Maria Băsescu a admirat la Muzeul Callatis cel mai vechi papirus din Europa, readus de la Moscova

Soţia preşedintelui, Maria Băsescu, a vizitat, miercuri, Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia pentru a admira cel mai vechi papirus din Europa, aflat în posesia muzeului de la începutul acestei săptămâni, după ce a fost readus în ţară de la Moscova.

488 afișări
Imaginea articolului Maria Băsescu a admirat la Muzeul Callatis cel mai vechi papirus din Europa, readus de la Moscova

Maria Băsescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Muzeului Callatis, soţia preşedintelui a vizitat instituţia şi anul trecut, iar miercuri a făcut o nouă vizită pentru a vedea papirusul.

"Doamna Maria Băsescu a venit şi anul trecut, însă motivul pentru care a revenit astăzi (n.r. - miercuri) a fost acela de a vedea singurul papirus din România şi cel mai vechi papirus din Europa, pe care noi l-am readus, recent, de la Moscova. Domnia sa a rămas plăcut impresionată şi de noua înfăţişare a expoziţiei permanente, care a fost renovată şi reorganizată în primăvara acestui an. Despre papirus, doamna Băsescu aflase informaţii anul trecut, de la muzeograful Liliana Vioiu, când încă nu eram siguri că acest deosebit de important artefact mai există. Astăzi a aflat însă şi întreaga istorie a demersurilor pe care le-am făcut timp de doi ani, pentru regăsirea şi readucerea lui în ţară", a declarat directorul muzeului, Sorin Colesniuc, prin comunicatul de presă.

El a precizat că la încheierea vizitei Maria Băsescu a cumpărat replici ale exponatelor din muzeu şi a promis că va reveni.

Papirusul a fost expus timp de două zile într-o vitrină a muzeului, dar, începând de miercuri, a fost închis pentru a nu fi deteriorat prin expunerea în condiţii improprii. Astfel, pentru ca acestuia să-i fie asigurate condiţii ideale pentru conservare, protecţie şi securitate, va fi achiziţionată o vitrină specială de la Moscova. Până atunci, vizitatorii pot vedea fotografiile color ale papirusului, de mari dimensiuni (formatA3), expuse deja în muzeu.

Cel mai vechi papirus din Europa a fost predat luni, în cadrul unei ceremonii oficiale, Muzeului de Arheologie Callatis din Mangalia de către autorităţile din Rusia, acolo unde s-a aflat acest document în ultimii 52 de ani.

Papirusul, datat secolul IV î.Hr., scris cu litere greceşti, a fost descoperit într-un mormânt în Mangalia în anul 1959, iar imediat după aceea a fost trimis pentru restaurare şi conservare la Moscova, timp de jumătate de secol nemaiştiindu-se nimic despre acest document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici