Mircea Suciu, unul dintre artiştii români apreciaţi în lume, aduce "Fractura" în Casa Poporului

Mircea Suciu, unul dintre cei mai apreciaţi artişti români pe scena internaţională, va vernisa, pe 4 iunie, "Fractura", prima sa expoziţie personală la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), situat în fosta Casă a Poporului.

301 afișări
Imaginea articolului Mircea Suciu, unul dintre artiştii români apreciaţi în lume, aduce "Fractura" în Casa Poporului

Mircea Suciu, unul dintre artiştii români apreciaţi în lume, aduce "Fractura" în Casa Poporului (Imagine: Toni Salabasev/Mediafax Foto)

Expoziţia artistului Mircea Suciu va fi vernisată la MNAC pe 4 iunie, de la ora 19.00, şi va putea fi vizitată până pe 1 noiembrie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

"Fractura" prezintă o serie de lucrări noi ale artistului Mircea Suciu, realizate şi dimensionate special pentru expunerea în sălile grandioase de la parter ale Muzeului Naţional de Artă Contemporană, situat în fosta Casă a Poporului, actualul Palat al Parlamentului.

Imaginată ca răspuns la provocarea de a expune într-o clădire cu o astfel de încărcătură simbolică, expoziţia "Fractura" propune o reflecţie despre imagine ca expresie a multiplelor rupturi şi transformări din societatea contemporană.

Artistul se foloseşte de imagini iconice, asimilate ca simboluri în diverse epoci istorice, preluate din media, pentru a arăta că, atât imaginile, cât şi percepţiile artistice sunt întotdeauna codificate istoric. Printr-un amplu exerciţiu de decodificare, traducere şi revizuire a acestor simboluri în contextul contemporan, Mircea Suciu urmăreşte să sublinieze că figurile istoriei nu dispar niciodată, ci se transformă în adevărate spectre ce însoţesc în permanenţă prezentul.

Lucrările selectate exprimă o poziţie artistică singulară, cu un puternic conţinut umanist, ce explorează în profunzime relaţiile dintre subiectivitate, memorie, imagine şi reprezentare.

Expoziţia de la MNAC include şi instalaţia monumentală de desene care s-a bucurat de un succes deosebit la ultima ediţie a Bienalei Internaţionale din Gwangju, Coreea de Sud, 2014.

Expoziţia este îngriită de Maria Rus Bojan, una dintre cele mai importante curatoare internaţionale de origine română, care trăieşte la Amsterdam, în Olanda. În peste 25 de ani de activitate, a curatoriat un număr impresionant de expoziţii pe toate meridianele lumii, de la New York la Beijing, Berlin, Paris, Amsterdam, Milano, Murcia, Linz şi Luxemburg. A scris în nenumărate publicaţii internaţionale şi este autor al mai multor cataloage şi monografii publicate de edituri prestigioase din străinătate. Din 2012 este membru al Comitetului de Achiziţii pentru Rusia şi Estul Europei al Tate Modern, Londra.

Expoziţia "Fractura" va rămâne deschisă la MNAC timp de şase luni, până în luna noiembrie a acestui an. În 2016, expoziţia artistului Mircea Suciu va fi itinerată la MoCAB - Muzeul de Artă Contemporană Belgrad.

"Fractura" este prima expoziţie personală la MNAC Bucureşti a artistului clujean Mircea Suciu, unul dintre cei mai apreciaţi artişti români pe scena internaţională.

În 2014, Mircea Suciu a participat la expoziţia "Burning Down The House", de la Bienala Internaţională de Artă Contemporană din Gwangju, Coreea de Sud.

În ianuarie 2015, Suciu a avut prima sa expoziţie personală la Galeria Zeno X din Antwerpen, o galerie cunoscută în întreaga lume pentru programul său, care include prezentarea unora dintre cei mai cunoscuţi pictori din lume. A participat regulat la târguri internaţionale de artă ca Frieze Londra, Frieze New York, FIAC Paris şi Art Basel. Lucrările sale au apărut ca ilustraţie pentru coperţile unor reviste internaţionale ca ARTnews. Recent, desenul intitulat "The Deceiver" (Seducătorul) a fost ales pentru coperta ediţiei americane a publicaţiei internaţionale Drawing People, The Human Figure in Contemporary Art, editată de Thames Hudson (2015).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici