Llosa, la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al UBB: Literatura dă sens lumii

Scriitorul premiat cu Nobel Mario Vargas Llosa a primit, luni, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, el spunând, în discursul său, că nu se poate opri din scris şi că literatura "are rolul de a da sens lumii" şi de a "îmbogăţi viaţa" oamenilor.

360 afișări
Imaginea articolului Llosa, la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al UBB: Literatura dă sens lumii

Llosa, la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al UBB: Literatura dă sens lumii

Scriitorul Mario Vargas Llosa a primit, luni, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Aula Magna a instituţiei.

Decanul Facultăţii de Litere a UBB, Corin Braga, a citit Laudatio în care a fost prezentată detaliat personalitatea lui Mario Vargas Llosa, opera şi activitatea sa.

"Minciunile adevărate ale lui Mario Vargas Llosa sunt inspirate de realismul magic, de romanul cavaleresc, de literatura exploratorilor care vorbesc despre paradisul terestru, folclorul amazonian şi literatura spaniolă veche. Mario Vargas Llosa face o pledoarie pentru adevărul ficţiunii, consideră că fantezia este un dar demonic care deschide o prăpastie între ceea ce suntem şi ceea ce vrem să fim. În scrierile sale realul cenuşiu este transformat de realităţi mirifice sau coşmareşti. Romanele sale sunt fresce ale civilizaţiei sud-americane pornind de la evenimente reale. Elementele biografice şi istorice sunt punct de plecare pentru romanele lui Llosa şi sunt modificate, recodificate, transformate în arhitecturi de catedrală care devin minciuni adevărate de mare forţă. În calitate de candidat la preşedinţie, în 1990 a spus că politica este momentul în care ficţiunea este sclerozată, devine un instrument al puterii", a afirmat Braga.

Mario Varga Llosa a spus că a primit cu multă emoţie distincţia.

"Este o recunoştinţă care implică un mandat pe viitor, de muncă intelectuală şi civică. Este o bună ocazie pentru a vorbi despre ce aduce ficţiunea, literatura civilizaţiei umane. Eu voi scrie mereu, nu mă pot opri din scris. Este o onoare pentru mine să primesc titlul de DHC de la o universitate aşa prestigioasă, sunt profund recunoscător şi promit că nu voi dezamăgi persoanele care mi-au oferit această recunoaştere. Sunt a treia oară în România şi am amintiri frumoase de aici dintotdeauna. Tot timpul scriu, este ceva din ce nu mă pot opri. Literatura are rolul de a da sens lumii şi de a ne îmbogăţi viaţa", a afirmat Mario Vargas Llosa.

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a spus, la rândul său, că acordarea titlului de Doctor Honoris Causa scriitorului peruan Mario Vargas Llosa reprezintă unul din cele mai importante evenimente din istoria post-decembristă a universităţii.

"Clujul universitar şi România profundă se înclină astăzi în faţa tulburătorului său talent", a spus Ioan Aurel Pop.

Celebrul scriitor Mario Vargas Llosa, care a obţinut în 2010 Premiul Nobel pentru Literatură, a sosit, duminică, la Cluj-Napoca, unde va rămâne timp de trei zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici