Lumea "dada" a fost prezentată marţi, la Costineşti, în deschiderea Galei Tânărului Actor - HOP

Lumea "dada" a început să fie prezentată, marţi seară, la Costineşti, unde a avut loc deschiderea Galei Tânărului Actor - HOP, urmând ca, până vineri, toţi concurenţii să-şi prezinte spectacolele pregătite pentru acest eveniment.

131 afișări
Imaginea articolului Lumea "dada" a fost prezentată marţi, la Costineşti, în deschiderea Galei Tânărului Actor - HOP

Lumea "dada" a fost prezentată marţi, la Costineşti, în deschiderea Galei Tânărului Actor - HOP (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Anul acesta, cei 27 de concurenţi aspiranţi la titlul de cel mai bun tânăr actor vor fi priviţi şi notaţi de actorul, muzicianul şi compozitorul Tudor Chirilă, regizorul şi scenaristul Radu Jude, actriţa şi directoarea Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti Maia Morgenstern, scenografa Iuliana Vîlsan şi cântăreaţa şi profesoara de jazz Luiza Zan.

Evenimentul a început marţi seară şi se va desfăşura până vineri, timp în care concurenţii îşi vor prezenta spectacolele pregătite pentru ediţia din acest an a Galei HOP.

Temele din acest an sunt "Dada - Ce-i cu dadaismele astea?" şi "Vacanţa la mare", care marchează 100 de ani de la apariţia mişcării dadaiste (1916 - 2016).

"Am vrut să vedem aceşti actori cum se descurcă în lumea dada. La facultatate, vă daţi seama, nu se face aşa ceva", a declarat Radu Afrim, directorul artistic al Galei HOP, în deschiderea evenimentului.

De asemenea, Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER) - organizatorul evenimentului -, a declarat că această gală se poate realiza şi datorită Legii timbrului cultural, menţionând că, marţi, a avut loc o întâlnire a Comisiei de Cultură a Senatului, care a dezbătut iniţiativa legislativă a deputatului Mihai Sturzu prin care se cere abrogarea Legii timbrului cultural din care trăiesc uniunile de creaţie.

"De 18 ani, am reluat o veche tradiţie, care s-a petrecut mereu la Costineşti, ca să punem în valoare tinerii actori absolvenţi, pentru a putea fi văzuţi imediat după absolvire. De regulă, aici se află directori de teatre, aici se află critici, aici se află oameni care vor scrie despre prezenţa lor şi s-a arătat, de-a lungul timpului, că este o iniţiativă care are de ce să trăiască şi merită să fie susţinută", a spus Ion Caramitru.

De asemenea, Ion Caramitru a menţionat că, în timpul discuţiilor care au avut loc marţi la Senat, i-a sugerat preşedintelui Comisiei de Cultură, Georgică Severin, că problema cea mai gravă a generaţiei de tineri artişti este că aceştia nu au unde să muncească, că teatrele sunt "zăvorâte de peste nouă ani". În acest sens, a dat ca exemplu Teatrul Naţional din Bucureşti, al cărui director este, unde cel mai recent concurs pentru tinerii actori a avut loc în urmă cu nouă ani, instituţia având 71 de artişti, dintre care numai cinci sub 30 de ani şi şapte până în 40 de ani.

"Este absolut nevoie de o lege care să permită accesul nemijlocit al talentelor, că un tânăr actor nu poate să se dezvolte de unul singur, aşa cum şi noi am avut norocul să ne facem ucenicia în teatre în care am jucat de la început alături de maeştri şi am învăţat de la ei. (...) Toate generaţiile de actori, din care fac şi eu parte, am putut să învăţăm meserie în contextul unui teatru. Nu pe coclauri. Nu cu titlul absurd de independenţi. Aici nu e vorba de o anumită independenţă faţă de teatrul instituţionalizat. E o aiureală. Spunem că suntem independenţi pentru că n-avem unde să lucrăm, pentru că, de fapt, suntem şomeri. Şi pentru că locul tinerilor absolvenţi este în teatru. În teatru funcţionează în continuare principiul contractelor pe termen nedeterminat, pe viaţă. (...) O lege care să permită accesul pe contracte determinate în teatru trebuie să-şi facă loc. Domnul preşedinte mi-a spus că lucrează la aşa ceva, ceea ce mă bucură. Sper ca, în curând, o lege care să facă ordine morală şi profesională în acest domeniu, pentru că, până la urmă, nu e vorba de nişte drepturi câştigate pentru totdeauna; nu poţi să ţii un tenor care şi-a pierdut glasul până la pensie - cel puţin în lume lucrul acesta nu se întâmplă -, dar nici nu poţi să vii cu o lege care să aibă efect retroactiv şi să-l dai afară. După părerea mea, principiul moral al acestei îmbunătăţiri va lua timp, dar va permite celor care sunt în această situaţie să parcurgă tot timpul până la ieşirea la pensie şi să lasă locul apoi celor care ar trebui să vină în teatru", a declarat Ion Caramitru, în deschiderea Galei Tânărului Actor - HOP.

Gala Tânărului Actor - HOP, un program permanent al UNITER şi singular în peisajul festivalier autohton, are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic. Pentru a treia oară consecutiv, directorul artistic al evenimentului este regizorul Radu Afrim.

Cea de-a XVIII-a ediţie a Galei Tânărului Actor se desfăşoară la Costineşti, până vineri. Gala Tânărului Actor este organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort Costineşti.

Mai multe informaţii se găsesc pe site-ul www.uniter.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici