Naşul TV, amendat de CNA pentru că a propus eliminarea partidelor şi a politicienilor din România

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea Naşul TV, pentru că în emisiunea "Actualitatea Românească" din 14 mai a fost propusă eliminarea completă a partidelor şi politicienilor din România şi asigurarea unei conduceri populare a ţării.

553 afișări
Imaginea articolului Naşul TV, amendat de CNA pentru că a propus eliminarea partidelor şi a politicienilor din România

Naşul TV, amendat de CNA pentru că a propus eliminarea partidelor şi a politicienilor din România (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

În urma difuzării emisiunii, CNA a primit o reclamaţie potrivit căreia în respectivul program a fost folosit un "limbaj instigator la desfiinţarea statului de drept".

Potrivit CNA, în emisiunea "Actualitatea Românească", difuzată pe 14 mai, între orele 23.55 - 00.48, moderatorul Laurenţiu Primo a făcut mai multe afirmaţii care au încălcat legislaţia audiovizualului.

Astfel, Laurenţiu Primo a spus: "Noi, Mişcarea Meritocrată, ne-am propus să schimbăm sistemul în România, să schimbăm complet sistemul din rădăcină, să eliminăm complet partidele şi politicienii şi să asigurăm o conducere populară a acestei ţări, adică să fie condusă ţara de oameni simpli, de cetăţeni, de profesionişti, de oameni de înaltă moralitate şi patrioţi. Acest lucru nu-l vom putea realiza imediat peste noapte, dar putem fi o picătură chinezească (...)".

În aceeaşi emisiune, Laurenţiu Primo a făcut referire şi la faptul că primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva deputatului PSD Sebastian Ghiță, susţinând că acesta l-a ameninţat cu moartea.

În acest context, Laurenţiu Primo a spus: "Deci, oricum o dai, oricum o faci, mai devreme sau mai târziu, conducerea României va fi asigurată de un cuplu Ponta-Ghiţă. Vă imaginaţi măcar cum se va numi România? Republica Mafiotă România (....) Ameninţări cu moartea, afaceri murdare, necurate, offshore-uri, contracte cu statul, Prahova, Cosma, relaţii dubioase (...) Şi zombişorii merg la vot şi votează PSD fără nicio reţinere, fără niciun fel de gânduri şi emoţii (...)".

Prezent la şedinţa CNA de marţi, Andi Râpan, reprezentantul Naşul TV, a spus că, în emisiune, Laurenţiu Primo şi-a exprimat opiniile şi a făcut comentarii pe teme de actualitate.

Membrul CNA Lorand Turos a considerat însă că în emisiunea de la Naşul TV telespectatorii au fost incitaţi la acţiuni care au drept scop disoluţia autorităţii de stat, fapt pentru care acesta a propus - în baza articolului 95^1, litera c din Legea audiovizualului - retragerea licenţei audiovizuale a Naşul TV (cea mai aspră sancţiune care poate fi aplicată unei televiziuni, potrivit legislaţiei audiovizualului).

În schimb, membrii CNA Florin Gabrea şi Valentin Jucan au spus că propunerea de retragere a licenţei audiovizuale a Naşul TV este una "exagerată".

"S-ar putea să fie nişte enormităţi (afirmaţiile făcute în emisiune, n.r.), dar noi nu putem sancţiona dreptul la opinie (...) E o exagerare (...) Nu este corect. Alţi radiodifuzori fac mai multe încălcări decât a făcut Naşul TV", a spus Florin Gabrea.

"Cred că este o decizie nu doar foarte radicală, ci şi foarte periculoasă. Cred că o să creăm un precedent extrem de periculos, să ridicăm licenţa pentru aşa ceva, asta se numeşte cenzură (...) Am găsit acum un nod în papură pentru un radiodifuzor şi vrem să îi retragem licenţa. Un astfel de articol este extrem de uşor de interpretat, de aplicat pe orice televiziune. Este un articol extrem de periculos pentru a fi aplicat nu doar în România, ci oriunde în lumea asta care spune că protejează democraţia şi statul de drept", a spus şi Valentin Jucan. El a precizat că, spre deosebire de alte televiziuni, Naşul TV nu a chemat oameni în stradă şi nu a propus desfiinţarea unor instituţii ale statului pe motivul că "sunt băsiste".

În schimb, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că nu crede că un alt radiodifuzor a propus "eradicarea democraţiei", pentru că la acest lucru s-ar ajunge prin eliminarea completă a partidelor şi a politicienilor din România.

Ulterior, Lorand Turos şi-a anulat propunerea de retragere a licenţei Naşul TV pentru că articolul 95^1, litera c din Legea audiovizualului prevede că CNA poate decide retragerea licenţei audiovizuale "în cazul săvârşirii repetate" a faptei de incitarea la acţiuni care au drept scop disoluţia autorităţii de stat.

În cele din urmă, la propunerea lui Radu Călin Cristea, CNA a decis să amendeze cu 10.000 de lei Naşul TV, pentru încălcarea articolului 3, alineatele 1 şi 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului. Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

Sancţiunea a fost aplicată cu şase voturi "pentru" (Radu Călin Cristea, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu), în timp ce "împotrivă" au votat Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Christian Mititelu.

Alte două propuneri - somaţie publică (făcută de membrul CNA Christian Mititelu) şi amendă de 15.000 de lei (făcută de Radu Călin Cristea) - nu au întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici