"Medalia de onoare", de Călin Netzer - în competiţia Festivalului de Film de la Torino

Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Netzer, a fost selectat, alături de alte 15 pelicule, în competiţia celei de-a 27-a ediţii a Festivalului de Film de la Torino (Italia), care se desfăşoară în perioada 13 - 21 noiembrie, informează site-ul evenimentului.

80 afișări
Imaginea articolului "Medalia de onoare", de Călin Netzer - în competiţia Festivalului de Film de la Torino

"Medalia de onoare", de Călin Netzer - în competiţia Festivalului de Film de la Torino

Competiţia de lungmetraj include filmele :

"Adas - Transmission", de Roland Vranik,

"Baseco Bakal Boys", de Ralston Jover,

"La boca del lupo", de Pietro Marcello,

"Chi L'Ha visto", de Claudia Rorarius,

"Crackie", de Sherry White,

"Get Low", de Aaron Schneider,

"Guy and Madeline on a Park Bench", de Damien Chazelle,

"La Nana", de Sebastián Silva,

"Nord", de Rune Denstad Langlo,

"Le Roi de L'evasion", de Alain Guiraudie,

"Santina", de Gioberto Pignatelli,

"Torso", de Yamazaki Yutaka,

"Van Diemen's Land", de Jonathan auf der Heide,

"You Won't Miss me", de Ry Russo-Young, şi

"Zha lai nuo er - Jalainur", de Zhao Ye.

"Medalia de onoare", care are premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic (13 - 22 noiembrie), prezintă o familie, formată din Ion, în vârstă de 75 de ani, soţia sa, Nina, şi fiul lor, Corneliu, care a emigrat în Canada.

Fiecare convorbire telefonică a lui Ion cu Corneliu este doar o nouă ceartă legată de decizia din 1989 a tatălui de a anunţa miliţia despre intenţia fiului de a fugi din ţară.

Acest eveniment, petrecut în urmă cu şapte ani, a afectat iremediabil relaţia lui Ion cu soţia sa, care refuză să-i mai vorbească. Într-o zi, Ion primeşte prin poştă o medalie de onoare, acordată cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, însoţită de o scrisoare în care se vorbeşte despre fapte de arme deosebite.

Ion primeşte medalia şi se foloseşte de ea pentru a recăpăta respectul familiei şi al prietenilor, deşi ştie că nu a făcut nimic care să îl îndreptăţească să fie considerat un erou.

Din distribuţia filmului fac parte Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu.

"Medalia de onoare", filmul lui Călin Peter Netzer, a primit finanţare de 720.000 de lei de la Centrul Naţional al Cinematografiei, dar şi sprijin financiar din partea Societăţii Române de Televiziune şi a fondului Eurimages al Consiliului Europei.

"Medalia de Onoare" este o producţie Scharf Advertising şi, totodată, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului german de origine română Călin Peter Netzer, născut la Petroşani, în 1975.

Acesta a mai realizat lungmetrajul "Maria", în 2003, pentru care a primit premiul special al juriului şi o menţiune specială a juriului pentru tineret la Festivalul de la Locarno, trei distincţii la Cottbus Film Festival of Young East European Cinema, din Germania, precum şi nominalizări la marele premiu la festivalurile de la Bratislava şi Sofia.

Tot la Festivalul de Film de la Torino va fi prezentat, în secţiunea "A Moveable Feast", dedicată celor mai aşteptate şi interesante filme ale anului, lungmetrajul "Poliţist, adjectiv", în regia lui Corneliu Porumboiu.

Anul acesta, festivalul îi celebrează pe regizorii Francis Ford Coppola, Emir Kusturica şi Nicolas Winding Refn.

Pelicula "Nowhere Boy", în regia lui Sam Taylor-Wood, care spune povestea legendarului John Lennon, deschide cea de-a 27-a ediţie a Festivalului de la Torino.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici