Muzeul Ţăranului Român din Capitală va fi restaurat, timp de doi ani, cu 6,3 milioane de euro

Muzeul Ţăranului Român din Capitală urmează să fie supus unor lucrări de consolidare şi restaurare, ce vor dura doi ani şi vor necesita o finanţare estimată la 6.306.250 de euro, fără TVA, potrivit anunţului licitaţiei organizate pentru atribuirea contractului.

331 afișări
Imaginea articolului Muzeul Ţăranului Român din Capitală va fi restaurat, timp de doi ani, cu 6,3 milioane de euro

Muzeul Ţăranului Român din Capitală va fi restaurat, timp de doi ani, cu 6,3 milioane de euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), în subordinea căruia funcţionează Muzeul Ţăranului Român, a anunţat licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie de lucrări de consolidare si restaurare la corpurile C, C1, C2 ale clădirii muzeului.

Valoarea estimată a contractului, fără TVA, este de 6.306.250 de euro, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 24 de luni de la data atribuirii contractului.

Firmele interesate îşi pot depune ofertele până pe 1 octombrie, ora 11.30, urmând ca acestea să fie deschise la ora 12.00, în aceeaşi zi, la Ministerul Culturii. Totodată, ofertanţii pot solicita caietul de sarcini şi documentaţie suplimentară de la Ministerul Culturii până pe 24 septembrie, ora 16.00. Alte detalii privind desfăşurarea licitaţiei sunt specificate în anunţul postat pe e-licitatie.ro pe 15 august.

Restaurarea Muzeului Ţăranului Român face parte dintr-un program de restaurare a peste 20 de monumente istorice din ţară derulat de MCPN prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP) cu finanţare majoritară (aproximativ 80%) dintr-un împrumut contractat de Guvernul României în 2006 de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Restul finanţării, de circa 20% pentru fiecare obiectiv, trebuie asigurat din bugetul de stat.

Contactat de MEDIAFAX, directorul UMP, Bogdan Trîmbaciu, a spus că acest contract ar putea fi atribuit cel mai devreme la sfârşitul acestui an, în urma finalizării licitaţiei şi soluţionării eventualelor contestaţii.

Pe de altă parte, directorul Muzeului Ţăranului, Virgil Niţuleascu, a declarat pentru MEDIAFAX că nu poate fi la fel de optimist, întrucât pe 27 septembrie expiră autorizaţia de construcţie pentru proiectul de restaurare, depusă din septembrie 2010 la Ministerul Culturii, unde a rămas blocată timp de doi ani, sub motivaţia lipsei fondurilor. Prin urmare, conducerea muzeului ar trebui să iniţieze procedurile pentru obţinerea unei noi autorizaţii, astfel că lucrările nu ar putea începe mai devreme de 2013.

Muzeul nu va fi închis complet pe parcursul desfăşurării acestor lucrări, obiectele din expoziţia permanentă vor fi relocate şi vor fi organizate în continuare expoziţii temporare, în clădirea nouă, care găzduieşte şi Noul Cinematograf al Regizorului Român.

Cele mai mari probleme la vechea clădire din cărămidă roşie din Piaţa Victoriei, care adăposteşte Muzeul Ţăranului Român, sunt, potrivit directorului instituţiei, fisurile la turnul central, dar şi la al doilea etaj şi infiltraţiile de apă de la subsol. Proiectul de restaurare care ar urma să fie implementat a fost întocmit din 2009.

Construcţia clădirii Muzeului Ţăranului Român a fost finalizată în 1941, după 29 de ani, la capătul unor nesfârşite întreruperi, luând înfăţişarea actualului monument istoric, ce reflectă stilul neoromânesc. În anii '60, clădirii i s-a adăugat un nou corp de birouri şi săli conexe, amplasat în spatele edificiului monument.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici