Neptun TV, amendat de CNA cu 10.000 de lei, pentru nerespectarea legislaţiei privind minorii

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, marţi, postul de televiziune Neptun TV, cu suma de 10.000 de lei, pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia minorilor, prin difuzarea la ore nepotrivite şi încadrarea incorectă a filmelor "Patul conjugal" şi "Terente, regele bălţilor".

217 afișări
Imaginea articolului Neptun TV, amendat de CNA cu 10.000 de lei, pentru nerespectarea legislaţiei privind minorii

Neptun TV, amendat de CNA cu 10.000 de lei, pentru nerespectarea legislaţiei privind minorii (Imagine: Shutterstock)

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, în şedinţa de marţi, două reclamaţii privind difuzarea filmelor "Patul Conjugal" şi "Terente, regele bălţilor" pe postul de televiziune Neptun TV în data de 13 iulie şi 11 august, peliculele fiind încadrate cu "AP", respectiv "12".

Filmul "Patul conjugal" a fost difuzat pe 10 iulie, la ora 21.30, fiind reluat pe 13 iulie, de la ora 16.00, iar pelicula "Terente, regele bălţilor" a fost difuzată în data de 8 august, de la ora 21.30, şi reluată pe 11 august, de la ora 16.00.

Astfel, Florin Gabrea, membru CNA, a propus o amendă de 10.000 de lei pentru postul de televiziune Neptun TV. Decizia a fost adoptată cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Laura Georgescu şi Christian Mititelu) şi cinci "împotrivă" (Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Monica Gubernat şi Viorel-Vasile Buda).

Decizia a fost luată în baza articolului 19, litera e) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual", dar şi a articolului 39, alineatul 2, din Legea Audiovizualului, conform căruia "Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici