Masterclass-uri, mese rotunde şi întâlniri cu cineaşti, la Anim’est 2010

Simone Massi şi Phill Mulloy se numără printre regizorii care vor susţine masterclass-uri la festivalul Anim'est, ce se desfăşoară, între 8 şi 17 octombrie în Capitală, informează organizatorii.

Share pe Facebook 31 afişări

Masterclass-uri, mese rotunde şi întâlniri cu cineaşti, la Anim’est 2010

Întâlnirile cu invitaţii speciali, destinate publicului şi pasionaţilor de film de animaţie, sunt şi în acest an o parte importantă din programul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est. Timp de cinci zile, publicul bucureştean îi va putea întâlni pe unii dintre cei mai prestigioşi animatori ai momentului - membrii ai juriilor Anim'est 2010, realizatori de film de animaţie freelanceri sau reprezentanţi ai unor universităţi importante, vin la masterclass-urile Anim'est, cu intrare liberă, găzduite, ca de obicei, de Cinema Union.

Pe 12 octombrie 2010, publicul este aşteptat la Masterclass-ul susţinut de britanicul Phil Mulloy şi întâlnirea cu Simone Massi, ambii reprezentanţi ai juriului secţiunilor scurt şi lungmetraj, care vor suscita curiozitatea împătimiţilor de animaţie, fiind programate în ziua imediat următoare proiecţiilor dedicate juriului, marţi, între 12:00 şi 14:00.

Animatorul independent italian Simone Massi a câştigat în 2007 Premiul Anim'est pentru Cel mai bun scurtmetraj, cu filmul "Memories of dogs/ La memoria dei cani", filmografia sa numărând 15 titluri premiate la festivaluri naţionale şi internaţionale. În afară de Anim'est 2007, "Memories of dogs" a fost premiat atât la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy - cel mai important festival de animaţie din lume, cât şi la Festivalul de Film de la Zagreb. De asemenea, a lucrat la seriale TV de succes precum Sushi - o producţie MTV, TGR sau BLOB - difuzat de Raitre.

Animaţiile realizate de Phil Mulloy surprind partea întunecată a naturii umane şi a valorilor contemporane, într-o manieră umoristică şi uneori şocantă. Filmografia sa cuprinde peste 30 de titluri premiate la festivaluri internaţionale cum ar fi cele de la Annecy, festivalul de scurt metraj Curtas Vila do Conde, Hiroshima sau Zagreb. Printre cele mai cunoscute creaţii ale animatorului britanic se numără seria "The Ten Commandments/ Cele zece porunci" (1994-1996), o interpretare satirică şi ireverenţioasă a celor 10 porunci, sau "The Chain" (1998), unul dintre cele 30 de filme de animaţie comandate de ONU pentru a prezenta publicului larg articolele Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

Starea filmul românesc de animaţie este adusă în prim plan şi disecată la masa rotundă dedicată acestuia, pe 14 octombrie 2010, ora 12:00, de către Daniel Todoran-Rareş, sociolog şi redactor-şef al publicaţiei online animationmagazine.eu, moderatorul discuţiei. Alături de acesta se vor afla regizorul danez de origine română şi primul animator de păpuşi profesionist din Danemarca, Mihai Bădică, animatorul Virgil Toader, şcolit de Animafilm şi unul dintre cei mai activi tineri realizatori români de film de animaţie, Matei Branea, alături de invitaţi din partea Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi producători de film autohtoni, care vor analiza împreună trecutul şi prezentul animaţiei româneşti, modul de pregătire a animatorilor români, situaţia studiourilor de animaţie, modelele nordice, americane sau asiatice, subiecte încă tabu în peisajul cinematografic românesc. Masa rotundă va fi urmată de proiecţia filmelor selecţionate în Competiţia de Film Românesc, ce va începe la ora 14:00

Tot de către Daniel Todoran-Rares va fi deschisă, pe 11 octombrie, ora 12:00 şi prezentarea studioului autohton de animaţie 2D şi 3D Golem, studiou specializat în spoturi publicitare, animaţie şi efecte speciale, înfiinţat de Cătălin Chelu, Mihai Costin şi Bogdan Lazăr.

Géza M. Tóth si Michiel Snijders, membri în juriul secţiunilor de Film Studentesc, Film Românesc şi Balkanimation vor susţine două masterclass-uri inedite.

Cele patru scurt metraje regizate de Géza M. Tóth - "Ergo" (2008), "Ikarosz" (1996), "Maestro" (2005) şi "Mama" (2009) - se numără printre cele mai premiate filme scurte de animaţie europene realizate în ultimii 15 ani şi vor constitui subiectul masterclass-ului care va avea loc miercuri, 13 octombrie, ora 12:00, la Cinema Union.

Producătorul Michiel Snijders va prezenta alături de Chris Mouw, producătoare şi coordonatoare de distributţe, compania il Luster Productions, înfiinţate în 1997, devenind, în doar câţiva ani, cel mai mare producător de filme de animaţie de scurt metraj din Olanda. Cei care vor sa afle mai multe despre ce înseamnă producţia de film de animaţie au acum ocazia să o facă, odată cu masterclass-ul de producţie susţinut tot de Michiel Snijders, în continuarea prezentării il Luster Productions, pe 15 octombrie.

O altă prezentare de neratat la Anim'est este cea a Şcolii invitate la Anim'est în acest an, Universitatea de Arta şi Design Moholy-Nagy - MOME din Budapesta, susţinută de decanul facultăţii, József Fülöp, pe 14 octombrie, ora 14:00, tot la Cinema Union, care va include discutarea celor 20 dintre cele mai bune scurt metraje şi videoclipuri realizate de-a lungul istoriei de trei decenii a secţiei de animaţie din cadrul universităţii. Înfiinţată în 1880, MOME este una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Europa Centrală şi de Est în domeniul artelor, fiind specializată în Arhitectură şi Design Interior, Design (de bijuterii, ceramică, produse diverse, textile şi vestimentaţie) şi Media Art (film de animaţie, fotografie, design media, grafică).

Pe 15 octombrie, ora 12:00, va avea loc masa rotundă dedicată filmului de animaţie din Balcani. Invitaţii din regiune ai festivalului sunt regizorul sârb Aleksa Gajic, realizatorul surprinzătorului "Edit and I", selecţionat în Competiţia de lungmetraj a Anim'est 2010, Lily Kontodima, regizoarea filmului grecesc "Mr Tetelin", realizatorul filmului "September", Stoyan Dukov, şi regizoarea "Once upon a many time", Eva Cvijanovic - selecţionaţi în competiţia Balkanimation şi Effie Pappa, realizator al scurtmetrajului selecţionat în Competiţia de Film Studenţesc, "1.2 Million Children", vor dezbate situaţia filmului de animaţie din regiune, alături de invitaţii români ai festivalului şi de experţi provenind din alte ţări de pe continent. Întâlnirea va fi urmată, începând cu ora 16:00, de proiecţia filmelor selecţionate în Competiţia Balkanimation.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
ANIM'EST ,
MASTERCLASS ,
festival
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.