Mai multe ONG-uri din România felicită Channel 4: Protestele oficialilor români, generate de ignoranţă sau de ipocrizie

Mai multe ONG-uri româneşti felicită postul britanic Channel 4 pentru seria de reportaje "The Romanians are Comming", arătând că protestele oficialilor români au fost generate de ignoranţă sau de ipocrizie, faţă de problema sărăciei.

1939 afișări
Imaginea articolului Mai multe ONG-uri din România felicită Channel 4: Protestele oficialilor români, generate de ignoranţă sau de ipocrizie

ONG-uri felicită Channel 4: Protestele oficialilor români generate de ignoranţă sau de ipocrizie (Imagine: captură video)

În scrisoarea trimisă postului se arată că organizaţiile semnatare doresc să adreseze felicitări pentru primele două episoade din reportajul "The Romanians are coming".

"Am decis să facem public acest demers al nostru pentru a contrabalansa numeroasele mesaje critice la adresa aceluiaşi program, mesaje lansate atât de membri ai comunităţii române din Marea Britanie, cât şi de oficialităţi ale statului Român - ambasadorul României la Londra, ministrul Afacerilor Externe, parlamentari - susţinuţi în iniţiativa lor de premierul României, domnul Victor Ponta. Noi am înţeles mesajul reportajului realizat de echipa dumneavoastră ca fiind adresat în primul rând acelor voci din Marea Britanie care stigmatizează românii imigranţi din ţara dumneavoastră ca fiind «hoţi», «cerşetori», «profitori de asistenţă socială»", se arată în scrisoare.

ONG-urile arată că în reportaj sunt citaţi cetăţeni şi politicieni britanici care vorbesc despre "necesitatea opririi accesului bandelor criminale româneşti", însă materialul aduce în atenţia publicului destinele câtorva români care contrazic dureros percepţiile stigmatizante.

"Am apreciat, în perfectă disonanţă cu criticii reportajului, atenţia pe care realizatorii au acordat-o principalei cauze a emigraţiei românilor: sărăcia extremă", se mai arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii precizează că, potrivit Eurostat, România este pe locul al doilea în topul sărăciei din ţările membre EU, fiind devansată doar de Bulgaria.

"Când 41,7 la sută din populaţia unei ţări (aproximativ opt milioane de persoane) este expusă riscului de sărăcie şi excluziune socială nu se mai poate vorbi despre «clişee incorecte» ori despre un mod «distorsionat şi părtinitor» aşa cum îi scrie, supărat, domnul BogdBogdan Aurescuinistrul de externe al României - omologului său britanic, Philip Hammond. Dimpotrivă, jurnaliştii voştri ar putea fi acuzaţi cel mult de un exces de empatie faţă de eroii reportajului, victime ale unor guvernări (româneşti) catastrofale. Ei nu stigmatizează românii ca hoţi, cerşetori etc., ci îi prezintă ca oameni extrem de amărâţi în căutarea disperată a unei soluţii de supravieţuire pentru ei şi familiile lor", precizează organizaţiile neguvernamentale.

Semnatarii spun că, din acest motiv, consideră protestele oficialilor români ca fiind generate fie de ignorarea conţinutului real al reportajului, fie de "o teribilă ipocrizie" care îi face să acuze jurnaliştii de la Channel 4 că au expus sărăcia românilor, sărăcie pe care reprezentanţii celor care au generat această uriaşă problemă se străduiesc să o ignore şi să o ascundă.

Ei mai apreciază că protestele reprezentanţilor comunităţii românilor de succes din Marea Britanie ar fi trebuit să fie adresate exclusiv autorităţilor din România, autoare ale dezastrului social care generează, între altele, emigraţia.

Scrisoarea este semnată de ActiveWatch, RomanoButiQ, APADOR CH, Accept, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul de dezvoltare curriculară şi studii de gen Filia şi ECPI - Euroregional Center for Public Initiatives.

Documentarul "The Romanians Are Coming" ("Vin românii") este difuzat, din 17 februarie, de Channel 4, până în prezent putând fi vizionate două episoade. Personajul narator este Petru Alexandru Fechete, un tânăr rom care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice, relata The Independent, în ediţia electronică.

În primul episod este prezentat un rom din Baia Mare care nu reuşeşte să îşi găsească o slujbă pentru că nu ştie limba engleză, dar şi povestea lui Alex, altul decât naratorul, care doarme pe cartoane în staţia Victoria din Londra, şi a lui Ştefan, care a reuşit să îşi găsească un loc de muncă făcând curăţenie pe străzi.

În al doilea episod, este prezentată şi povestea Mihaelei, asistentă la un azil de bătrâni, şi a lui Adi, care, trăind sub un pod, spală maşini ca să-şi întreţină familia rămasă în România.

Cel de-al treilea şi ultimul episod va fi difuzat miercuri seară.

Documentarul a fost criticat pe motiv că ar fi tendenţios la adresa românilor, de oficiali români şi membri ai comunităţilor româneşti din Anglia şi Scoţia. Numeroşi români au participat, duminică după-amiază, la Londra, la un protest "în tăcere" faţă de documentar, premierul Victor Ponta exprimând solidaritate cu manifestanţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici