Noaptea Institutelor Culturale, pe 24 iunie. Ce evenimente vor avea loc în Bucureşti

Peste 50 de evenimente, timp de peste 14 ore, vor fi organizate în Bucureşti cu ocazia celei de-a cincea ediţii a Nopţii Institutelor Culturale, pe 24 iunie, amatorii având la dispoziţie biciclete, dar şi o cursă specială RATB gratuite pentru a participa la manifestări.

1465 afișări
Imaginea articolului Noaptea Institutelor Culturale, pe 24 iunie. Ce evenimente vor avea loc în Bucureşti

Noaptea Institutelor Culturale, pe 24 iunie. Ce evenimente vor avea loc în opt locuri din Bucureşti (Imagine: Cosmin Andrei/Mediafax Foto)

Un proiect derulat de reţeaua EUNIC din România, Noaptea Institutelor Culturale cuprinde evenimente propuse de British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso", Institutul Polonez şi Delegaţia Wallonie-Bruxelles. Coordonatorul ediţiei din acest an este Forumul Cultural Austriac.

British Council

La British Council, între orele 12.00 şi 22.30, vizitatorii vor putea să achiziţioneze abonamente la bibliotecă la jumătate de preţ, să pozeze în postura unei vedete britanice în curtea instituţiei, să asculte muzică elisabetană, în interpretarea formaţiei Nomen est Omen, să joace jocuri de societate şi să participe la un quiz despre cultura britanică. După ora 22.30, se va da startul, în curtea British Council, unei sesiuni de muzică britanică contemporană - indie, grime, dubstep, folk, soul, electro -, mixată în stil românesc de Tremour şi Matei Oprina, iar de la 23.30, vizitatorii vor putea urmări o serie de documentare britanice: "Soundtrack for a Revolution", "Mendelssohn, the Nazis and Me", "Divorce Iranian Style" şi "Afghan Star".

Centrul Ceh

Centrul Ceh pregăteşte o experienţă audiovizuală interactivă cu trei "sound chefs" (Somnoroase păsărele, Miron Ghiu, Rufi) şi alături de proiectul muzical Sâmbăta Sonoră. De asemenea, vor fi proiectate filmele ceheşti "Castelul misterios din Carpaţi" şi "Adela nu a servit încă cina", realizate de regizorul ceh Oldřich Lipský, ca şi o selecţie internaţională de reclame sociale, realizată în colaborare cu festivalul One World din Praga. Programul la Centrul Ceh se derulează între orele 20.00 şi 02.00.

Centrul Cultural al Republicii Ungare

Evenimentele organizate de Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Institutul Polonez în această noapte vor fi găzduite de cel dintâi şi vor debuta la ora 18.00, cu un concert din opera lui Franz Liszt susţinut de Trio Duecento Corde, format, în 2006, din tineri absolvenţi ai Academiei de Muzică "Liszt Ferenc" din Budapesta. În cadrul Nopţii albe a Institutelor, Centrul Cultural al Republicii Ungare mai găzduieşte expoziţia de fotografie "One Year Ago", a artistului Zalka Imre, expoziţia de sculptură "Dialogul Generaţiilor", realizată de studenţi şi profesori de la Catedra de Sculptură a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, precum şi o selecţie de filme digitale de la festivalul Kinofest.

Pe lângă acestea, vor avea loc mai multe evenimente în curtea centrului, de la o prezentare de colecţii vestimentare realizate de studenţi ai Universităţii Naţionale de Arte, un concert de jazz susţinut de cântăreaţa poloneză Karolina Trybała cu trupa sa, proiecţia documentarului "Strigătul libertăţii/ Beats of Freedom", de Leszek Gnoiński şi Wojciech Słota, despre începuturile muzicii rock în Polonia până la sărbătorirea preluării preşedinţiei Consiliului UE de către Polonia, de la Ungaria, la miezul nopţii. După ora 1.00, vizitatorii vor putea dansa în cadrul unui silent disco cu doi DJ-i.

Spectacolele şi celelalte evenimente vor fi completate de un târg de gastronomie poloneză şi maghiară, dar şi un concurs cu premii cu întrebări din cultura poloneză.

Institutul Cervantes

Şi Institutul Cervantes şi Forumul Cultural Austriac vor organiza împreună evenimente, la sediul celui dintâi. Programul începe la ora 18.30 şi se încheie la 3.00. Din oferta celor două centre culturale pentru Noaptea Institutelor fac parte: lansarea cărţii "Iubirile croitoresei", de María Dueñas, publicată la Polirom, o lectură din Ernesto Sábato, al cărui centenar este sărbătorit în acest an, în colaborare cu editura Humanitas, fotoproiecţia "Zig-zag urban. De la Bucureşti la Bariloche. Itinerarii fotografice cu parfum hispanic" de Carmen Acsinte şi Marius Rădoi, proiecţia filmelor "Bienvenido Míster Marshall" şi "París-Tombuctú", ca omagiu adus lui Luis García Berlanga, şi a unor documentare de scurtmetraj şi filme experimentale contemporane din Austria.

Institutul Cultural Român

Institutul Cultural Român găzduieşte, la rândul său, evenimentele proprii, alături de manifestările pregătite de Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Camões/Ambasada Portugaliei şi Delegaţia Wallonie-Bruxelles, care iau startul la 19.30. Astfel, în Sala Mare a institutului vor fi prezentate: expoziţia de fotografie "Olhares romenos sobre Lisboa", o expoziţie de cărţi ale unor autori portughezi traduşi în limba română, lecturi bilingve, română-greacă şi română-portugheză, din seriile de autor Nikos Kazantzakis şi Fernando Pessoa ale editurii Humanitas, un concert al formaţiei Anton Pann din seria "Când Bizanţul eram noi", sub bagheta fondatorului grupului, Constantin Răileanu.

În curtea institutului, Gheorghe Florescu, autorul cărţii "Confesiunile unui cafegiu" va oferi alune şi migdale prăjite, cafea şi coniac armeneşti, delicatese preparate de el însuşi, dar şi autografe pentru posesorii volumului. De asemenea, vizitatorii vor putea cumpăra dulceţuri din portocale, lămâi, clementine, migdale sau chimen, degusta delicatese greceşti, pe ritmurile unui concert electro-avangarde susţinut de trupa Tangtype.

Institutul Francez

Institutul Francez îşi invită publicul la o noapte dedicată "plăcerii cuvintelor", din care vor face parte: literatura lui Cioran, ca parte integrantă a străzii şi a Institutului Francez, demonstraţie live, performance-uri, filme cu cele mai frumoase actriţe franceze votate de fanii institutului pe pagina de Facebook, scurtmetraje inedite şi muzică bună, alături de cocktailuri special create pentru eveniment şi degustări de produse tipic franţuzeşti.

Programul la Institutul Francez începe de la ora 14.00, cu un atelier de poveşti susţinut de Alina Darian. Printre evenimentele-cheie se mai numără dezvăluirea proiectului de signalistică a Institutului Francez din Bucureşti, realizat de Jean-Louis Frechin şi Uros Petrevski de la agenţia NoDesign din Paris, premiată de Musée des Arts Décoratifs în 2010, lansarea volumului "Cioran citit în stradă" de Dan Perjovschi, în prezenţa artistului, proiecţia filmului "Apocalipsa după Cioran", un performance al coregrafei şi dansatoarei Andreea Novac, proiecţia filmelor "Belle de Jour", cu Catherine Deneuve, şi "Lola", cu Anouk Aimée, o instalaţie "Micul Prinţ remix", de Carmen Lidia Vidu, un concert de percuţie pe toată durata nopţii.

Alături de Institutul Goethe, Institutul Francez mai prezintă şi un concert al duoului berlinez Stereo Total, alcătuit din Françoise Cactus şi Brezel Göring, în clubul Kulturhaus. De 18 ani, cei doi îşi încântă publicul cu amestecuri inedite de punk-rock, cântece franţuzeşti, rock'n'roll, dar şi muzică electronică germană.

Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso"

Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso" propune, de la ora 19.30, spectacolul de teatru interactiv "De la Goldoni la Goldoni", concertul "Vivaldi Jazz: Anotimpurile", susţinut de pianistul Riccardo Arringhini, proiecţia filmului "Ceai cu Mussolini", de Franco Zeffirelli, şi degustare de produse tipice italiene.

Pentru Noaptea Institutelor Culturale, organizatorii, împreună cu Green Revolution, vor pune la dispoziţie 60 de biciclete echipate nocturn, care vor putea fi închiriate dintr-un punct special amenajat pe Str. Arthur Verona, lângă Biserica Anglicană. Doritorii sunt rugaţi să se înscrie în prealabil la adresa office@austriacult-bucuresti.ro, trimiţând numele, prenumele şi CNP-ul. Bicicletele vor putea fi ridicate în baza cărţii de identitate în intervalul 19.00 - 21.00 şi vor fi înapoiate în intervalul orar 02.00 - 04.00.

O cursă specială RATB pentru Noaptea Institutelor Culturale va parcurge traseul Piaţa Presei - Piaţa Universităţii, pe arterele: Bd. Mărăşti, Bd. Aviatorilor, Bd. Lascăr Catargiu, Bd. Dacia, Bd. Carol, Bd. Magheru, în intervalul orar 23.00 - 04.00 şi este gratuită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici