Nicolae Breban: L-am citit cu mare plăcere în tinereţe pe Gabriel Garcia Márquez

Scriitorul Nicolae Breban a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că literatura lui Gabriel Garcia Márquez a fost pe placul românilor "pentru că e bazată pe folclor şi pe mituri populare" şi că l-a citit "cu mare plăcere în tinereţe" pe autorul columbian.

85 afișări
Imaginea articolului Nicolae Breban: L-am citit cu mare plăcere în tinereţe pe Gabriel Garcia Márquez

Nicolae Breban: L-am citit cu mare plăcere în tinereţe pe Gabriel Garcia Márquez (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

"Gabriel Garcia Márquez este evident una din axele de interes ale Europei, ale planetei. După al Doilea Război (Mondial, n.r.), el a adus un tip de literatură care era necunoscută înainte Americii de Sud, numită realism magic. Românilor le-a plăcut foarte mult, pentru că nouă, românilor, ne plac poveştile, basmele şi literatura sud-americană e bazată - a lui şi a altor câtorva - foarte mult pe folclor şi pe mituri populare. E interesantă optica care a adus-o Americii de Sud şi încă continuă să lucreze", a declarat Nicolae Breban pentru MEDIAFAX.

De asemenea, scriitorul a precizat că "este elevul unei şcoli mai aspre, şcoala germană şi rusă, dar l-a citit cu mare plăcere în tinereţe pe Márquez".

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 1982, a murit, joi, la vârsta de 87 de ani. Informaţia a fost confirmată de o sursă apropiată familiei prestigiosului scriitor.

"O mie de ani de singurătate şi de tristeţe, pentru moartea celui mai mare columbian din toate timpurile", a scris preşedintele columbian Juan Manuel Santos pe contul său de Twitter, joi, făcând o referire la una dintre capodoperele literare ale romancierului, "Un veac de singurătate", şi confirmând şi el decesul scriitorului, anunţat cu câteva minute înainte şi de un jurnalist mexican.

Câteva ore mai târziu, într-o alocuţiune solemnă la televiziune, preşedintele columbian a decretat doliu naţional de trei zile în Columbia.

Scriitorul columbian va fi incinerat în cadrul unei ceremonii funerare private, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii de familia sa, care nu precizează însă data şi locul evenimentului.

În ultimele zile, scriitorul s-a aflat în compania familiei sale şi avea o stare de sănătate "foarte fragilă". Pe 8 aprilie, romancierul fusese externat dintr-un spital din Ciudad de Mexico, unde a fost tratat vreme de opt zile contra pneumoniei. Cotidianul mexican El Universal, citând "surse demne de încredere", a anunţat la începutul acestei săptămâni recidiva cancerului limfatic cu care fusese diagnosticat Gabriel Garcia Márquez în urmă cu 15 ani şi faptul că boala s-a extins la plămâni, ganglioni şi ficat.

Însă, două zile mai târziu, Juan Manuel Santos a dezminţit această versiune, afirmând că scriitorul "a suferit de o pneumonie".

La rândul ei, familia scriitorului a precizat că acesta avea o stare de sănătate "foarte fragilă", dar "stabilă", fără să facă nicio referire la cancer.

Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a stat la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuia de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale. Scriitorul şi-a întâmpinat oaspeţii zâmbitor, a primit cadouri şi a acceptat să se lase fotografiat, fără a acorda însă interviuri.

În ultimii ani, Gabriel Garcia Marquez şi-a redus apariţiile publice şi declaraţiile în mass-media din cauza sănătăţii sale precare.

Născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Márquez a locuit în Mexic de câteva decenii şi, slăbit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea târfelor mele triste"), apărut în 2004.

Gabriel García Márquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai popular roman al său este "Un veac de singurătate" (1967), vândut în peste 30 de milioane de copii şi tradus în peste 25 de limbi străine, dar foarte cunoscute sunt şi "Cronica unei morţi anunţate" (1981), "Dragostea în vremea holerei" (1985), "Generalul în labirintul său" (1989). Scriitorul era cunoscut, de asemenea, şi pentru faptul că era un susţinător al ideologiei comuniste.

La fel ca mulţi autori sud-americani, Gabriel Garcia Marquez a depăşit graniţele universului literar. Romancierul columbian a devenit un veritabil erou al politicienilor de stânga din America Latină, definindu-se ca un aliat al liderului revoluţionar cubanez Fidel Castro şi un critic al intervenţiilor violente ale Washingtonului în Vietnam şi în Chile.

Considerat cel mai popular scriitor de limbă spaniolă de după Miguel de Cervantes, din secolul al XVII-lea, Gabriel Garcia Marquez a atins un nivel de celebritate literară care a generat comparaţii cu Mark Twain şi Charles Dickens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici