O carte pe zi: „Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul” de dr Edith Eva Eger

„Un memoir tulburător despre supravieţuirea la Auschwitz… Nu-mi pot imagina un mesaj mai important pentru contemporani.” - The New York Times Book Review

457 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul” de dr Edith Eva Eger

Dr. Edith Eva Eger, ajunsă la venerabila vârstă de 92 de ani, este un personaj foarte cunoscut – psihoterapeut în La Jolla, California, ţine prelegeri la Universitatea California din San Diego, a fost consultant al forţelor armate şi navale ale Statelor Unite pentru formare şi tratarea sindromului de stres post-traumatic. În tinereţe, a fost balerină, dar a încetat să danseze după începerea războiului, când, la 16 ani, a fost trimisă împreună cu familia la Auschwitz. La câteva ore după ce părinţii i-au fost gazaţi, ofiţerul nazist dr. Josef Mengele a forţat-o să danseze şi a lăsat-o în viaţă ca să-l distreze.

Spre sfârşitul războiului a fost transferată, împreună cu alţi deţinuţi la Gunskirchen, transportaţi deasupra unor încărcături de armament, pe post de scuturi umane. Din acest nou lagăr a fost salvată de soldaţii americani de sub un maldăr de cadavre. A urmat un lung drum spre casă, impunerea comunismului, fuga la Viena şi apoi în America. Mai târziu îşi continuă studiile şi ajunge psiholog.

„În acestă carte – scrie în cuvântul înainte Phlip Zambardo – dr Eger întreţese laolaltă poveştile pacienţilor săi şi propria poveste, imposibil de uitat, a supravieţuirii la Auschwitz. Cu toate că istoria supravieţuirii sale este la fel de dramatică şi captivantă ca alte relatări, nu doar ea m-a făcut să vorbesc lumii despre această carte, ci mai degrabă faptul că Edie şi-a folosit experienţele pentru a-i ajuta pe atât de mulţi oameni să descopere adevărata libertate. În acest fel, cartea sa reprezintă mult mai mult decât un alt jurnal din timpul Holocaustului, oricât de importante ar fi aceste relatări pentru a nu uita trecutul. Scopul ei este, nici mai mult, nici mai puţin, să ne ajute pe fiecare dintre noi să scăpăm de închisoarea propriei minţi.”

„Viaţa lui Edith Eger ne arată puterea de a trece prin cele mai cumplite orori şi de a pune acea suferinţă în slujba celorlalţi. A găsit adevărata libertate şi iertare şi ne arată că putem face la fel.” - Desmond Tutu, laureat al Premiul Nobel pentru Pace

„Un memoir tulburător despre supravieţuirea la Auschwitz… Nu-mi pot imagina un mesaj mai important pentru contemporani.” - The New York Times Book Review

Dr. Edith Eva Eger – Alegerea. Aceptă cu bucurie posibilul. Memoir. Traducere din limba engleză de Mihaela Apetrei. Editura Pandora M. 366 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici