Matei Vişniec, Dan Lungu, Ion Caramitru, ambasadori ai campaniei Iaşi - Capitală Culturală a Europei - FOTO

Scriitorii Matei Vişniec, Dan Lungu şi actorul Ion Caramitru au fost anunţaţi drept ambasadori ai Iaşiului în cursa pentru obţinerea titulaturii de Capitală Europeană a Culturii în 2021, fundaţia cu acelaşi nume anunţând că în total vor fi implicate 15 astfel de personalităţi.

209 afișări
Imaginea articolului Matei Vişniec, Dan Lungu, Ion Caramitru, ambasadori ai campaniei Iaşi - Capitală Culturală a Europei - FOTO

Matei Vişniec, Dan Lungu, Ion Caramitru, ambasadori ai campaniei Iaşi - Capitală Culturală a Europei

Fundaţia Iaşi - Capitală Culturală Europeană lansează campania intitulată ”Ambasadorii Iaşi 2021”, în care vor fi anunţate 15 personalităţi din domenii diferite - business, antreprenoriat, teatru, muzică, literatură sau arte vizuale, care să susţină public candidatura capitalei Moldovei la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

Reprezentanţii fundaţiei au precizat că vor face publice câte trei nume în fiecare săptămână, în cursul zilei de vineri fiind anunţată susţinerea scriitorilor Matei Vişniec, Dan Lungu şi a actorului Ion Caramitru pentru ca Iaşiul să devină Capitală Europeană a Culturii.

”Suntem foarte bucuroşi să primim sprijinul acestor mari personalităţi, este o adevărată onoare pentru noi. Suntem convinşi că această campanie va întări mesajul că Iaşiul dispune de oamenii, de resursele şi de valorile culturale necesare pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021”, a declarat Iulian Boia, directorul executiv al fundaţiei.

Scriitorul Dan Lungu, director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români contemporani, a spus că suţine cu toată convingerea candidatura Iaşiului.

”Susţin cu toată convingerea candidatura Iaşiului. Visez la un Iaşi exemplar pentru promovarea patrimoniului şi stimularea creaţiei contemporane, la o scenă realmente internaţională de schimburi culturale şi la împărtăşirea cosmopolită a bucuriei intelectuale şi artistice”, spune scriitorul, într-un comunicat de presă transmis vineri.

La rândul său, actorul Ion Caramitru, care în 2014 a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Iaşi, fiind şi Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte ”George Enescu“ din Iaşi, a afirmat că Iaşiul este o scenă a tradiţiei şi a avangardei culturale.

”Capitală a artelor şi a patrimoniului de mai bine de un secol, Iaşiul, locul unde s-a născut teatrul naţional românesc, este o scenă a tradiţiei şi a avangardei culturale, potrivită să devină o Capitală Europeană a Culturii în 2021”, a declarat Ion Caramitru.

Cel de-al treilea ambasador al campaniei, scriitorul Matei Vişniec, stabilit acum la Paris, spune, la rândul său, că vede Iaşiul, în 2021, ca pe ”o punte a Europei către Chişinău şi Cernăuţi, o cale regală a literaturii, artelor şi valorilor şi, nu în ultimul rând, ca pe o experienţă împărtăşită a francofoniei”.

Dosarul de candidatură a Iaşiului va avea ca temă principală şi ca slogan formula ”Switch On” şi va fi depus la Ministerul Culturii în 10 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici