MAURICE SENDAK, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori de cărţi pentru copii, omagiat de GOOGLE printr-un logo special - FOTO, VIDEO

GOOGLE sărbătoreşte, luni, 85 de ani de la naşterea scriitorului de cărţi pentru copii şi ilustratorului american Maurice Sendak, printr-un logo special animat, care include unele dintre cele mai celebre personaje din volumele sale, precum cele din romanul grafic "Where the Wild Things Are".

8430 afișări
Imaginea articolului MAURICE SENDAK, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori de cărţi pentru copii, omagiat de GOOGLE printr-un logo special - FOTO, VIDEO

MAURICE SENDAK, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori de cărţi pentru copii, omagiat de GOOGLE printr-un logo special - FOTO, VIDEO

Scriitorul american de origine poloneză a murit în mai anul trecut, la vârsta de 83 de ani, în urma complicaţiilor apărute după un accident vascular cerebral.

MAURICE SENDAK a scris 17 cărţi şi a fost un ilustrator prolific, însă a devenit celebru pentru volumul său grafic din 1963 "Where the Wild Things Are". Această carte, vândută în peste 19 milioane de copii pe plan mondial, prezintă aventurile unui băieţel neastâmpărat, Max, care porneşte într-o călătorie imaginară, după ce a fost trimis de părinţii săi la culcare fără să îşi primească cina.

Cartea a stat la baza mai multor adaptări cinematografice, dintre care s-au remarcat un scurtmetraj animat, lansat în 1973, şi un lungmetraj regizat de Spike Jonze în 2009, dar şi a unui spectacol de operă, în 1980.

Un roman controversat în momentul publicării sale, în 1963, la editura Harper & Row, "Where the Wild Things Are" i-a adus scriitorului Maurice Sendak prestigioasa Caldecott Medal, în 1964, o distincţie decernată celei mai bune cărţi pentru copii a anului.

Maurice Sendak a primit din partea fostului preşedinte american Bill Clinton Medalia Naţională pentru Artă, în 1996.

Printre celelalte volume scrise de autorul american se numără "In the Night Kitchen", "Outside Over There", "Higglety Pigglety Pop!" şi "The Nutshell Library".

GOOGLE îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Maurice a hotărât să devină ilustrator la 12 ani, după ce a urmărit filmul ”Fantasia” al lui Walt Disney. Una dintre primele sale sarcini profesionale a fost aranjarea vitrinelor pentru magazinul de jucării F. A. O. Schwartz. Ilustraţiile lui au fost publicate pentru prima oară în 1947 într-o culegere de texte numită ”Atomics for the Millions”, a lui Maxwell Leigh Eidinoff. În mare parte din anii 1950 Maurice Sendak a creat ilustraţii pentru cărţile altor autori pentru copii, înainte să înceapă să scrie propriile poveşti.

Sendak a câştigat recunoaştere pe plan internaţional după ce a sris şi ilustrat ”Where the Wild Things Are”, publicată pentru prima oară în 1963. Personajele groteşti în aparenţă, precum monştrii cu colţi înfăţişaţi în paginile cărţii, au creat iniţial îngrijorare în rândul părinţilor, dar povestea şi toate cele care i-au urmat i-au adus lui Maurice Sendak titlul de ”cel mai important artist al cărţilor pentru copii din secolul 20”, după cum a fost descris de The New York Times.

Pe plan internaţional, Sendak a fost distins cu al treilea premiu bienala Hans Christian Andersen pentru ilustraţie în 1970, prin care i-a fost recunoscută contribuţia longevivă la literatura pentru copii”. A primit, de asemenea, unul dintre cele două premii Astrid Lindgren Memorial în 2003,  pentru contribuţia ”extrem de cuprinzătoare la literatura pentru copii şi tineri adulţi”. În descrierea premiului a fost numit ”figura marcantă a cărţilor pentru copii”, iar cărţii ”Where the Wild Things Are” i s-a recunoscut meritul de a ”revoluţiona naraţiunile pentru copii în mod tematic, estetic şi psihologic”.

În total, Maurice Sandek a scris 19 cărţi pentru copii şi a ilustrat 75, potrivit wikipedia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici