Locuinţa Elisabetei Rizea, luptătoarea anticomunistă din Nucşoara, va deveni muzeu

Un proiect de construire a unui spaţiu memorial în grădina şi casa lui Gheorghe şi Elisabetei Rizea, eroină a rezistenţei anticomuniste româneşti, situată în comuna Nucşoara, din judeţul Argeş, a fost lansat vineri seară, într-un eveniment găzduit la Palatul Elisabeta din Capitală.

887 afișări
Imaginea articolului Locuinţa Elisabetei Rizea, luptătoarea anticomunistă din Nucşoara, va deveni muzeu

Locuinţa Elisabetei Rizea, luptătoarea anticomunistă din Nucşoara, va deveni muzeu

Iniţiativa aparţine Asociaţiei Elisabeta Rizea şi Centrului de Studii în Istorie Contemporană, sprijinite de Casa Regală a României.

Casa soţilor Rizea se află în comuna Nucşoara, în judeţul Argeş, a fost construită în 1931, iar regele Mihai a fost găzduit într-una dintre camerele acesteia. Aceeaşi cameră a devenit, în 1949, locul în care partizanii lui Toma Arnăuţoiu au depus jurământul de fidelitate al haiducilor.

Aceste istorii l-au făcut pe Bogdan Vârvoreanu, strănepotul Elisabetei Rizea, să iniţieze proiectul prin care locuinţa eroinei rezistenţei anticomuniste să treacă în circuitul turistic.

"Cu un an în urmă, generaţia de astăzi a familiei eroinei noastre naţionale Elisabeta Rizea au formulat o invitaţie majestăţii sale şi mie de a vizita Nucşoara şi de a vedea acest modest, dar atât de plin de semnificaţie patrimoniu familial, devenit naţional între timp, pe care îl reprezintă gospodăria predecesorilor acestora, Elisabeta Rizea şi curajosul său soţ. Desigur, nu este nimic de mirare că proprietatea se află într-o stare proastă fizică. Nu este nici primul, nici ultimul caz în care membri ai societăţii civile, personalităţi culturale, din presă sau din lumea diplomatică ajută la refacerea unei părţi din patrimoniul naţional. În cazul Elisabetei Rizea, lucrurile stau puţin diferit pentru că toată această zestre morală pe care ea a lăsat-o, modelul acesta de curaj uman ieşit din comun şi atât de puţin cunoscut de către societatea noastră şi mai ales de către cea vest europeană, are încă multe de spus", a spus principele Radu, la evenimentul de vineri seară.

Acesta a vorbit despre necesitatea construirii spaţiului memorial: "Dacă, în fiecare vară, primăvară şi toamnă, în acest spaţiu al memoriei româneşti s-ar perinda elevi şi studenţi, ar avea loc colocvii, întâlniri, mese rotunde, dialoguri, de la câteva persoane până la câteva sute de persoane, această moştenire a Elisabetei Rizea ar depăşi pragul familiei ei şi ar intra în plină societate românească şi în viitorul ei pe care îl dorim cât mai puţin confuz".

După ce a anunţat că lansează public proiectul Casa Elisabeta Rizea, arhitectul Matei Damian, unul dintre membrii Asociaţiei Elisabeta Rizea, a vorbit despre acţiunea de restaurare a obiectivului şi introducerea lui din circuitul privat în cel public.

"Pentru a putea realiza acest deziderat, proiectul presupune integrarea casei într-un ansamblu memorial. Casa urmează să fie deservită de două edificii noi, un corp administrativ şi o sală multifuncţională pentru conferinţe, proiecţii şi expoziţii", a spus arhitectul Matei Damian.

"Considerăm că avem datoria morală faţă de generaţia de martiri şi de eroi care s-au luptat şi s-au jertfit pentru ca noi astăzi să fim liberi. Povestea lor trebuie transmisă şi tinerilor de astăzi, pentru că ei, partizanii din munţi şi foştii deţinuţi politic, constituie capitalul nostru de onoare şi, cu siguranţă, coloana vertebrală a demnităţii româneşti. Povestea Elisabetei Rizea şi a grupului de partizani Haiducii Muscelului este strâns legată şi de regele Mihai. În tinereţe, regele Mihai a vizitat satul Nucşoara şi a legat o strânsă legătură cu sătenii din Nucşoara, dar mai ales cu soţii Rizea. Regele a fost oaspetele lor, fiind găzduit pentru o noapte chiar în camera din dreapta a casei. În 1948, în aceeaşi cameră, grupul de partizani, conduşi de locotenentul Toma Arnăuţoiu, a depus jurământul de fidelitate al haiducilor", a mai povestit arhitectul.

Elisabeta Rizea (1912 - 2003) a devenit, după 1990, un simbol al demnităţii şi al rezistenţei împotriva comunismului. Alături de soţul ei, Gheorghe, a participat la organizarea şi sprijinirea grupului de partizani condus de Toma Arnăuţoiu. A fost închisă pentru faptele ei între 1950 -1 956 şi 1958 - 1964. În prezent, casa în care au locuit şi în care au depus jurământul mai mulţi membri ai grupului se află într-o stare precară, fiind locuită doar ocazional de familia Vârvoreanu, potrivit www.casaelisabetarizea.ro.

Amenajarea peisageră a grădinii va fi altă componentă importantă a complexului memorial. Asociaţia vrea să amenajeze un mic amfiteatru de vară, o zonă de şezătoare cu vatră tradiţională şi să construiască un foişor de observaţie în punctul cel mai înalt al terenului. Vizitatorii vor avea ocazia să se bucure de activităţi educative, să asiste la prelegeri, proiecţii de filme documentare, potrivit iniţiatorilor.

Casa soţilor Rizea va fi amenajată cât mai simplu şi mai aproape de forma ei originală, iar expoziţia permanentă va fi găzduită de pereţii sălii multifuncţionale. Ea va fi dedicată biografiei lui Gheorghe şi Elisabetei Rizea, cu accent pe rolul jucat de ei în sprijinirea grupului de rezistenţă armată condus de Toma Arnăuţoiu.

Potrivit aceleiaşi surse, intervenţiile de urgenţă asupra casei soţilor Rizea sunt programate să înceapă în toamna acestui an.

Mai multe informaţii despre proiect şi despre modul în care pot fi făcute donaţii pot fi găsite pe pagina www.casaelisabetarizea.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici