Ministerului Culturii: Proiect de OUG privind clarificarea mecanismelor de bugetare a manifestărilor Centenar

Un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 5/2017 privind măsurile organizatorice pentru Centenarul României, care prevede, printre altele, clarificarea mecanismelor de bugetare a manifestărilor dedicate acestei sărbători, este în dezbatere publică potrivit site-ului Ministerului Culturii.

314 afișări
Imaginea articolului  Ministerului Culturii: Proiect de OUG privind clarificarea mecanismelor de bugetare a manifestărilor Centenar

Ministerului Culturii: Proiect de OUG privind clarificarea mecanismelor de bugetare a manifestărilor Centenar

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale supune consultării publice proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României.

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2017, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a preluat activităţile şi structurile Departamentului Centenar, structură fără personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în subordinea prim-ministrului, iar Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale s-a subrogat în toate drepturile şi obligaţiile Departamentului Centenar.

Departamentul Identitate Naţională, cu atribuţii în organizarea Centenarului Marii Uniri, din cadrul MCIN va fi reorganizat, iar coordonatorul acestuia, secretarul de stat Paul Claudiu Cotîrleţ, a fost revocat din funcţie, pe 6 martie, potrivit unui comunicat al ministerului din 7 martie.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a participat, pe 6 martie, la primul Comitet Interministerial dedicat pregătirii Centenarului Marii Uniri, convocat fiind de premierul României, Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.

"George Ivaşcu a prezentat o analiză a stadiului actual al proiectelor şi o evaluare a situaţiei Departamentului Identitate Naţională (cu atribuţii în organizarea Centenarului Marii Uniri), precum şi un Document Programatic privind Strategia aniversării Centenarului, conţinând conceptul, principiile, temele şi tipurile de acţiuni dedicate acestui mare eveniment", se mai arăta în comunicat.

"Activitatea desfăşurată până în prezent de acest departament nu a avut un concept unitar, cu principii, teme, acţiuni bine definite şi nici criterii de selecţie, obiective coerente sau reprezentative, astfel că, până în prezent, nu se poate definitiva o listă finală a proiectelor finanţabile. În urma acestei analize, am putut constata inexistenţa unei concepţii strategice în legătură cu activitatea Departamentului din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în legătură cu celebrarea Centenarului Marii Uniri. De asemenea, la preluarea actualului mandat s-a constat că fundamentarea ideilor şi proiectelor propuse nu s-a efectuat pe baza unor fişe tehnice şi a unei documentaţii adecvate, acestea fiind acum solicitate beneficiarilor, tocmai pentru a face posibilă şi legală evaluarea proiectelor şi finanţarea acestora", a explicat ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, potrivit aceluiaşi document.

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 5/2017, pentru realizarea unei bune coordonări la nivel naţional a pregătirii, organizării şi desfăşurării manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 - 2018) şi a Primului Război Mondial se constituie Comitetul interministerial pentru Centenar, condus de prim-ministru, în calitate de preşedinte, şi de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, în calitate de vicepreşedinte.

Potrivit noului proiect de Ordonanţă de Urgenţă, "ţinând cont de anvergura, numărul mare, complexitatea şi diversitatea proiectelor şi manifestărilor dedicate Centenarului, precum şi de faptul că acestea sunt gestionate de către autorităţi diferite ca regim de finanţare şi de subordonare, se impune clarificarea mecanismului de bugetare şi finanţare special. Totodată, date fiind complexitatea procedurilor referitoare la investiţii, precum şi întinderea în timp a acestora, se impune crearea cadrului legal care să permită realizarea şi finalizarea acestor obiective semnificative pentru marcarea Centenarului, respectiv posibilitatea reportării sumelor neutilizate la finalul anului bugetar, până cel târziu în anul 2020".

Proiectul propune şi instituirea posibilităţii ca şi reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale să poată participa ca invitaţi la şedinţele Comitetului interministerial, având în vedere cadrul de participare a preşedintelui României la manifestările, acţiunile şi proiectele de aniversare a Centenarului României (1918 - 2018) şi a Primului Război Mondial.

Totodată, se propune instituirea unor reglementări cu caracter primar, referitoare la modalitatea de virare a sumelor aferente manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor aprobate, precum şi cu privire la posibilitatea finalizării obiectivelor de investiţii, proiectelor semnificative pentru marcarea Centenarului, până cel târziu în anul 2020.

Date fiind întinderea în timp şi complexitatea unor proiecte, obiective de investiţie se impune reglementarea situaţiilor în care acestea nu pot fi finalizate în anul 2018. Astfel, se prevede ca sumele rămase neutilizate la sfârşitul anului bugetar pentru acţiunile, proiectele şi manifestările finanţate se restituie la bugetul de stat, cu excepţia celor utilizate de către instituţiile finanţate din venituri proprii şi instituţiile publice finanţate din bugetele locale.

Sumele rămase neutilizate la sfârşitul anului bugetar de către instituţiile finanţate din venituri proprii şi de instituţiile publice finanţate din bugetele locale se reportează şi rămân la dispoziţia autorităţilor administraţiei publice locale, urmând a fi utilizate cu aceeaşi destinaţie, în anii următori, până la finalizarea obiectivelor de investiţi, proiectelor şi acţiunilor, până cel târziu la sfârşitul anului 2020. Sumele rămase neutilizate după finalizarea obiectivelor de investiţie proiectelor şi acţiunilor se restituie la bugetul de stat, cel târziu la sfârşitul anului 2020.

Prin reglementarea obligaţiei de aplicare a măsurilor de identitate vizuală prevăzute în Ghidul vizual al Centenarului României (1918 - 2018) şi a Primului Război Mondial, în sarcina autorităţilor şi instituţilor publice, precum şi a instituţiilor din subordinea, coordonarea sau autoritatea acestora, indiferent de modalitatea de finanţare, se urmăreşte stabilirea unor principii de design şi identitate de bază ce vor fi aplicate în contextul celebrării Centenarului României (1918 - 2018) şi a Primului Război Mondial, scopul său fiind acela de a oferi o imagine uşor de recunoscut şi o voce coerentă atunci când se iniţiază un proces de comunicare atât intern, cât şi public. Ghidul reprezintă o punere în aplicare a identităţii vizuale de către personalul administraţiei publice sau de către persoanele ce produc materiale vizuale pentru administraţia publică.

De asemenea, se autorizează Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale să acorde, la cerere, dreptul de folosinţă gratuită asupra mărcii înregistrate "CENTENAR 100 ROMÂNIA 1918-2018 SĂRBĂTORIM ÎMPREUNĂ", pe bază de contract de licenţă, conform legii, potrivit regulilor stabilite prin instrucţiuni.

Preşedintele Comisiei de Cultură, deputatul PNL Gigel Ştirbu, a cerut, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu, afirmând că, dacă PSD nu îi retrage sprijinul, PNL va depune o moţiune simplă împotriva acestuia.

"Actualul domn ministru a luat decizia să anuleze hotărârea fostului ministru al Culturii de a valida cele 2.048 de proiecte depuse de autorităţile locale din România şi asociaţii neguvernamentale cu privire la Centenar şi a hotărât ca, în perioada următoare, prin pixul domniei sale, să decidă care sunt proiectele viabile. (...) Solicit reprezentanţilor PSD să ia în calcul retragerea sprijinului politic sau demiterea acestui domn. Dacă nu se întâmplă acest lucru, voi cere grupului politic PNL să depună o moţiune simplă la adresa acestui ministru", a declarat deputatul PNL Gigel Ştirbu.

Gigel Ştirbu a afirmat că ministrul a refuzat cele patru solicitări ale Comisiei de cultură prin care i se cerea să vină în faţa comisiei pentru a discuta despre proiectele şi acţiunile cu privire la aniversarea Centenarului Marii Uniri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici