Ministrul Culturii: Regele Mihai a purtat cu sine valorile morale şi culturale ale neamului românesc

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, afirmă că moartea Regelui Mihai "aduce cu sine o mare tristeţe în inima fiecărui român" şi că acesta "a purtat cu sine, pretutindeni, valorile morale şi culturale ale neamului românesc".

273 afișări
Imaginea articolului Ministrul Culturii: Regele Mihai a purtat cu sine valorile morale şi culturale ale neamului românesc

Ministrul Culturii: Regele Mihai a purtat cu sine valorile morale şi culturale ale neamului românesc

"Vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României aduce cu sine o mare tristeţe în inima fiecărui român. Faptul că regele trece în lumea celor drepţi, când România se pregăteşte de Centenarul Marii Uniri, face ca tristeţea dispariţiei Majestăţii Sale să devină şi mai profundă, datorită contribuţiei esenţiale pe care a avut-o monarhia românească - reprezentată la momentul 1918 de Regele Ferdinand I, bunicul Regelui Mihai I - la consfinţirea idealului naţional", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului.

"Regele Mihai I, născut într-o Românie proaspăt unită, la 25 octombrie 1921, ca fiu al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena, a crescut în spiritul dragostei de neam şi de unitate. A fost proclamat Rege în 1927, domnind sub regenţă până în 1930. Exilat în 1948, Regele Mihai I a purtat cu sine, pretutindeni, valorile morale şi culturale ale neamului românesc. Povestea de viaţă a Regelui Mihai I – ultimul rege al României – devine povestea de viaţă a României, iar dragostea Majestăţii Sale faţă de valorile cultural-naţionale şi nădejdea în dezvoltarea permanentă a României trebuie să fie repere pentru toţi românii, în anul Centenarului Marii Uniri", potrivit aceluiaşi comunicat.

"Ne rămân astăzi, drept moştenire pentru viitor, cuvintele rostite de Majestatea Sa, în Parlamentul României, în anul 2011: «Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri». Veşnică pomenire şi cinstire Majestăţii Sale!", se arată în acelaşi comunicat.

Regele Mihai a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani, marţi, la reşedinţa sa din Elveţia, a anunţat Casa Regală a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici