O carte pe zi: "Cari Mora", de Thomas Harris. Al şaselea roman al creatorului lui Hannibal Lector

Al şaselea roman al creatorului lui Hannibal Lector, din „Tăcerea mieilor”. La fel de violent şi macabru.

113 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Cari Mora", de Thomas Harris. Al şaselea roman al creatorului lui Hannibal Lector

O carte pe zi: "Cari Mora", de Thomas Harris

William Thomas Harris este un scriitor american născut în 1940, celebru pentru romanele sale de suspans şi personajele malefice, între care Hannibal Lecter este inegalat. A scris puţin, doar şase romane, majoritatea au fost ecranizate („Tăcerea mieilor” a obţinut Premiul Oscar la majoritatea categoriilor), şi se cunosc foarte puţine despre el: nu acordă interviuri, nu apare în public şi, potrivit unor relatări ale apropiaţilor, priveşte actul scrisului ca pe o tortură.

La sfârşitul primăverii acestui an a publicat al şaselea roman, cel de faţă, pe care Editura RAO s-a şi grăbit să-l traducă.

Thomas Harris nu se dezminte: e vorba de un nou roman tensionat şi plin de orori. Eroina care îi dă numele, Cari (Caridad) Mora, este o tânără extrem de frumoasă, venită ilegal din Columbia la Miami, pe când trăia Pablo Escobar. Copilă fiind, fusese răpită, ca alte mii de copii columbieni, de gherilele marxiste FARC, învăţată să lupte, să fie violentă şi fără milă. Reuşeşte să fugă din tabăra luptătorilor, fireşte că este urmărită să fie asasinată şi, ca să scape, pleacă din ţară. La Miami îngrijeşte bătrâni, e femeie de serviciu şi menajeră în casa lui Pablo Escobar care a ascuns 500 de kilograme de aur într-un seif blindat în subsolul spălat de maree al vilei. Fireşte, nu-şi uită pregătirea militară care îi salvează viaţa. Pentru că, după moartea lui Pablo Escobar, când vila este scoasă la licitaţie, mai multe grupuri de traficanţi de droguri vor să pună mâna pe aurul ascuns în subsol, cu ajutorul tinerei. Aparent, lucrul ar fi imposibil fără ca întreagul edificiu să sară în aer, cu recuperatori cu tot. Dar una dintre echipe insistă, convinsă că „Pablo nu voia să-şi ascundă banii pentru vecie. Voia să ajungă la ei. Aşadar, trebuie să existe o cale de a ajunge la seif.”

Între traficanţi se află şi un bărbat, Hans-Petre Schneider, cu gusturi terifiante, care îşi câştigă existenţa înlesnind împlinirea fanteziilor sexuale violente şi morbide, ale unor oameni foarte bogaţi – le face rost de femei foarte frumoase care sunt mutilate înaintea jocurilor sexuale. Schneider va primi mulţi bani dacă o va livra unui asemenea om pe Cari Mora. Cele două firuri ale thrillerului, obţinerea aurului şi livrarea femeii, se împletesc într-o poveste tensionată, cu multă violenţă şi mulţi morţi.

Un roman straniu şi amuzant în acelaşi timp, pentru că poate fi citit ca o fantezie.

Thomas Harris – Cari Mora. Editura RAO. Traducere din limba engleză şi note de Gabriel Stoian. 281 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici