O carte pe zi: "Arta guvernării în urzeala politicii", de Mihaela Răileanu

În mod cert, sunt foarte mulţi dintre eventualii cititori ai acestei rubrici care au văzut serialul "Urzeala tronilor", difuzat de HBO mai multe sezoane. Iată o carte care face legătura între serial şi lumea pe care o ştim.

223 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Arta guvernării în urzeala politicii", de Mihaela Răileanu

O carte pe zi: "Arta guvernării în urzeala politicii", de Mihaela Răileanu

În primăvara anului 2018, la SNSPA s-au organizat patru worshop-uri pe tema "'Urzeala tronurilor' - între literatura fantasy şi ştiinţa politică", în care s-a analizat "aventura fantastică realizată de George R. R. Martin din perspectiva înţelegerii filosofiei care motivează şi justifică acţiunea politică." S-au plănuit discuţii despre "etică (nu neapărat politică), despre o lume prea puţin realistă (cu lupi străvechi, zei, albi umblători, corbi vorbitori), în care există lucruri făcute din dragoste (dar şi din minciună şi intrigă), în care idealismul pare că a ajuns la sfârşitul istoriei (odată cu moartea Lordului Stark), în care primim lecţii politice de la Tyrion Lannister, Varys şi Littlefinger, şi despre cum ar arăta acţiunea dacă filosoful englez Thomas Hobbes sau iscusitul Machiavelli s-ar amesteca în bătălia pentru tronul de fier din Westeros. Este o lume în care dragonii fac istorie, iar tronurile pot fi ocupate de femei." Sufletul acestor dezbateri a fost Mihaela Răileanu. La puţin peste un an de la acele workshop-uri, a publicat la Tritonic cartea pe care o semnalăm acum.

Mihaela Răileanu este doctor în Ştiinţe Politice (SNSPA, 2013), cu o lucrare de cercetare în domeniul securităţii climatice. A studiat Relaţiile Internaţionale la SNSPA Bucureşti şi la Central European University (Budapesta), fiind interesată de teoria jocurilor, gamification, analiza şi soluţionarea conflictelor, analiza politicii externe, securitatea internaţională. Este autoarea a două cărţi: Schimbări climatice: provocări etice şi politice (2014) şi Jocurile schimbărilor climatice (2016).

Pe scurt, autoarea explică: "Relaţia dintre literatură şi film nu este nouă, dar astăzi pare mai strânsă ca oricând. Acesteia i se adaugă dimensiunea politică, urmare a complexităţii vremurilor în care trăim, a modului în care se exercită puterea în societăţile moderne, a sofisticării liderilor şi a abilităţii celor mici de a face, cu voie sau fără voie, jocurile de putere ale celor mari. Arta guvernării în urzeala politicii este o carte despre istorie, despre filosofie politică, despre literatura fantasy şi despre un serial de succes. De fapt este o carte despre umanitate, despre ceea ce am fost ieri şi ceea ce vom fi, poate, mâine."

Consideraţii despre lumea şi literatura fantasy, cu întrebări esenţiale, de genul "De ce oamenii mari se refugiază în fantezie?"; Informaţii esenţiale despre George R.R.Martin şi "Game of Thrones" (GOT – tradus la noi "Urzeala tronurilor"); ce a adus nou Martin ("lupta dintre eroii buni şi cei răi într-o societate cumva mai aproape dezilele noastre, cu nenumărate intrgi politice şi multiple interese."); teme, motive şi simboluri GOT, comparaţii cu ce s-a întâmplat în istoria recentă, dificultăţile filmărilor (ar fi trebuit vreo 20 de filme ca să poată fi cuprinsă întrega acţiune)Ş efectul HBO (felul în care serialele acestui canal de televiziune reuşesc să surprindă complexitatea societăţii: şi mai ales faptul că numărul mare de sezoane – serialul a început în 2011 şi s-a încheiat în 2019 – a putut cuprinde bogăţia subiectului); istoria de dincolo de serial (mai ales pentru faptul că Martin a creat o lume asemănătoare cu Europa medievală, ceea ce impune o comparaţie); arta guvernării în GOT – despre toate acestea veţi citi în carte. Cu concluzia: "Politica este într-adevăr o urzeală de orgolii, de putere, de interese. Un joc. Vestea proastă este aceea că nu este jucat doar de cei care trag sforile, ci de noi toţi, spectatori mai mult sau mai puţin pasivi.(…) A doua lecţie la care ar trebui să medităm este aceea că onestitatea nu prea face casă bună cu politica. (…) O altă lecţie ar fi să-ţi alegi cu multă grijă consilierii. (…) Şi poate nu cea din urmă lecţie este aceasta, politica este despre oameni. Liderii autentici îşi salvează poporul chiar cu preţul vieţii."

O altă concluzie – sau îndemn spre lectură – o găsim într-un artciol al Mihaelei Răileanu premergător apariţiei cărţii: "Înainte de Casa Stark şi de Casa Lannister au existat Casa York şi Casa Lancaster. Înainte de Tyrion a existat Richard al III-lea. Înainte de Zid au existat alte ziduri care au rezistat zeci şi sute de ani şi care stau mărturie şi astăzi drumului parcurs de umanitate spre civilizaţie. Înainte ca George R.R.Martin să se apuce să ne spună o poveste cu dragoni, prinţese cu părul alb, voinici morali care îşi pierd capul sub sabia călăului şi pitici isteţi şi plini de noroc, a existat o istorie europeană populată de regi, regine, prinţese, cu tronuri care trebuiau cucerite, păstrate şi lăsate moştenire. Au existat cu siguranţă şi dragoni, dacă nu în carne, oase şi flăcări măcar pe unele blazoane. Şi desigur, cum aş putea uita, au existat dintotdeauna intrigi, minciuni, situaţii neprevăzute, alianţe ciudate, victime şi ţapi ispăşitori. Pentru că guvernarea nu înseamnă numai bunăcredinţă. Cel mai adesea, înseamnă capacitatea de a te menţine la putere."

O carte pe care o poate citit oricine cu folos.

Mihaela Răileanu - "Arta guvernării în urzeala politicii". Editura Tritonic, colecţia Sens. 343 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici