O carte pe zi: „Alo? Albert Einstein la telefon”, de R.J.Gadney

„Dintr-o biografie atât de bine documentată, cu arta sa de romancier desăvârşit, R.J. Gadney creează o ficţiune stranie şi luminoasă, o nestemată literară perfect şi meşteşugit cumpănită între adevărul istoric şi faptele imaginate cu afecţiune. Iar finalul îţi face sufletul să freamăte.“ –Ian McEwan

200 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Alo? Albert Einstein la telefon”, de R.J.Gadney

O carte pe zi: „Alo? Albert Einstein la telefon”, de R.J.Gadney

R.J. Gadney este un scriitor şi profesor universitar britanic, născut în 1941. A studiat Literatura Engleză, Artele Frumoase şi Arhitectura, în 1970 a devenit preparator cu jumătate de normă la Colegiul Regal de Artă, iar mai târziu, cel mai tânăr prorector din istoria Colegiului. Este autorul mai multor scenarii pentru televiziune şi a publicat câteva romane poliţiste şi de aventuri. Cartea de faţă, un bestseller, a apărut în 2018. R.J. Gadney a murit în luna mai 2018, la vârsta de şaptezeci şi şapte de ani.

Alo? Albert Einstein la telefon – scriu editorii – „este povestea unei prietenii de ordinul fabulosului şi a unei vieţi memorabile. Acest roman plin de bună dispoziţie, farmec şi emoţie acoperă aproape un secol de istorie a Europei şi prezintă sub o altă lumină omul din spatele mitului Einstein. În ziua în care împlineşte şaptezeci şi cinci de ani, pe 14 martie 1954, Albert Einstein răspunde la telefon, în locuinţa sa din Princeton, New Jersey. De la celălalt capăt al firului, o liceeană de şaptesprezece ani, Mimi Beaufort, îşi cere scuze - <<Probabil c-am greşit numărul.>> <<Nu, deloc, n-aţi greşit numărul>>, îi răspunde Einstein. Din acest schimb de replici ia naştere o minunată prietenie, care durează până la moartea omului de geniu, survenită după un an. Este doar una dintre prieteniile evocate de R.J. Gadney în romanul de faţă.

Scriind la timpul prezent şi făcând uz de corespondenţa şi fotografiile lui Einstein, R.J. Gadney reuşeşte perfect să contureze viaţa trecută a fizicianului, universul academic în care acesta se manifesta, să-i redea meditaţiile cu privire la bomba atomică şi la propriul rol în construirea ei şi, desigur, căutările pentru a formula o lege aplicabilă întregului mecanism al universului. De asemenea, îi pune în valoare şarmul considerabil şi tandreţea faţă de prieteni. Este o carte şi savantă, şi uşor de citit.”

Prin urmare, povestea unei prietenii de ordinul fabulosului şi a unei vieţi memorabile. Romanul prezintă sub o altă lumină omul din spatele mitului Einstein. Textul este însoţit de 80 de fotografii alb-negru, o parte dintre acestea fiind inedite şi provenind din Arhiva Universităţii Ebraice din Ierusalim, a Bibliotecii din Göteborg şi a Universităţii Princeton.

R.J. Gadney - Alo? Albert Einstein la telefon. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. Traducere din engleză şi note de Mihnea Gafiţa. 298 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici