O carte pe zi: "CenteNoir. Proză scurtă mystery & thriller"

Aceasta nu e o antologie - cu o singură excepţie, naraţiunile pe care le veţi parcurge (ordonate după criteriul vârstei autorilor) văd pentru prima oară lumina tiparului. Ele sunt diverse şi ca stil, şi ca mod de reflectare a măreţului eveniment.

148 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "CenteNoir. Proză scurtă mystery & thriller"

O carte pe zi: "CenteNoir. Proză scurtă mystery & thriller"

Editurile au întâmpinat în fel şi chip Centenarul Marii Uniri de anul trecut: unele au publicat istorii stufoase (dar necesare), altele s-au îndreptat spre memorii şi albume de fotografii rare, altele au optat pentru biografii ale oamenilor care au pregătit într-un fel sau altul Unirea. Crime Scene Press, editură cu un profil aparte şi bine definit, romanul poliţist şi de mistere, a optat pentru altă idee. O spun chiar membrii redacţiei, într-un fel de preambul:

"A fost, mai întâi, un joc de cuvinte datorat lui Alexandru Arion, directorul Crime Scene Press. Însă ceea ce iniţial părea doar un simplu amuzament ne-a dat ideea de a alcătui o culegere de povestiri noir dedicate Centenarului. La urma-urmei, de ce prozatorii mystery & thriller n-ar fi şi ei prezenţi cu scrisul lor la marea sărbătoare a românilor?

Au răspuns la provocarea noastră câţiva scriitori din toate generaţiile, unii dintre ei publicaţi cu multe cărţi la Crime Scene Press, alţii apărând pentru prima oară la noi - printre ei şi un debutant! Sperăm ca în următorii ani să le vedem numele şi pe coperţile romanelor pe care le edităm.

Aceasta nu e o antologie - cu o singură excepţie, naraţiunile pe care le veţi parcurge (ordonate după criteriul vârstei autorilor) văd pentru prima oară lumina tiparului. Ele sunt diverse şi ca stil, şi ca mod de reflectare a măreţului eveniment. Niciuna nu înşiră multe date fastidioase, culese de prin manuale şi tratate de istorie.

Acţiunea unor povestiri e plasată chiar în ziua de 1 Decembrie 1918, sau în preajma acestei zile. Altele relatează întâmplări din contemporaneitate, care, însă, sunt o consecinţă şi a actului Marii Uniri. N-o să găsiţi nimic bombastic, lozincard, găunos n ceea ce urmează. Dimpotrivă, veţi întâlni emoţie, vibraţie autentică şi francheţe.

Toate povestirile au o construcţie ingenioasă, o desfăşurare tensionată şi imprevizibilă.

Dar nu la aşa ceva te aştepţi când citeşti pagini semnate de autori de suspans?".

După o primă povestire al cărei sens este că se cam alege praful de tot pe ce punem mâna, noi, românii, urmează câteva povestiri foarte diverse a căror acţiune se petrece chiar de ziua Marii Uniri sau în preajmă: "Dracula forever", de Stelian Ţurlea; "În plan secund", de George Arion; "Întunecată, Alba", de Michael Haulică; "Banda desenată a crimei", de Ovidiu Pecican; "Necunoscutul fotograf al Unirii", de Petre Crăciun; "Elementar, dragă Haţieganu", de Caius Dobrescu; "Ceafă", de Alexandru Arion; "Imaginile vă pot afecta emoţional", de Mircea Pricăjan; "Victimă colaterală", de Oana Stoica-Mujea; "Danse macabre", de George Arion Jr.; "Ex oriente lux", de Mihnea Arion.

"CenteNoir. Proză scurtă mystery & thriller". Crime Scene Press. 253 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici