MediaSind: Renegocierea CCM pentru mass-media este neviabilă şi incorectă pentru angajaţii din presă

Renegocierea în regim de urgenţă a CCM pentru ramura mass-media, cerută de PPR şi Patronatul Romedia este neviabilă şi incorectă pentru angajaţi, consideră MediaSind, într-un comunicat remis, joi, Agenţiei MEDIAFAX.

76 afișări
Imaginea articolului MediaSind: Renegocierea CCM pentru mass-media este neviabilă şi incorectă pentru angajaţii din presă

MediaSind: Renegocierea CCM pentru mass-media este neviabilă şi incorectă pentru angajaţii din presă (Imagine: Mediafax Foto)

"Soluţia propusă de către cele două patronate din presă privind renegocierea Contractului Colectiv de Muncă în regim de urgenţă nu poate fi viabilă şi corectă pentru angajaţii din mass-media. Criza economică din presă nu se poate ameliora prin diminuarea sau suspendarea drepturilor câştigate pentru întreaga breaslă", se spune în comunicatul sindical.

MediaSind crede că actualul CCM pentru mass-media este văzut de către patronate drept un "ţap ispăşitor" pentru criza economică din acest domeniu şi susţine că "poate să înţeleagă disperarea unor patroni de presă în aceste vremuri tulburi, dar nu poate să fie părtaşă la sacrificarea drepturilor tuturor angajaţilor din mass-media".

"În ceea ce priveşte aşa-zisa hărţuire a instituţiilor de media de către Inspecţia Muncii, FRJ MediaSind consideră că instituţiile de control ale Ministerului Muncii şi-au făcut datoria în momentul în care organizaţiile sindicale au constatat că unii angajatori nu respectă legislaţia muncii", se precizează în comunicat.

MediaSind mai consideră că "numai pe calea dialogului, şi nu prin acţiuni de intimidare şi discreditare, se poate evita declanşarea unor conflicte de muncă în ramura mass-media".

Patronatul Presei Române (PPR) şi Patronatul Presei din România -Romedia au cerut, miercuri, într-un comunicat comun, remis Agenţiei MEDIAFAX, urgentarea renegocierii Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru ramura mass-media.

"Hărţuirea la care sunt supuse trusturile de presă prin controalele repetate ale Inspectoratului Teritorial de Muncă, în Bucureşti şi în ţară, şi interpretarea abuzivă a clauzelor Contractului Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Mass-media şi prin comunicatele de presă ale MediaSind cu privire la aplicabilitatea acestui contract, induc o anumită stare de teamă în industria mass-media şi generează o percepţie greşită cu privire la trusturile de presă, afectând imaginea şi stabilitatea acestora", se spune în comunicatul celor două organizaţii patronale ale mass-media.

Într-un alt comunicat, liderul Romedia, Teodor Vasiliu consideră că folosirea numelui acestui patronat de către MediaSind în disputele publice ale sindicatului "este de natură să afecteze grav relaţiile sale cu Mediasind".

Patronatul Presei Române (PPR) este format din 26 de companii din industria mass-media şi este afiliat la la Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR).O parte din companiile-membre ale PPR sunt şi membre ale Clubului Român de Presă (CRP), preşedintele şi prim-vicepreşedintele PPR fiind şi membrii ai board-ului CRP.

Patronatul Romedia şi sindicatul MediaSind sunt părţi ale actualului CCM pentru ramura mass-media.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici