O carte pe zi: „Adolescentul” de F.M. Dostoievski

Un roman apărut în nenumărate alte ediţii, chiar şi în ultimii ani, inclusiv în alte traduceri, dar pe care îl semnalăm în continuare şi de această dată, pentru importanţa sa.

162 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Adolescentul” de F.M. Dostoievski

O carte pe zi: „Adolescentul” de F.M. Dostoievski

„Adolescentul ilustrează perfect o erupţie originală de imagini, avântul vizionar dostoievskian. Este o viziune care depăşeşte cadrul vieţii ruseşti, ţintind spre universalitate”, spunea Jacques Catteau.

Consecventă politicii sale de ani buni (peste douăzeci), Editura RAO continuă să publice, în colecţia RAO Clasic, în condiţii grafice de excepţie, cărţi-reper din literaturile lumii. Pe foarte multe le-am semnalat în cadrul acestei rubrici. Astăzi este rândul încă unui roman al lui F.M. Dostoievski.

„În viziunea lui Dostoievski – precizează editorii -, drumul de la adolescenţă spre maturitate este caracterizat, în egală măsură, de imaginaţie şi exuberanţă, dar şi de nesiguranţă, ignoranţă şi neîmplinire. Romanul Adolescentul, publicat iniţial în anul 1875, prezintă povestea unui tânăr confruntat cu primele alegeri cu adevărat importante din viaţa sa. În drumul lui către Sankt Petersburg, unde se va apropia de tatăl lui natural, el trăieşte o experienţă iniţiatică, pe parcursul căreia i se dezvăluie murdăria vieţii de adult, schimbându-i total viziunea asupra lumii”.

Arkadi Dolgoruki, protagonistul-narator al romanului lui Dostoievski, fiul ilegitim al unui latifundiar depravat şi risipitor, este prins între dorinţa de a expune faptele reprobabile ale tatălui său şi dorinţa de a-i câştiga afecţiunea. Lucrurile se complică şi mai mult când tatăl şi fiul se îndrăgostesc de aceeaşi femeie şi devin rivali în câştigarea afecţiunii acesteia.

F.M.Dostoievski – Adolescentul. Traducere, note şi comentarii de Antoaneta Olteanu. 876 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici