Muzică uşoară maghiară, la Darido TV, din noiembrie

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a acordat licenţă audiovizuală, joi, televiziunii Darido TV, care va difuza muzică uşoară maghiară, canalul urmând să se lanseze la 1 noiembrie, cu o investiţie de circa 800.000 de euro.

2315 afișări
Imaginea articolului Muzică uşoară maghiară, la Darido TV, din noiembrie

Muzică uşoară maghiară, la Darido TV, din noiembrie (Imagine: Mediafax Foto)

CNA a analizat, în şedinţa de joi, solicitarea SC Tematic Cable SRL Oradea a unei licenţe audiovizuale prin satelit pentru Darido TV. La şedinţa CNA a fost prezentă şi Luiza Alecu, manager de distribuţie al SC Tematic Cable SRL Oradea.

Ea a precizat că Darido TV este un post tv de nişă, care va difuza muzică uşoară maghiară.

"Este un program tv conceput pentru comunitatea din zona Transilvaniei. S-a ajuns la concluzia că un astfel de canal este bine primit. Va difuza muzică uşoară maghiară, pop, concerte (...) În traducere Darido TV înseamnă o invitaţie la petrecere, la voie bună şi veselie", a spus Luiza Alecu. Ea a precizat că targetul Darido TV va fi populaţia de până în 55-60 de ani.

Noua televiziune va difuza şi romanţe şi show-uri TV. "În cursul săptămânii, genurile muzicale se vor schimba din două în două ore, iar în weekend, dinamica va fi mai mare şi genul muzical se va schimba din oră în oră", a spus Luiza Alecu.

Deşi CNA a mai acordat licenţe audiovizuale unor televiziuni în limba maghiară - inclusiv societăţii Tematic Cable SRL, pentru Nota TV, un post care difuzează numai muzică populară maghiară, publicul ţintă fiind format din persoane de peste 65 de ani - solicitarea de licenţiere a Darido TV a stârnit discuţii între membrii Consiliului.

Astfel, Mihai Mălaimare şi Grigore Zanc au spus că nu înţeleg de ce Darido TV trebuie să fie un post exclusiv maghiar, când ar putea să difuzeze şi muzică românească.

"E o problemă pentru toate posturile. De ce separatismul ăsta? (...) Când este vorba de muzică, să pui problema atât de tranşant că numai aia şi aia", a spus Grigore Zanc, membru al CNA.

O poziţie similară a avut şi Mihai Mălaimare. "Exclusivismele nu sunt de dorit. Eu, personal, nu voi vota pentru dumneavoastră. Să veniţi în ţara mea şi să-mi spuneţi că propuneţi un post în exclusivitate maghiar, nu pot să permit", a spus iniţial şi Mihai Mălaimare.

"Ori e de nişă, ori e naţional? De ce să nu asculte maghiarii şi muzica românească?", a mai spus Mălaimare, care, ulterior, a revenit asupra afirmaţiilor, promiţând că va vota licenţa pentru Darido TV.

O părere diferită a avut Attilla Szasz, membru al CNA. "Eu nu cred că pe o gândire raţională, economică, financiară, funcţionează în această ţară un post bilingv. Din păcate nu suntem la nivelul acela în care să facem un canal bilingv", a spus Attilla Szasz.

El le-a atras atenţia lui Mălaimare şi Zanc că ceea ce încearcă să facă este o "intervenţie editorială". "Dacă vrea să facă în limba chineză, în limba chineză poate să facă. Dacă interesul lor comercial va fi să difuzeze şi în limba chineză, vor difuza şi în limba chineză. Nu suntem în măsura de a pune problema astfel", a mai spus Attilla Zanc.

Luiza Alecu a explicat că emisiunile de pe Darido TV vor fi dublate în limba română, doar muzica difuzată urmând să fie în limba maghiară.

"Nu dorim să fim în niciun caz exclusivişti, acesta (comunitatea maghiară din Transilvania, n.r.) a fost targetul nostru (...) În cadrul emisiunilor, programul va fi dublat în limba română. Când vom transmite muzică, nu vom traduce", a explicat Luiza Alexu, precizând că ideea lansării acestui canal a venit în urma discuţiilor cu platformele digitale şi cabliştii.

"E o posibilitate de a lărgi oferta pentru abonaţii lor", a mai spus Luiza Alecu.

În cele din urmă, membrii CNA au votat acordarea licenţei audiovizuale pentru Darido TV. Licenţa a fost acordată cu opt voturi pentru şi unul împotrivă - Grigore Zanc.

Luiza Alecu a declarat pentru MEDIAFAX că Darido TV se va lansa la 1 noiembrie. Potrivit proiectului de licenţă depus la CNA, valoarea iniţială a investiţiei în postul Darido TV este de circa 800.000 de euro.

Potrivit Luizei Alecu, în acest moment, Tematic Cable a finalizat discuţiile cu Digi TV, platforma digitală a companiei RCS&RDS, pentru retransmiterea televiziunii Darido TV. "Acest canal va fi în pachetul opţional al Digi TV", a mai spus Luiza Alecu.

Societatea Tematic Cable SRL Oradea îl are ca asociat unic pe Radu Nicolae Morar. Societatea mai deţine licenţe audiovizuale pentru Radio Jazz, Musicmix, PV TV şi Nota TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici