Moştenitorii lui Duke Ellington continuă lupta în justiţie cu casa de discuri EMI

Moştenitorii lui Duke Ellington continuă lupta în justiţie cu casa de discuri EMI în cadrul unui proces care vizează împărţirea echitabilă a veniturilor generate de comercializarea pieselor şi albumelor lansate de celebrul pianist de jazz american, informează contactmusic.com.

106 afișări
Imaginea articolului Moştenitorii lui Duke Ellington continuă lupta în justiţie cu casa de discuri EMI

Duke Ellington (Imagine: Hepta)

Moştenitorii pianistului vor o împărţire echitabilă a veniturilor rezultate din drepturile de autor şi i-au acuzat pe directorii casei EMI că îşi alocă un procent prea mare din acele câştiguri.

Un judecător de la Curtea Supremă din New York urmează să analizeze în curând revendicările formulate de rudele lui Duke Ellington, care speră să continue astfel procesul intentat directorilor de la EMI şi să obţină în acest fel jumătate din veniturile generate de vânzările din străinătate ale albumelor celebrului pianist.

La începutul procesului pe care l-au intentat casei EMI în urmă cu patru ani, moştenitorii muzicianului i-au acuzat pe aceştia că au încălcat un contract vechi de câteva decenii, oprindu-şi pentru ei 50% din comisioanele încasate pentru drepturile de autor din străinătate asupra operei lui Ellington, înainte de a împărţi cu ei restul banilor.

Potrivit Billboard.com, un judecător a respins anterior acest procest, însă un juriu de la Curtea de Apel a decis să analizeze încă o dată cazul şi va pronunţa o decizie în luna viitoare.

Duke Ellington, considerat unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai jazzului, a compus peste 2.000 de piese, al căror stil alternează de la jazz la muzică religioasă, muzică clasică şi muzică de film. A susţinut concerte în săli renumite, precum Carnegie Hall din New York, Filarmonica din San Francisco şi Opera din Chicago.

Muzica lui Ellington a schimbat lumea. El o numea muzică americană mai degrabă decât jazz şi îi plăcea să-i descrie pe cei care l-au influenţat ca "dincolo de orice încadrare". Mai mult decât atât, a dărâmat importante bariere rasiale în societatea americană. Pionier al jazz-ului, "Ducele" şi-a adus o contribuţie definitorie la inaugurarea erei sale swing ("It Don't Mean A Thing", 1943). Este de asemenea părintele a numeroase inovaţii în domeniul muzicii jazz: a utilizat vocea umană pe post de instrument muzical, lăsând cuvintele la o parte, punând accentul pe contrastul dintre notele înalte şi joase, folosind în mod frecvent tonalităţile de blues, într-un stil numit "jungle music". Este considerat întemeitorul acestui stil.

A compus coloana sonoră a patru filme şi a cântat alături de alţi muzicieni de jazz celebri, precum John Coltrane, Louis Amstrong, Frank Sinatra şi Ella Fitzgerald.

Câştigător a 13 premii Grammy, Duke Ellington este apreciat în prezent pentru îndrăzneala cu care a extins graniţele jazz-ului mai mult decât orice alt muzician, fără a renunţa însă la adevărata esenţă a acestei muzici.

În 1923, Duke Ellington a pus bazele trupei The Washingtonians, aceasta transformându-se apoi în faimoasa sa orchestră.

Duke Ellington Orchestra a concertat în România în octombrie 2004, la Sala Palatului, în iunie 2007, la Sibiu, şi, din nou la Bucureşti, în noiembrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici