Manea şi Cărtărescu, printre protagoniştii unui documentar regizat de Alexandru Solomon pentru Arte

Norman Manea şi Mircea Cărtărescu se numără printre scriitorii protagonişti ai unui film realizat de Alexandru Solomon pentru canalul Arte, ce a iniţiat o serie de documentare cu titlul "Europa scriitorilor", unde ţări precum Irlanda, Spania, Italia sunt prezentate prin ochii autorilor lor literari.

334 afișări
Imaginea articolului Manea şi Cărtărescu, printre protagoniştii unui documentar regizat de Alexandru Solomon pentru Arte

Mircea Cărtarescu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Florin Lăzărescu şi Gabriela Adameşteanu sunt cei patru scriitori care vor apărea în filmul documentar regizat de Alexandru Solomon, a declarat pentru MEDIAFAX cineastul român.

"E o colecţie de documentare care se cheamă «Europa scriitorilor», o colecţie pentru canalul Arte, împreună cu producători din mai multe ţări care au făcut deja filme în Spania, Irlanda, Marea Britanie, Germania, iar eu fac România văzută de patru dintre scriitorii ei", a spus Alexandru Solomon.

Astfel, Italia este reprezentată de autorii Claudio Magris şi Erri de Luca, Irlanda este văzută prin scriitorii Robert Mcliam Wilson, Edna O'Brien, Roddy Doyle şi Colm Tóibín, iar Spania, de Juan Goytisolo, Manuel Rivas şi Barnardo Atxaga. De asemenea, Marea Britanie este prezentată de autorul Martin Amis, iar Péter Esterházy şi Péter Nádas reprezintă Ungaria.

Întrebat dacă cei patru scriitori au fost aleşi de producătorii colecţiei de documentare sau de el, Solomon a precizat că a făcut nişte propuneri şi a rămas această listă, care îi include pe cei patru autori.

"(I-am ales, n.r.) din raţiuni de diversitate de generaţie, de diversitate de stil şi de prestigiu naţional şi internaţional. Una dintre condiţii era ca scriitorii să fi fost publicaţi în Franţa şi apoi mi s-a părut că cei patru se completează şi sunt caractere diferite. Mi s-a părut că ar da României o imagine completă şi echilibrată", a mai spus Solomon pentru MEDIAFAX.

Regizorul a precizat că filmările au început în mai, iar în lunile care au urmat acestea au fost "mai susţinute". De asemenea, el a relatat că a participat şi la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) pentru că acolo erau invitaţi scriitorii Norman Manea şi Mircea Cărtărescu, iar Florin Lăzărescu a făcut parte din echipa organizatorilor evenimentului literar ieşean. "Voiam să merg la Iaşi oricum pentru Florin Lăzărescu, dar restul filmărilor sunt în afara acestui festival. Am fost în America pentru Norman Manea, am fost cu doamna Adameşteanu în locuri care sunt legate de copilăria şi adolescenţa dânsei, am fost în Suceava cu Norman Manea. Desigur, există o parte de interviuri tête-à-tête cu fiecare dintre ei", a mai spus Solomon.

El a declarat că filmul va fi difuzat de canalul francofon Arte la sfârşitul anului viitor, în luna decembrie. "Pelicula va avea 52 de minute, fiind standardul pentru televiziune", a spus Solomon, apreciind că, până în prezent, înregistrările brute însumează 40 de ore.

"Mai caut arhive, TVR ne sprijină cu partea de arhive şi există un acord de principiu cu TVR, sperăm să-l difuzeze", a mai spus cineastul.

Pentru Alexandru Solomon aceasta nu este prima colaborare cu Arte, apreciind că s-a bucurat de această ofertă, având astfel posibilitatea de a-i cunoaşte mai bine pe scriitori. "E o încercare de a face portretul unei ţări prin câţiva scriitori care sunt preocupaţi de ceea ce înseamnă peisajul acesta geografic, intelectual şi uman România", a mai declarat Solomon.

Întrebat care dintre poveştile scriitorilor l-au impresionat mai mult, regizorul a declarat că "i-ar fi greu să aleagă una singură". "Între experienţa deportării în Transnistria pe care a trăit-o Norman Manea copil fiind şi, la celălalt capăt al secolului, experienţa lui Florin Lăzărescu, de copilărie la ţară în Moldova, în timpul comunismului, e un ecart destul de mare de experienţe şi trăiri", a completat Solomon.

Alexandru Solomon a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în 1991. A lucrat la început ca operator, apoi director de imagine, începând să scrie scenarii şi să regizeze filme din 1993. "Franzela exilului", despre Ion Luca Caragiale la Berlin, a obţinut premiul special al juriului al Uniunii Cineaştilor din România în 2003. "Omul cu o mie de ochi", un film despre viaţa şi fotografiile lui Iosif Berman, şi "Viaţa de câine", o radiografie a Bucureştiului ca sat fără câini şi oraş cu câini, au primit ambele titlu de cel mai bun documentar la Festivalul DaKino în 2001, respectiv 1998. Ulterior a abordat, printre altele, reconstituirea celebrei tentative de jaf a Băncii Naţionale a României din 1959, în "Marele jaf comunist" (2004), povestea postului radio Europa Liberă şi poveştile românilor care au lucrat acolo, în "Război pe calea undelor" (2007), şi perioada de tranziţie şi a marilor afaceri de după 1989, în "Kapitalism - Reţeta noastră secretă" (2010).

Alexandru Solomon a fost implicat în documentarea, realizarea interviurilor şi organizarea filmărilor la mai multe coproducţii documentare, iniţiate de companii din Marea Britanie, Franţa, Canada şi Germania. Aceste filme au fost difuzate de posturile de televiziune BBC, Channel 4, Arte şi CBC.

În prezent, acesta pregăteşte documentarul "Ouăle lui Tarzan", pentru care a primit o finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) de 636.500 de lei şi una de 85.000 de euro de la Eurimages.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici