Naşul TV, amendat de CNA pentru limbajul injurios folosit de jurnalistul Laurenţiu Ciocăzanu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze cu 5.000 de lei televiziunea Naşul TV, pentru emisiunea "Cronica de noapte", în care invitatul, jurnalistul Laurenţiu Ciocăzanu, a folosit un limbaj considerat injurios de membrii CNA.

401 afișări
Imaginea articolului Naşul TV, amendat de CNA pentru limbajul injurios folosit de jurnalistul Laurenţiu Ciocăzanu

Naşul TV, amendat de CNA pentru limbajul injurios folosit de jurnalistul Laurenţiu Ciocăzanu

Potrivit CNA, în emisiunea "Cronica de noapte", moderată de Grigore Cartianu, a fost invitat jurnalistul Laurenţiu Ciocăzanu. Emisiunea a fost difuzată iniţial pe 17 noiembrie, fiind reluată pe 18 noiembrie.

Grigore Cartianu şi Laurenţiu Ciocăzanu au discutat în emisiune despre alegerile prezidenţiale şi despre modul în care a fost organizat votul în diaspora.

În emisiune, Laurenţiu Ciocăzanu a spus: "A contat aici faptul că alegătorii celorlalţi candidaţi din turul întâi s-au dus masiv cu Iohannis, n-au ascultat îndemnurile parşive, de prostituate, ale celor gen Dan Diaconescu şi Vadim Tudor sau ale lui Tăriceanu, care le-au zis... nu mai vorbesc de Meleşcanu, în fine... toţi...".

"Corvete politice", a adăugat moderatorul emisiunii, Grigore Cartianu.

La rândul său, Laurenţiu Ciocăzanu a continuat discuţia, folosit cuvintele "ordinari" şi "jegoşi" cu privire la aceştia (Diaconescu, Vadim Tudor, Tăriceanu, Meleşcanu, n.r.).

"Este o mizerie care arată, descrie perfect, este oglinda fidelă a comportamentului acestui partid discreţionar, tupeist, jegos, cum vrei să-i spui, ordinar, o nenorocire care s-a abătut asupra acestei părţi a lumii, numită România (...) Cancerul acestei ţări este acest partid", a spus Ciocăzanu, referindu-se la Partidul Social Democrat (PSD).

Prezent la şedinţa CNA de marţi, Andi Râpan, reprezentantul Naşul TV, a spus că nu este de acord cu limbajul folosit în emisiune de Laurenţiu Ciocăzanu. El a mai spus că, în timpul emisiunii, Grigore Cartianu a încercat să facă un joc de cuvinte, pentru a-l tempera pe Laurenţiu Ciocăzanu.

Membrul CNA Florin Gabrea a atras atenţia că emisiunea "Cronica de noapte" este difuzată în reluare la o oră accesibilă minorilor, 14.00, fapt pentru care moderatorul şi invitatul ar trebui să fie mai atenţi la limbajul pe care îl folosesc.

Totodată, Florin Gabrea a propus aplicarea unei somaţii publice în acest caz, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată.

La rândul său, membrul CNA Gabriel Tufeanu a propus aplicarea unei amenzi de 10.000 de lei în acest caz, însă nici această propunere nu a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicată.

Astfel, membrul CNA Monica Gubernat a făcut o propunere intermediară - amendă de 5.000 de lei -, care a fost aplicată cu şase voturi "pentru" (Monica Gubernat, Valentin Jucan, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu şi Răsvan Popescu), în timp ce Florin Gabrea şi Radu Călin Cristea au votat "împotrivă".

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici