Nechifor i-ar fi cerut lui Gubernat anularea unei decizii CNA privind retragerea licenţei unui radio

Şeful CJ Suceava, Cătălin Nechifor, i-ar fi solicitat Monicăi Gubernat, membru în CNA, anularea unei decizii de retragere a licenţei de funcţionare a unei staţii radio din Gura Humorului, urmărind astfel să îşi asigure mediatizarea propriilor activităţi, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

174 afișări
Imaginea articolului Nechifor i-ar fi cerut lui Gubernat anularea unei decizii CNA privind retragerea licenţei unui radio

Nechifor i-ar fi cerut lui Gubernat anularea unei decizii CNA privind retragerea licenţei unui radio (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava este suspectat de abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă, în dosarul în care joi au fost făcute percheziţii la CJ Suceava, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava, Primăria Fălticeni şi SC Drumuri şi Poduri Suceava, precum şi la mai multe firme din Suceava, Bucureşti, Botoşani şi Iaşi, în legătură cu atribuirea unor contracte.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, în 31 iulie 2013, preşedintele CJ Suceava, Cătălin-Ioan Nechifor (PSD), i-ar fi solicitat Mariei Monica Gubernat, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, anularea deciziei de retragere a licenţei de funcţionare a staţiei radio din oraşul Gura Humorului aparţinând SC Impact Suceava, sancţiunea care fusese aplicată din 30 iulie 2013.

Preşedintele CJ Suceava ar fi urmărit astfel să asigure mediatizarea propriilor activităţi, "pentru crearea unei imagini favorabile la nivelul opiniei publice", arată procurorii în documentele citate.

La solicitarea agenţiei MEDIAFAX, Monica Gubernat a spus că nu ştie despre ce este vorba şi nu doreşte să facă declaraţii.

În şedinţa CNA din 30 iulie 2013, Consiliul a analizat o solicitare a societăţii Impact F.M. SRL din Suceava de prelungire a valabilităţii licenţei audiovizuale pentru postul de radio Impact FM Suceava. Consiliul a respins atunci solicitarea de prelungire a licenţei.

Pentru ca o licenţă audiovizuală să fie prelungită sunt necesare minim şase voturi "pentru", într-o şedinţă la care participă cel puţin opt membri ai CNA, potrivit legislaţiei audiovizualului. În şedinţa din 30 iulie 2013, "pentru" aprobarea prelungirii licenţei Impact FM Suceava au votat doar cinci membri ai Consiliului - Lorand Turos, Monica Gubernat, Cristina Trepcea (aceasta nu mai este membru al CNA în prezent), Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea -, în timp ce "împotrivă" au votat Laura Georgescu, Christian Mititelu şi Florin Gabrea, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Consiliului.

Monica Gubernat este membru titular al CNA din anul 2012. Ea a fost numită membru al CNA de Parlament, la propunerea Camerei Deputaţilor, pentru perioada decembrie 2012 - 2018, fiind susţinută în această funcţie de PSD.

În dosarul în care joi au fost făcute percheziţii, anchetatorii îl suspectează pe Cătălin Nechifor de abuz în serviciu după ce ar fi susţinut atribuirea preferenţială a execuţiei unor lucrări în care Consiliul Judeţean Suceava este autoritate contractantă, în vederea obţinerii de avantaje personale.

În atenţia anchetatorilor sunt şi senatorul Ovidiu Donţu şi deputatul Gavril Mîrza (PSD), potrivit unor surse judiciare.

Cătălin Nechifor, împreună cu Gavril Mîrza, fost preşedinte al CJ Suceava, l-ar fi recomandat pe Ovidiu Florin Mutescu, administrator al SC Anivo's SRL Vicovu de Jos, judeţul Suceava, pentru angajarea de contracte cu instituţii publice din judeţ. Astfel, cu susţinerea lui Nechifor şi Mîrza, SC Anivo's SRL Vicovu de Jos ar fi reuşit să acumuleze un portofoliu semnificativ de clienţi din mediul administraţiilor publice locale din judeţul Suceava, se mai arată în documentele citate.

De asemenea, anchetatorii au date că Nechifor ar fi asigurat sprijinul SC Transporturi Auto Botoşani pentru câştigarea contractului având ca obiect executarea lucrărilor privind modernizarea DJ 178 llişeşti - Ciprian Porumbescu, în valoare totală de 28.520.000 de lei, întrucât ar fi primit sume de bani de la Iulian Conţac, coordonator informal al societăţii.

În acest sens, susţin anchetatorii, Iulian Conţac le-ar fi oferit lui Cătălin Nechifor şi senatorului PSD Ovidiu Liviu Donțu, vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat, suma de 20.000 de euro, pentru influenţarea membrilor comisiei de licitaţie în vederea acceptării ofertei SC Transporturi Auto SA Botoşani ca fiind cea mai avantajoasă.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că joi au fost făcute 12 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi, dintre care patru la sediile unor instituţii publice, iar restul la sediile unor societăţi comerciale, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2003-2015.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu ştie despre ce este vorba şi că el nu se află în instituţie, fiind pe drum spre Bucureşti, unde urmează să participe la Comitetul Executiv Naţional al PSD.

Percheziţiile procurorilor au loc în prezenţa administratorului public al judeţului, Ionuţ Adomniţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici