Lucrarea "Maci" a lui Ştefan Luchian, scoasă la licitaţie joi

Lucrarea "Maci" a lui Ştefan Luchian, evaluată la peste 150.000 de euro, va fi scoasă la licitaţie de casa Artmark, joi, la Grand Hotel Continental din Capitală.

527 afișări
Imaginea articolului Lucrarea "Maci" a lui Ştefan Luchian, scoasă la licitaţie joi

Lucrarea "Maci" a lui Ştefan Luchian, scoasă la licitaţie joi (Imagine: wwwartmark.ro)

La licitaţia ce va avea loc joi, de la ora 19.30, la Grand Hotel Continental, casa Artmark va oferi spre vânzare aproximativ 40 de opere, semnate de Ştefan Luchian, Iosif Iser, Samuel Mützner, Hans Mattis-Teutsch, Theodor Pallady, Octav Angheluţă şi Mircea Ciobanu, Ion Pacea, Ion Alin Gheorghiu, alături de alţi artişti români de prim rang, lucrările făcând parte din colecţiile Tiberiu Puica şi George Ivaşcu.

După mai bine de 50 de ani, timp în care a fost admirată numai de către apropiaţii colecţionarului Tiberiu Puica, lucrarea "Maci" a pictorului Ştefan Luchian va fi scoasă la licitaţie, cu un preţ estimativ cuprins între 150.000 şi 200.000 euro. "Maci" de Ştefan Luchian este considerată cea mai importantă lucrare a maestrului scoasă pe piaţă în ultimii 20 de ani, pictura fiind o operă majoră a perioadei de creaţie cuprinse între anii 1911 şi 1913. Aceasta are cea mai mare valoare estimată între lucrările ce vor fi scoase la vânzare joi, fiind un tablou de dimensiuni mari şi având numeroase prezenţe în expoziţii şi referiri în cataloage şi albume, dar şi pentru apartenenţa sa la renumita colecţie Tiberiu Puica.

Tiberiu Puica a devenit cunoscut drept unul dintre cei mai mari colecţionari ai lucrărilor lui Luchian, colecţia sa cuprinzând opt picturi semnate de artist. Colecţionarul a făcut figuraţie în filmul lui Nicolae Margineanu "Luchian" (1981), unde, pentru a da cât mai multă veridicitate acţiunii, regizorul a folosit chiar lucrarea originală "Maci".

Tabloul poate fi admirat de către iubitorii de artă până joi, la Grand Hotel Continental.

Până în prezent, doar câteva lucrări provenind din colecţii particulare au fost tranzacţionate pe piaţa de artă: trei lucrări vândute în anii '90 - printre care "Ţărani pe câmp", ulei pe pânză, dimensiuni medii, vândut în noiembrie 1995 de casa Alis, cu 41.000 euro, şi "Gălbenele", ulei pe pânză, dimensiuni medii, vândut în mai 1996 de casa Alis, cu 31.000 euro -, precum şi alte şapte vânzări în ultimii 10 ani - printre care "Peisaj de iarnă", ulei pe pânză, dimensiuni mici, vândut în ianuarie 2010 de casa Goldart, cu 51.000 euro, şi "Lorica în atelier", ulei pe pânză, dimensiuni medii, vândut în februarie 2010 de casa Alis, cu 93.000 euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici