Lupte între gladiatori reconstituite la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, de Ziua Porţilor Deschise

Turiştii care vor vizita duminică situl istoric Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor putea urmări reconstituirea unor lupte cu gladiatori, ca în perioada Imperiului Roman, evenimentul fiind prilejuit de Ziua Porţilor Deschise în fosta capitală a Daciei Romane din comuna hunedoreană Sarmizegetusa.

587 afișări
Imaginea articolului Lupte între gladiatori reconstituite la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, de Ziua Porţilor Deschise

Lupte între gladiatori reconstituite la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, de Ziua Porţilor Deschise (Imagine: www.cimec.ro)

Turiştii care vor vizita duminică situl istoric Ulpia Traiana Sarmizegetusa, din comuna hunedoreană Sarmizegetusa, vor putea vedea reconstituirea unor lupte cu gladiatori, ca în perioada Imperiului Roman, într-o acţiune de promovare a monumentelor antice din zonă.

"Acestă acţiune are drept scop promovarea în rândul turiştilor, şi nu numai, a monumentelor antice aflate în zonă, precum şi a activităţilor de cercetare arheologică desfăşurate în acest sit istoric de către specialişti, activităţi finanţate de Ministerul Culturii", a declarat joi, directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, Liliana Țolaș.

Potrivit acesteia, Ziua Porţilor Deschise în fosta capitală a Daciei Romane se va desfăşura duminică, între orele 10.00 şi 16.00 şi va include mai multe acţiuni în care vor fi implicaţi membrii colectivului ştiinţific al şantierului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

"Turiştii vor putea vizita şantierul arheologic şi vor primi informaţii despre monumentele istorice din perimetrul fostei capitale romane, de la membrii Asociaţiei Terra Dacica Aeterna. Cei interesaţi vor afla amănunte interesante despre metodele de cercetare şi felul în care se realizează interpretarea datelor arheologice. Între orele 14.00 şi 16.00, în amfiteatrul roman va avea loc un spectacol de lupte cu gladiatori, care va fi susţinut de asociaţia clujeană de reconstituiri istorice, Virtus Antiqua", a mai declarat Ţolaş.

Întreaga manifestare este dedicată memoriei lui Dorin Alicu, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, care a decedat în şantierul arheologic în 27 iulie.

Ziua Porţilor Deschise la Ulpia Traiana Sarmizegetusa este organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Primăria comunei Sarmizegetusa şi Rotary Club Haţeg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici