Membri ai Consiliului de Administraţie din TVR: Lăzescu refuză să dea curs solicitării de a găsi soluţii pentru deblocarea SRTv

Opt membri ai Consiliului de Administraţie din TVR îl acuză, într-un comunicat remis MEDIAFAX, pe Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al televiziunii, că nu vrea să convoace o şedinţă a consiliului pentru a discuta stadiul negocierilor cu ANAF, care a bocat conturile instituţiei.

344 afișări
Imaginea articolului Membri ai Consiliului de Administraţie din TVR: Lăzescu refuză să dea curs solicitării de a găsi soluţii pentru deblocarea SRTv

Membri ai Consiliului de Administraţie din TVR: Lăzescu refuză să dea curs solicitării de a găsi soluţii pentru deblocarea SRTv (IMagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Potrivit comunicatului, opt membri ai Consiliului de Administraţie - Anne Jugănaru, Lucia Hossu Longin, Claudiu Brînzan, Cristian Niţulescu, Sorin Burtea, Traian Bărbulescu, Raico Cornea şi Karen Attila Sebesi - au solicitat preşedintelui Lăzescu convocarea unei şedinţe extraordinare a consiliului, pentru miercuri, 6 iunie, şedinţă a cărei ordine de zi să cuprindă în mod expres: o informare asupra stadiului negocierilor conducerii executive a Societăţii Române de Televiziune (SRTv) cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) privind deblocarea conturilor operative ale societăţii, scoaterea din grilele de programe ale canalelor TVR a emisiunilor ale căror costuri sunt nejustificat de mari în raport cu audienţele înregistrate şi veniturile din publicitate încasate, propuneri de "îngheţare" a unor emisiuni - premieră în următoarele trei luni.

"Deşi articolul 24, alin. 2, din Legea 41 / 1994 prevede: «Consiliul de administraţie este convocat de preşedinte sau la solicitarea a cel puţin o treime din numărul membrilor săi», în total dispreţ faţă de lege şi menţinând obişnuita atitudine de sfidare a membrilor CA din SRTV, dl. Alexandru Lăzescu a refuzat, fără nici o motivare, convocarea acestei şedinţe. Cei opt membri ai consiliului, care au solicitat şedinţa extraordinară, au primit un răspuns sec de la cancelaria preşedintelui Lăzescu: «Stimate doamne/ Stimaţi domni, cu permisiunea dvs., vă anunţ că următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie din SRTV nu va avea loc miercuri, 6 iunie, ci la o dată care va fi comunicată ulterior»", spune membrii CA.

Cei opt membri ai CA semnatari ai comunicatului spun că "devine cert faptul că între situaţia dezastruoasă din punct de vedere financiar a TVR şi maniera exclusivistă" în care înţelege Alexandru Lăzescu să conducă TVR este o strânsă legătură. "Aceasta face să se contureze tot mai clar ideea că redresarea economico-financiară a SRTV nu se poate realiza decât încredinţând conducerea executivă a acestei societăţi unei persoane care doreşte acest lucru cu adevărat", mai spun ei.

Semnatarii comunicatului mai spun că, "deşi s-ar fi aşteptat ca, măcar în al doisprezecelea ceas, să fie de acord să coopereze cu Consiliul de Administraţie, pentru a încerca să redreseze grava situaţie financiară a SRTV, preşedintele - director general Alexandru Lăzescu doreşte să rămână în istorie drept «groparul» Televiziunii publice din România". "Domnia sa refuză, cu ostentaţie şi încăpăţânare, să dea curs oricărei solicitări din partea Consiliului de Administraţie, de a găsi soluţii pentru ieşirea din criză şi pentru deblocarea financiară a activităţii TVR", susţin membrii CA.

De cealaltă parte, reprezentanţii Televiziunii Române au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că în data de 30 iunie o parte a membrilor Consiliului de Administraţie au transmis preşedintelui-director general al TVR o solicitare de convocare a unei şedinţe extraordinare.

"Am luat act de solicitarea unor membri ai Consiliului de Administraţie de a convoca o şedinţă şi voi respecta Regulamentul de organizare şi funcţionare a CA. Dincolo de aspectul tehnic - solicitarea trebuie depusă şi înregistrată la secretariat cu 4 zile lucrătoare înainte de data propusă (4 şi 5 iunie au fost zile nelucrătoare în TVR)-, şedinţele sunt stabilite după corelarea agendelor membrilor CA. În privinţa subiectelor propuse pentru ordinea de zi, membrii CA au primit o serie de materiale de informare. În conformitate cu Regulamentul de organizare, voi da curs solicitării şi în cursul zilei de mâine (miercuri, n.r.) voi face convocarea CA", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al TVR.

Alexandru Lăzescu a prezentat, pe 24 mai, într-o conferinţă de presă, cauzele care au făcut ca Televiziunea Română să aibă datorii acumulate - din 2005 până la sfârşitul lui 2011 - către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române.

La aceeaşi conferinţă de presă, Lăzescu a mai spus că nu a luat în calcul posibilitatea de a demisiona, pentru că nu este el responsabil de actuala situaţie financiară a instituţiei, iar dacă demersul ANAF de blocare a conturilor televiziunii este unul politic, el trebuie asumat ca atare.

Totodată, Lăzescu a precizat că Televiziunea Română va trimite o adresă la ANAF în care va solicita reeşalonarea datoriilor Televiziunii Române, precizând că speră că ANAF va avea suficientă deschidere pentru a debloca funcţionarea televiziunii.

Însă, prim-ministrul Victor Ponta a declarat, duminică, în legătură cu situaţia financiară a TVR, că nu are în vedere deblocarea conturilor instituţiei de către Guvern, întrucât conducerea instituţiei trebuie să prezinte o soluţie pentru datoriile de 120 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici