O carte pe zi: „Afrodita lui Dalí” de Stelian Ţurlea

Editura Integral publică un nou roman de Stelian Ţurlea, al unsprezecelea apărut la această editură.

92 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Afrodita lui Dalí” de Stelian Ţurlea

O carte pe zi: „Afrodita lui Dalí” de Stelian Ţurlea

Apariţia chipului Afroditei din Knidos în peisaj este una dintre lucrările renumite ale lui Salvador Dalí, chiar dacă mai puţin cunoscută. Gala Dalí a cerut, cum a făcut cu numeroase alte lucrări ale soţului ei genial, să se facă o mulţime de litografii - şi astăzi în vânzare pe sume enorme la diverse licitaţii.

Originalul însă, spune povestea din roman, i-a fost dăruit de Dalí însuşi uneia dintre eroinele cărţii, o româncă cu cincizeci de ani mai tânără decât Gala, care însă îi semăna perfect şi care a trăit alături de cei doi vreme de mai mulţi ani. După moartea pictorului, eroina romanului revine în România, dar depune tabloul vreme de aproape trei decenii într-o bancă. Îl scoate abia în acest an şi îl expune pentru o zi la o licitaţie care chiar a avut loc în Bucureşti şi la care au fost adjudecate toate cele 22 de litografii ale lui Dalí aflate în dispută. Tabloul acesta despre care tot ce se ştie este că aparţine unui colecţionar particular şi nu este de vânzare, este însă furat. O poveste care devine pe neaşteptate poliţistă.

În spatele tabloului şi al furtului se află mai multe poveşti de viaţă. Înclusiv detalii despre o expoziţie din urmă cu câţiva ani ale unei pictoriţe române care, între altele, expunea câteva „tălmăciri” ale unor tablouri suprarealiste celebre, între ele şi „Apariţia chipului Afroditei”.

„Dacă scrii cartea, priveşte atent Eterna frumuseţe sau cum s-o fi numind, poate chiar Apariţia Afroditei, am aflat că soţul pictoriţei îi păstrează picturile în fostul ei atelier, roagă-l să ţi le arate, uită-te atent…”

O carte plină de tensiune.

Stelian Ţurlea este autor a treizeci şi trei de romane, un volum de povestiri, unul de nonficţiune, unsprezece cărţi de publicistică, zece cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şapte albume.

Stelian Ţurlea – Afrodita lui Dalí. Editura Integral, colecţia Nod, 152 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici