licenţe terestre ale Radio Guerrilla, însă, în data de 19 noiembrie 2013, Consiliul a decis să amâne concursul pentru frecvenţele pe care a emis Radio Guerrilla până la soluţionarea situaţiei juridice a acestora.

După retragerea licenţelor, Guerrilla a continua să emită online. Totodată, după o perioadă, Liviu Mihaiu şi Mihai Dobrovolschi, realizatori la Radio Guerrilla, au început să colaboreze cu Gold FM.

Pe de altă parte, şi situaţia mărcii Guerrilla este una încurcată, după cum a precizat Mihai Dobrovolschi într-o şedinţă a CNA din anul 2013.

"Noi am făcut demersuri să vedem cine deţine marca Guerrilla şi nimeni nu poate să ne spună (...) La OSIM este înregistrată pe o firmă care nu mai activează, firma Polifonic", a explicat Mihai Dobrovolschi, precizând că au fost semnale că în spatele societăţii Polifonic s-ar afla o societate din Cipru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici