Ministrul Culturii a refuzat să taie panglica la Turnul Bathory, inaugurat la Râşnov. Care a fost motivul

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a fost prezent, vineri, la ianugurarea Turnului Bathori al Cetăţii Râşnov, însă a refuzat să participe la tăierea panglicii inaugurale pe motiv că nu a avut nicio contribuţie la realizarea acestuia.

469 afișări
Imaginea articolului Ministrul Culturii a refuzat să taie panglica la Turnul Bathory, inaugurat la Râşnov. Care a fost motivul

Mircea Diaconu (Imagine: Silviu Matei / MediafaxFoto)

Mircea Diaconu a fost însoţit de primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea, de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, şi de directorul Direcţiei de Cultură a Primăriei Râşnov, istoricul Nicolae Pepene.

Ministrul Culturii a spus că ultima dată când a vizitat Cetatea Râşnov, în urmă cu trei ani, alături de copiii lui, a fost neplăcut surprins din cauza lucrărilor de restaurare făcute atunci.

"În urmă cu trei ani, m-am blocat acolo, am patinat îngrozitor cu maşina că plouase şi era noroi, a fost un coşmar. Peste tot pe lângă zid erau semne: «Nu urcaţi, se prăbuşeşte!». Am văzut betoane.. Absolut odios, să torni betoane peste cărămidă, cum a făcut fostul proprietar al Cetăţii. Acum pare a fi ce ne trebuie. Ar trebui să ne putem lăuda aşa cum fac alţii, cu castele şi să ne lăudăm cu toată zona asta Braşov - Sighişoara - Mediaş, să avem cataloage, să fie cetăţile restaurate... Sper să avem timp să le facem, adică mandate, că energie avem", a spus Diaconu.

Panglica inaugurală a Turnului Bathori a fost tăiată de primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, şi de istoricul Nicolae Pepene, ministrul refuzând să facă acest lucru pe motiv că nu a avut nicio contribuţie la restaurarea monumentului istoric.

Restaurarea zidurilor Cetăţii Râşnov şi a Turnului Bathori a costat circa 1,5 milioane de euro, iar lucrările au început în anul 2010, potrivit istoricului Nicolae Pepene.

După ce Cetatea Râşnov a intrat în proprietatea şi administrarea Primăriei Râşnov, au început lucrările de reabilitare şi restaurare a cetăţii în regim de urgenţă.

Turnul Bathori, care s-a prăbuşit în secolul al 17-lea, a fost refăcut, iar singurul element de noutate îl reprezintă acoperişul, care este un model de fortificaţie transilvăneană.

"La nivel istoric este prima intervenţie asupra Turnului de la părbuşirea sa de la începutul secolului al 17-lea. De atunci, saşii râşnoveni au abandonat turnul, acesta neamaiavând un rol în apărarea cetăţii. E un moment festiv pentru istoria cetăţii Râşnov pentru că după o jumătate de secol discutăm despre o restaurare aici. Ultima restaurare profesionistă s-a întâmplat în perioada 1955 - 1957. De atunci au fost făcute doar simple reparaţii sus în Cetate, însă aici în grădina Cetăţii nici măcar simple operaţiuni de întreţinere pentru ziduri nu au fost executate", a spus Pepene.

De asemenea, au fost refăcute şi zidurile cetăţii care s-au prăbuşit în perioada 2000 - 2010, iar în prezent două treimi din monumentul istoric este restaurat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici