Marele premiu al Galei Tânărului Actor - HOP a fost acordat actriţei Sabrina Iaşchevici

Marele premiu al Galei Tânărului Actor - HOP 2012 a fost acordat actriţei Sabrina Iaşchevici, într-o ceremonie care a avut loc sâmbătă seară, la Mangalia, informează organizatorii evenimentului.

285 afișări
Imaginea articolului Marele premiu al Galei Tânărului Actor - HOP a fost acordat actriţei Sabrina Iaşchevici

Marele premiu al Galei Tânărului Actor - HOP a fost acordat actriţei Sabrina Iaşchevici (Imagine: Mircea Rosca / MediafaxFoto)

Ediţia a XV-a a Galei Tânărului Actor - HOP, care a avut loc la Mangalia, s-a încheiat sâmbătă seară.

Juriul final a fost format din Radu Afrim (regizor), Florin Fieroiu (coregraf), Radu Macrinici (dramaturg), Virginia Mirea (actriţă) şi Marius Rizea (actor).

Marele premiu al Galei Tânărului Actor - HOP, trofeul "Ştefan Iordache", a fost acordat actriţei Sabrina Iaşchevici, pentru rolul Winnie din spectacolul "Ce zile frumoase!", de Samuel Beckett.

Premiul este acordat în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Începând de anul trecut, organizatorii galei au decis ca premiul "Ştefan Iordache" să devină marele trofeu al galei. Acesta a fost acordat, începând cu ediţia din 2009, pentru cel mai bun actor la secţiunea Individual.

Premiul pentru cea mai bună actriţă la secţiunea Individual a fost acordat actriţei Loredana Cosovanu, pentru rolul din "Crize", după Mihai Ignat, în timp ce premiul pentru cel mai bun actor, la aceeaşi secţiune, a fost acordat actorului Andrei Chiran, pentru partitura Alan din "Equus", de Peter Schaffer.

La secţiunea Grup, premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat celei care a prezentat spectacolul "Zece", scris şi regizat de actorii: Ági Abraham, Krisztina Biro, Noemi Daroczi, Éva Imre, Csaba Marosan, Bence Molnar, Rita Sigmond, Emese Simo, Zsolt Vatany.

Premiul "Sică Alexandrescu" - acordat începând cu a V-a ediţie -, premiul special al juriului, a revenit ex-aequo actriţei Simona Arsu, pentru rolul Groparul din spectacolul "Noaptea Bufonilor", după texte de William Shakespeare, şi actorului Alexandru Nagy, pentru rolul Domnul cu baston din "Buzunarul cu pâine", de Matei Vişniec.

La gala de sâmbătă seară a mai fost acordat Premiul Yorick, oferit de revista Yorick, prin Editura Nemira (Andreea C. Hristu, secţiunea Individual, pentru rolul din "Magazinul cu fleacuri", de Botos Bálint şi Andreea Chindriş), premiul Timică, oferit de Asociaţia Master Class (Fulvia Folosea, pentru "Concert de binefacere", după Eric Bogosian), premiul publicului (secţiunea Individual - Claudia Chiraş, pentru "Sinuciderea Ancăi", după Adrian Sandu; Alin Stanciu, pentru "Omul care ascultă muzică la căşti pe trotuar", după "Paparazzi", de Matei Vişniec; secţiunea Grup - trupa de actori care a prezentat spectacolul "Zece").

Cea de-a XV-a ediţie a galei HOP a fost organizată de Uniunea Teatrală din România (UNITER), Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Primăria Municipiului Mangalia, în parteneriat cu TVR Cultural, Consiliul Judeţean Constanţa şi Fundaţia Fantasio.

Directorul artistic al galei a fost Cornel Todea, care a decedat joi, la vârsta de 76 de ani, din cauza unei maladii grave.

Gala Tânărului Actor HOP este un eveniment de tradiţie, cu o imagine consolidată, care face parte dintr-un demers de lungă durată al UNITER - sprijinirea şi promovarea tinerilor creatori în domeniul teatrului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici