Ministerul Culturii va ceda Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu către Primăria Capitalei

Ministerul Culturii va ceda Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu, aflat în prezent în paragină, Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, din cauză că nu are fonduri pentru a-l reabilita, a anunţat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

407 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii va ceda Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu către Primăria Capitalei

Ministerul Culturii va ceda Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu către Primăria Capitalei

În luna decembrie, Vlad Alexandrescu a lansat o consultare publică, pe pagina sa de Facebook, în privinţa Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu, pentru a afla care este opinia cetăţenilor cu privire la viitorul acestui teatru.

"Am constatat că teatrul din parcul Bazilescu este important pentru comunitatea locală, fiind un spaţiu reprezentativ pentru cartierul Bucureştii Noi. Totodată, teatrul de vară are un loc important în memoria afectivă a acestei comunităţi şi poate reprezenta un obiectiv cultural, dar şi un spaţiu de întâlnire şi socializare pentru locuitorii din sectorul 1 al Capitalei. Unele dintre persoanele care au participat la dezbatere şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o eventuală nerespectare a destinaţiei culturale a Teatrului în ipoteza că acesta va fi cedat autorităţilor locale", a anunţat Vlad Alexandrescu, joi, pe contul său de Facebook.

Potrivit ministrului Culturii, starea de degradare a clădirii este cu adevărat îngrijorătoare, iar intervenţia pentru salvare trebuie să fie una în regim de urgenţă.

"În acest moment, în bugetul Ministerului Culturii nu există fonduri disponibile pentru o astfel de intervenţie. Construcţia nu este monument istoric, dar se află într-o zonă istorică protejată şi este un edificiu important pentru peisajul urban specific Bucureştiului anilor `50", spune Vlad Alexandrescu.

Totodată, ministrul Culturii precizează că, în condiţiile în care există asigurări privind existenţa fondurilor pentru salvarea edificiului, a decis să transfere drepturile de proprietate asupra Teatrului de Vară către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, în vederea transmiterii dreptului de administrare Primăriei Sectorului 1.

"Trecerea teatrului în domeniul şi administrarea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti se va face cu respectarea prevederilor legale în vigoare, precum şi cu clauze ce privesc păstrarea destinaţiei culturale a imobilului şi natura intervenţiilor ce urmează a fi efectuate", mai afirmă Vlad Alexandrescu.

În luna decembrie, ministrul Culturii anunţa că Ordinul Arhitecţilor a făcut un proiect de reabilitare a Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu, pentru care finanţarea ar trebui să fie de 500.000-1.000.000 de euro, în funcţie de starea reală a structurii de rezistenţă.

Atunci, Vlad Alexandrescu mai spunea că terenul şi parcul din jurul Teatrului de Vară a fost donat statului de profesorul jurist Nicolae Basilescu. Acestea sunt în proprietatea Primăriei Sectorului 1, care a investit pentru reamenajarea parcului circa 1 milion de euro în 2004.

"Teatrul propriu-zis, ridicat în 1953 după modelul Teatrului de la Soci şi reprezentativ pentru arhitectura stalinistă, este în proprietatea Ministerului Culturii. În ultimii ani a căzut în paragină", mai spunea, în decembrie, ministrul Vlad Alexandrescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici