Lungmetraje regizate de Cronenberg, fraţii Dardenne şi Loach, la Les Films de Cannes à Bucarest - VIDEO

Lungmetraje regizate de David Cronenberg, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach, Bruno Dumont şi Naomi Kawase, şase dintre cineaştii favoriţi ai Festivalului de la Cannes, sunt câteva dintre peliculele proiectate anul acesta la Les Films de Cannes à Bucarest, potrivit organizatorilor.

173 afișări
Imaginea articolului Lungmetraje regizate de Cronenberg, fraţii Dardenne şi Loach, la Les Films de Cannes à Bucarest - VIDEO

Lungmetraje regizate de Cronenberg, fraţii Dardenne şi Loach, la Les Films de Cannes à Bucarest - VIDEO

De la "Maps to the Stars", filmul care i-a adus trofeul pentru interpretare actriţei Julianne Moore, la "Deux jours, une nuit", în care Marion Cotillard face un rol remarcabil, spectatorii vor vedea, între 24 şi 30 octombrie, în premieră în România câteva dintre cele mai apreciate producţii de pe Croazetă, la Cinema Patria, Cinema Studio şi Elvira Popescu.

O satiră acidă a Hollywood-ului, "Maps to the Stars", al cincilea film cu care David Cronenberg a concurat pentru Palme d'Or, are o distribuţie de invidiat: Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams şi Sarah Gadon. Cu rolul unei vedete la final de carieră, torturată de amintirea mamei ei abuzive, Moore a câştigat trofeul pentru interpretare feminină la Cannes 2014.

O impresionantă performanţă pe marele ecran reuşeşte şi Marion Cotillard, în cel de-al optulea film pe care regizorii belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne l-au dus la Festivalul de la Cannes: "Deux jours, une nuit", proiectat în premieră la Bucureşti. Deţinători a două trofee Palme d'Or, pentru "Rosetta" (1995) şi "Copilul/ L'Enfant" (2005), fraţii Dardenne s-au aflat şi anul acesta printre favoriţii la trofeu. Actriţa joacă rolul unei mame care revine la muncă, la fabrica de panouri solare, după o cădere nervoasă. Între timp, şefii au constatat că se pot descurca şi fără ea şi le propun celorlalţi angajaţi câte un bonus de 1.000 de euro contra unui vot pentru concedierea ei. Disperată, ea are la dispoziţie un weekend să-şi convingă colegii să o salveze.

Regizorul britanic Ken Loach, care deţine recordul lansărilor la Cannes, cu nu mai puţin de 12 filme în competiţie, dintre care unul premiat cu Palme d'Or - "Mângâierea vântului/ The Wind that Shakes the Barley" (2006) -, revine cu "Jimmy's Hall". Cineastul, în vârstă de 78 de ani, a anunţat că acesta ar fi ultimul său film. Inspirată de o poveste adevărată, pelicula îl urmăreşte pe Jimmy Gralton (Barry Ward), un activist irlandez care se întoarce din America în satul natal şi deschide un centru cultural pentru tineri. Aducând de peste Ocean jazz-ul şi discuţiile pe teme politice, liberale, el stârneşte reacţia agresivă a Bisericii şi a statului conservator.

Cu cinci selecţii la Cannes, dintre care patru în competiţie, regizoarea japoneză Naomi Kawase şi-a câştigat renumele în festivalul de pe Coasta de Azur, unde a câştigat Camera d'Or ("Suzaku", 1997) şi marele premiu ("Pădurea Mogari/ Mogari no Mori", 2007). Cinefilii vor avea şansa să vadă, tot în premieră, "Still the Water", drama a doi copii de pe o insulă, un băiat şi o fată, care descoperă împreună ce înseamnă moartea şi dragostea. Filmul conţine câteva scene-şoc care au pus la încercare rezistenţa spectatorilor de la Cannes.

De neratat este şi premiera unei miniserii cu totul aparte, "P'tit Quinquin". Regizată de imprevizibilul Bruno Dumont şi proiectată în Quinzaine des Réalisateurs, seria de patru episoade a câte 50 de minute este un fascinant policier burlesc cu actori amatori, o parodie a serialele poliţiste, un "cocktail insolit de «Twin Peaks» şi Jacques Tati", conform Télérama, cu o intrigă sordidă şi aproape implauzibilă: o femeie decapitată este descoperită în burta unei vaci moarte aruncate la tomberon. Bruno Dumont are, la rândul său, cinci participări la Cannes, două dintre ele recompensate cu marele premiu: "Flandres" (2006) şi "Omenie/ L'Humanité" (1999).

În România, Independenţa Film va distribui în cinematografele româneşti filmele "Maps to the Stars" (din 31 octombrie), "Deux jours, une nuit" (din 14 noiembrie) şi "Jimmy's Hall" (din ianuarie 2015).

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes Thierry Frémaux, care a deschis prima ediţie şi a revenit constant la Bucureşti în anii următori. În fiecare an, festivalul aduce filmele câştigătoare ale celor mai importante trofee la Cannes, în premieră în România.

La ediţiile trecute, Les Films de Cannes à Bucarest i-a avut ca invitaţi pe Abdellatif Kechiche, regizorul premiat cu Palme d'Or pentru "La vie d'Adele", actriţa Sandrine Bonnaire, regizorii Gaspar Noé, Elia Suleiman, Amat Escalante, Matteo Garrone, Kornél Mundruczó şi Sergei Loznitsa.

Ediţia a cincea a evenimentului este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici