Numărul jurnaliştilor occidentali ucişi pe plan mondial a crescut în 2014

Asasinatele comise asupra jurnaliştilor străini de gruparea Statul Islamic (SI) au făcut din anul 2014 unul dintre cele mai sângeroase din istorie, se afirmă în raportul anual întocmit de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), publicat marţi.

81 afișări
Imaginea articolului Numărul jurnaliştilor occidentali ucişi pe plan mondial a crescut în 2014

Numărul jurnaliştilor occidentali ucişi pe plan mondial a crescut în 2014

Potrivit CPJ, occidentalii au reprezentat o "proporţie neobişnuit de ridicată" în rândul celor 60 de jurnalişti care au fost ucişi în acest an în timp ce îşi exercitau meseria. Acelaşi comitet anchetează în această perioadă condiţiile în care au murit alţi 18 jurnalişti în anul 2014, pentru a determina dacă moartea lor a fost asociată cu profesia acestora.

În total, aproximativ un sfert dintre jurnaliştii ucişi în 2014 erau corespondenţi de presă străini. Acest procent este de două ori mai mare decât cel înregistrat în anii precedenţi, a dezvăluit CPJ.

În 2013, 70 de jurnalişti au fost ucişi pe plan mondial, iar 9% dintre ei erau jurnalişti occidentali, potrivit site-ului CPJ.

Printre victimele din 2014 se află jurnaliştii americani James Foley şi Steven Sotloff. Decapitarea lor, filmată şi difuzată pe internet de gruparea jihadistă Statul Islamic a îngrozit lumea întreagă.

Fotografa germană Anja Niedringhaus a fost ucisă în luna aprilie de un poliţist, în timp ce acoperea din punct de vedere mediatic alegerile din Afganistan, pentru agenţia de presă americană Associated Press.

Şase jurnalişti străini se regăsesc pe lista celor cinci reporteri şi doi ataşaţi de presă care au fost ucişi în Ucraina în acest an. A fost pentru prima dată după anul 2001 când CPJ a raportat asasinarea în această ţară a unor jurnalişti în timp ce îşi exercitau meseria.

Totuşi, "majoritatea covârşitoare" a jurnaliştilor ale căror vieţi se află în pericol din cauza profesiei lor continuă să îi vizeze pe membrii presei locale.

CPJ a citat în special exemplul Siriei, care prezintă cel mai "ucigaş" bilanţ pentru presă, pentru al treilea an consecutiv, cu 17 morţi în 2014. În plus, 20 de jurnalişti au fost făcuţi prizonieri de SI, iar cei mai mulţi lucrează pentru presa locală.

De la începutul sângerosului război civil din Siria în 2011, 79 de jurnalişti au fost ucişi în această ţară, care devansează de acum Filipine în clasamentul celor mai "ucigaşe" ţări din lume prin prisma reprezentanţilor presei care au fost asasinaţi, după ce CPJ a început să întocmească acest top macabru, în 1992.

Potrivit CPJ, aproape jumătate dintre jurnaliştii ucişi în 2014 au murit în Orientul Mijlociu, iar 38% dintre ei şi-au pierdut vieţile în zone de luptă şi în cele în care au avut loc schimburi de focuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici