Nina Cassian, desemnată "poetul lunii februarie"

Nina Cassian a fost desemnată "poetul lunii februarie" la emisiunea "Dagens dikt" (Poemul zilei), a canalului P1 al Radiodifuziunii suedeze, urmând ca, pe parcursul acestei săptămâni, să fie citite pe post poeme ale sale traduse în suedeză, anunţă Institutul Cultural Român (ICR) de la Stockholm.

199 afișări
Imaginea articolului Nina Cassian, desemnată "poetul lunii februarie"

Nina Cassian, desemnată "poetul lunii februarie" (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit tradiţiei emisiunii suedeze, fondată în 1937, în prima săptămână a fiecărei luni este prezentat exclusiv un anumit poet.

Astfel, în această săptămână, va fi prezentată o selecţie de poeme de Nina Cassian, din volumul "Femeia miracol/ Mirakelkvinnan", apărut în limba suedeză în 2008, în traducerea lui Dan Shafran.

Dintre emisiunile din grila de programe a Radiodifuziunii suedeze, Dagens dikt este cea mai veche şi se difuzează zilnic, de la ora 12.00, având o audienţă de peste 200.000 de ascultători.

Nina Cassian a vizitat pentru prima oară Suedia în urmă cu un an, când a participat la Salonul de poezie al Institului Cultural Român de la Stockholm.

În această vară, Radiodifuziunea suedeză le-a dedicat Ninei Cassian şi Anei Blandiana, "cele două mari doamne ale poeziei româneşti", o emisiune specială.

Poeta Nina Cassian, care, în 1985, a fost determinată de regimul comunist să se stabilească în SUA, a revenit în noiembrie 2008 în România, pentru a lansa două cărţi, "Confidenţe fictive" - proză şi "Spectacol în aer liber" - o antologie de poezie, apărute în colecţia editorială "Cărţile Tango".

În prezent, poeta Nina Cassian trăieşte la New York.

Citeşte şi:

Nina Cassian lansează două cărţi în România

Nina Cassian despre scrierile sale: Toate sunt trăite, n-am inventat nimic

Nina Cassian: Am senzaţia unei întâlniri de adio

Nina Cassian, apreciată de presa din Suedia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici