Mediafax şi Fundaţia MediaPro au lansat proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare- JETOP"

Mediafax şi Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro au lansat, joi, proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

686 afișări
Imaginea articolului Mediafax şi Fundaţia MediaPro au lansat proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare- JETOP"

Mediafax şi Fundaţia MediaPro au lansat proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare- JETOP" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

La conferinţa de lansare a proiectului, organizată joi la Hotel Howard Johnson Grand Plaza din Bucureşti, au participat Cristian Dimitriu, directorul general al Agenţiei de presă Mediafax, Gabriela Ralea, din partea Fundaţiei pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro, Ovidiu Popa, coordonatorul proiectului, şi Livia Ispas, project manager al proiectului.

Cristian Dimitriu a spus că iniţiativa de a elabora acest proiect a venit în mod firesc. "Mediafax, ca lider pe piaţa informaţiilor generale şi de business, a scris de multe ori despre fonduri europene, despre atragerea fondurilor europene, materiale ample despre proiecte, despre cum s-au implementat şi despre gradul scăzut de accesare a acestor fonduri. În cursul anului trecut, noi am decis să trecem din postura de ziarist critic, de ziarist care scrie despre aceste proiecte, în postura de aplicant, ceea ce pentru noi a constituit o provocare. De ce? Pentru că ne-am gândit că trebuie să şi facem ceva, să ne şi implicăm într-un astfel de proiect făcând cât mai multe pentru a deveni actori în această zonă a fondurilor europene", a spus Cristian Dimitriu.

În mod concret, potrivit lui Cristian Dimitriu, Mediafax va face în acest proiect ceea ce ştie mai bine, respectiv să formeze jurnalişti: "Mediafax este recunoscută ca fiind o şcoală de presă. Jurnalişti am format din 1991 până în prezent. Acum ne-am orientat către persoane în căutarea unui loc de muncă, care întâmpină dificultăţi în adaptarea la cerinţele pieţei muncii".

Potrivit lui Dimitriu, măsurile implementate prin proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" sunt un sprijin pentru reintegrarea şomerilor pe piaţa muncii şi vor duce la îmbunătăţirea şanselor de ocupare în regiunea Bucureşti - Ilfov.

La proiect vor participa 100 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau şomeri de lungă durată din regiunea Bucureşti - Ilfov. "Este vorba despre 95 de şomeri în căutarea unui loc de muncă, din care 5 şomeri de durată lungă", a explicat Dimitriu, precizând că implicarea lor în proiect presupune participarea la un curs de reporter, la care vor dobândi cunoştinţele necesare practicării meseriei de jurnalist şi îşi vor forma abilităţi care să le permită ocuparea unui loc de muncă în domeniul media.

În cadrul proiectului va fi derulată o campanie de informare privind piaţa muncii din sectorul media, în care vor fi prezentate direcţiile spre care se îndreaptă acest domeniu şi oportunităţile de angajare. Activităţile proiectului includ orientare şi consiliere profesională, asistenţă şi consiliere pentru demararea unei activităţi independente în domeniul media, precum şi formare profesională prin organizarea unui curs de reporter pentru cele 100 de persoane din grupul ţintă.

La finalul cursului de reporter, participanţii la proiect vor pune în aplicare cunoştinţele şi abilităţile dobândite şi vor realiza materiale de presă care vor fi evaluate de specialişti în domeniu. Cele mai bune materiale vor fi publicate în presă, iar autorii lor vor fi premiaţi. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 12 luni, iar la finalizarea acestuia membrii grupului ţintă vor avea posibilitatea să se angajeze în mass-media sau să lucreze pe cont propriu în acest domeniu, printr-o colaborare cu structuri de presă sau printr-o activitate independentă.

"Proiectul va beneficia de premii în valoare de 36.000 de lei, pentru 30 de participanţi care vor fi selectaţi în baza materialelor de presă scrise, iar 10 dintre aceştia ar urma să se angajeze ca urmare a competenţelor dobândite în timpul proiectului", a spus Cristian Dimitriu.

Pe de altă partea, Gabriela Ralea a declarat în cadrul conferinţei de presă că "este pentru prima oară când parteneri din media merg către piaţa muncii". "Până acum, nicio entitate din zona media nu a făcut un pas către zona muncii, oferind o şansă şomerilor", a spus Gabriela Ralea.

Ea a precizat că Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro se ocupă în cadrul proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858) atât de partea de formare, cât şi de partea de evaluare şi consiliere profesională.

"Fundaţia este implicată chiar în prima parte a proiectului, cea care se referă la selectarea grupului ţintă şi la informarea grupului ţintă cu privire la oportunităţile de angajare din domeniu", a spus Gabriela Ralea. Ea a explicat că persoanele din grupul ţintă au fost selectate în baza unui parteneriat cu Agenţia Municipală de Ocupare a Forţei de Muncă Bucureşti.

Totodată, Gabriela Ralea a precizat că a doua activitate a proiectului în care este implicată Fundaţia se referă la evaluarea şi consilierea profesională. "Experţii Fundaţiei împreună cu cei ai Mediafax vor identifica abilităţile şi potenţialul fiecărui membru al grupului ţintă, astfel încât să putem identifica cel mai potrivit traseu profesional", a spus Ralea.

O altă activitate din cadrul proiectului este cea referitoare la cum anume poate lucra cineva în presă nu doar printr-o relaţie de tip contract de muncă, ci şi prin contract de drept de autor şi ca persoană fizică autorizată.

Persoanele din grupul ţintă vor urma apoi un curs cu durata de 48 de ore, respectiv cinci zile de curs şi o zi de examen. "Examenul va fi susţinut în faţa unei comisii a Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor. Cei care trec acest examen, care presupune un test scris şi susţinerea unui proiect sau a unei lucrări, vor primi un certificat de absolvire recunoscut de Ministerul Muncii, dar şi pe plan internaţional. După aceea, cursanţii trebuie să producă materiale de presă, prin care să demonstreze că au asimilat cunoştinţele de la curs. Pe durata a trei luni, experţii Fundaţiei şi cei ai Mediafax vor evalua materialele de presă în funcţie de anumite criterii. Cei mai buni 30 de cursanţi vor fi premiaţi cu suma de 1.200 de lei fiecare, iar cei mai buni 10 cursanţi ar urma să fie selectaţi pentru angajare sau pentru a lucra sub diferite forme în media", a mai explicat Gabriela Ralea.

Totodată, Cristian Dimitriu a spus că în ciuda mişcărilor din piaţa media, care au vizat inclusiv restructurări, sunt şi zone din presă care se dezvoltă, printre care şi online-ul.

"Este vorba despre cei care au început să-şi lanseze bloguri proprii. Ne îndreptăm către un jurnalism cetăţenesc. Jurnalismul deja se transformă şi evoluează către acest jurnalism cetăţenesc, de aceea noi ca agenţie de presă ne-am dezolvat multe portaluri şi vom merge înspre această zonă. De aceea, eu cred că proiectul este sustenabil în ceea ce priveşte modul în care evoluează piaţa muncii din zona media", a mai spus Cristian Dimitriu.

El a oferit şi un detaliu financiar, precizând că proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858) valorează 2.043.000 de lei, din care peste 90% este finanţare nerambursabilă. "Aceşti bani sunt cheltuiţi în toate activităţile proiectului", a explicat Dimitriu.

"Scopul principal al proiectului este ca, pe cât posibil, cât mai mulţi oameni care participă la acest proiect să fie angajaţi în media şi să iasă din şomaj", a concluzionat Ovidiu Popa, coordonator al proiectului.

În continuarea conferinţei de presă, Mediafax şi Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro vor organiza joi, de la ora 14.00, la , Hotel Howard Johnson Grand Plaza, sala Platinum Grand Ballroom, un seminar de informare privind piaţa muncii din cadrul proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

La seminar vor participa Andreea Esca, prezentatoarea Ştirilor Pro TV şi director editorial al publicaţiei The One, Cristian Tudor Popescu, Senior Editor la gandul.info, Cezar Ion, director al Direcţiei Editoriale din TVR şi preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România, şi Indira Crasnea, redactor şef adjunct la Agenţia de presă Mediafax şi preşedintele Clubului Român de Presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici