"Numărul zero", de Umberto Eco, un roman învăluit într-o atmosferă de conspiraţie, la Bookfest 2015

"Numărul zero", de Umberto Eco, un roman învăluit într-o atmosferă de conspiraţie, a apărut în colecţia "Biblioteca Polirom" şi va fi lansat la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, pe 24 mai, de la ora 15.00.

759 afișări
Imaginea articolului "Numărul zero", de Umberto Eco, un roman învăluit într-o atmosferă de conspiraţie, la Bookfest 2015

"Numărul zero", de Umberto Eco, un roman învăluit într-o atmosferă de conspiraţie, la Bookfest 2015

În anii '90, un om de afaceri dubios strânge un grup de ziarişti pentru a pregăti un număr de probă - numărul zero - al unui cotidian dedicat mai puţin informării publicului, cât şantajului şi discreditărilor, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Unul dintre redactori, cu vizibile tendinţe paranoice, se învârte printr-un Milano halucinant (în imaginaţia lui) şi reconstituie istoria celor 50 de ani trecuţi de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, pornind de la un plan urzit în jurul cadavrului terciuit al unui fals Mussolini.

O atmosferă de conspiraţie învăluie totul, sunt invocate Operaţiunea Gladio, loja masonică Propaganda Due, asasinatul papei Ioan Paul I, lovitura de stat a lui Junio Valerio Borghese, CIA etc.

Apoi, pe cea mai strâmtă şi mai rău famată străduţă din Milano, e descoperit un cadavru, iar între cei doi protagonişti - un scriitor-fantomă falit şi o jurnalistă nevoită să lucreze în presa mondenă pentru a-şi ajuta familia - se naşte o firavă poveste de dragoste.

Mai multe, în noul roman al lui Umberto Eco, "Numărul zero", apărut în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea din limba italiană şi notele Ştefaniei Mincu.

"Umberto Eco foloseşte anii '90 ca pe o metaforă perfectă a vremurilor noastre. Acei ani reprezintă simptomul de netăgăduit al unei maladii grave, de a considera normal ceea ce nu e: ilegalităţile, nenorocirile, comploturile, atentatele cu bombă puse pe seama «roşiilor» când, în realitate, sunt gîndite de «negri», cu complicitatea lumii politice care a păstrat întotdeauna tăcerea. La rândul lor, ziarele ar fi putut să dezmintă, să declanşeze investigaţii; n-au făcut-o. S-au retras în umbră, preferând să-şi plece capul în faţa patronului", scrie la cotidianul La Repubblica.

Umberto Eco, născut în 1932, a fost, în anii '60, unul dintre reprezentanţii de frunte ai avangardei culturale italiene. A predat la cele mai faimoase universităţi din lume, devenind Doctor Honoris Causa a peste 50 dintre ele. A scris romane devenite, în scurt timp, celebre, studii de semiotică, estetică şi teorie literară şi numeroase articole cu teme dintre cele mai diverse. Din opera sa, la editura Polirom au apărut, printre altele, "În căutarea limbii perfecte", "Numele trandafirului", "Misterioasa flacără a reginei Loana", "Trei povestiri", "Pendulul lui Foucault", "Cum se face o teză de licenţă", "Limitele interpretării", "A spune cam acelaşi lucru. Experienţe de traducere", "Insula din ziua de ieri", "De la arbore spre labirint. Studii istorice despre semn şi interpretare", "Kant şi ornitorincul", "Cum ne construim duşmanul", "Confesiunile unui tânăr romancier", "Cimitirul din Praga".

Accesul la Bookfest, care se va desfăşura în perioada 20 - 24 mai, la complexul Romexpo din Bucureşti, şi la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.

Programul de vizitare va fi următorul: 20 mai - între orele 10.00 - 20.00; 21 mai - 10.00 - 20.00; 22 mai - 10.00 - 21.00; 23 mai - 10.00 - 21.00; 24 mai - 10.00 - 20.00.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2015 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti.

Ajuns la cea de-a X-a ediţie, Bookfest este unul dintre cele mai importante saloane de carte din România. La ediţia precedentă, circa 100.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare a fost atunci Polonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici